"Свисток" - Тамара Горіха Зерня

"Свисток" - Тамара Горіха Зерня

Кілька слів у зв’язку з вчорашніми виступами підприємців під Верховною Радою. Не знаю, на яке рішення розраховували люди, які вчора проривалися до парламенту. Але хотіла б звернути увагу на тривожні обставини, які супроводжували це дійство.

По-перше, вчора у соцмережах запустили масову хвилю «порохоботи ображають ФОПів», де з усіх сил стидили і дорікали прихильникам Порошенка за те, що ті ніби знущаються і не підтримують протестуючих. При тому у своїй «порохоботській» стрічці я не зустріла жодного допису з критикою виступів. Максимум – жаль, що до багатьох Вовиних виборців дійшло, що вони наробили, але занадто пізно.

Ми не збираємося протиставляти себе підприємцям чи будь-якій іншій категорії населення. Свого часу голоси за Зе розподілилися рівномірно по всій країні та в усіх соціальних групах; так само можна покладати відповідальність за «вибір народу» на викладачів, лікарів, таксистів або - не побоюсь цього слова – перекладачів.

Я вважаю, що «протест ФОПів» був відіграний як інформаційний привід проти організованої політичної опозиції.

Ті хто бачив зібрання на власні очі, а не через ФБ, звернули увагу на величезну кількість «тітушок» і нетверезих людей серед учасників мітингу. Це правда, це не те що я хочу очорнити захід. Там дійсно було багато п’яних і агресивних чоловіків. Провокації ніхто не зупиняв і провокаторів не виводив. Серед іншого, натовп напав на знімальну групу 5 каналу.

Плакат із Порошенком за гратами тільки доповнив картину вакханалії та абсурду. Як і штовханина із поліцією та безкінечні заклики «на штурм, на штурм». На штурм чого? Ну увірвалися ви до Ради, і що далі?

Картинка вдалася, а от чи вдався мітинг – складно сказати. Все залежить від того, які у нього були цілі. Якщо досягти реального результату та змусити парламентарів щось переголосувати – то ні. Якщо злити у свисток протестні настрої – тоді скоріше так. Свисток вийшов знатний.

Владі дуже вигідні такі «протести» - бездумні, хаотичні, стихійні. Зі спікерами, які несуть ахінею переважно російською мовою під дивними екзотичними прапорами. Зі «смотрящими», тітушками, бомжами і алкоголіками, які з радістю відпрацюють будь-який номер на камеру. Із протестувальниками, які під шумок грабують банкомати і б’ють вітрини. Із натовпом, який не викликає розуміння, і де співчуття глядачів буде на стороні поліції.

Вже багато разів зе-технологи називали ці виступи «Майданом». Тому що саме такий «Майдан» їх і влаштує: короткий, беззмістовний і керований. І вони роблять все можливе, щоб не допустити справжнього протесту, залякуючи, арештовуючи та ізолюючи людей, здатних на реальний спротив.