"ТІ ЩО САМІ ГОТУЮТЬСЯ ДО ФРОНТУ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ТІ ЩО САМІ ГОТУЮТЬСЯ ДО ФРОНТУ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Я думав, що бачив багато нісенітниці. Думав дно вже досягнуте, але тут знизу постукали. Протягом дня мені у варіаціях трапилися кілька дописів представників "завжди правої більшості" виборців, приблизно такого змісту: от з фронта доноситься плач, мовляв, "нас відправили на фронт необученими", а от мої знайомі мужики готуються самі, бо навколо вистачає ветеранів, у ДФТГ є зброя і тому якщо ви не приготувалися до фронту сам - ви лох вухастий, і так вам і треба коли вас завалить вагнерівець або російський десантник.

Я знаю звідки ця маячня лунає. Це продовження дурниці класу "якщо в Бучі, в Ірпені або в Маріуполі вас скалічили, вашу дружину або доньку згвалтували, а ваше житло і майно спалили і зруйнували, ви самі винні, бо ви ж бачили що іноземні посольства евакуюють працівників - то треба було слухати США і Британію, бо Зеленський не винуватий, а Порошенко бяка". Мені розповідають, як люди самі готуються до фронту... До передка...

Ні, я оце прямо уявляю, як здорові мужики після роботи вибігають в ліс аби на норматив рити окопи для стрільби лежачи, перетворювати його в окопи для стрільби сидячи, а далі стоячи. І з'єднати в траншею. Чи ви не в курсі, що війна це коли треба багато-багато копати?

Я переконаний, ті дядьки якісно опановують мистейтво швидкого завантаження і розвантаження КрАЗу, ним володіє кожен хто пройшов збройні сили.

Особливо я не сумніваюся, що ці люди майстерно володіють навичками умовляння волонтерів. Бо транспорту, літньої форми, засобів зв'язку, старлінку та багато іншого держава гаряче любимого ними Зеленського їм не дасть. Доведеться канючити. Регулярно.

Я вже не кажу про таку деталь, що на фронті часто буває коли качаний підтягнутий хлопець починає дрібно хникати після першого потужного обстрілу. Або після того як вперше його від......ть сержант - вчорашній будівельник або слюсар, не навчений манерам. Або коли побачить, що помешкання - це два квадрати під корематом між товаришами, миття це мокрий рушник, в середині задуха, на вулиці башнюка по вуха - і так буде місяцями. І всім пофіг твоя тонка душевна організація.

Це армія. До цього вони теж готуються?

Я вже не кажу що нинішня війна - війна арти і ракет. І от чого я точно не можу уявити, так це того як людина сама, без стороньої допомоги опановує "777", станцію РЕБ, "Ураган" або безпілотник.

Єдине, в що я можу повірти, так це в те, що державі імені Зеленського справді чхати на пересічних громадян. Держава справді здатна відправити ненавчених громадян у м'ясорубку. Дописи ЗЕблогерів, мовляв "готуй себе сам" тому підтвердження.

Так, ми знаємо - чхати. Тому солдати і офіцери в бойових бригадах давно навчилися рятувати себе самі. Сержант який вас принижує не обираючи виразів, можливо силиться як раз вас не підвести під лихо і хоче аби ви сам проявляли трохи ініціативи. Бо не хоче бачити вас 200. Випадків таких фронт знає до біса. Тому я вважаю, що тричі правильно зробив коли пішов у бойову бригаду ЗСУ - там досвідчених солдатів не бракувало ніколи.

До нюансів фронту не можна приготуватися, їм можна тільки навчитися у більш досвідчених солдатів. Саме тому треба аби такі солдати біля вас були. Якщо ж біля вас самі лише новобранці і вас закинули в пекло, то мої вітання - коли по вас зіграють Д-30 бо ви підставилися, ніяка домашня підготовка вам не допоможе. Забудьте.

Саме тому солдат МУСИТЬ пройти початкове навчання. Пройти злагодження. Здобути базові навички. За участі свого командира взводу, командирів відділень та досвідчених солдатів. Це сильно підвищує його шанси вижити.

Мусить. Хоча зізнаюся, сам я навчання теж не проходив. Лише трохи постріляв на полігоні. Я послуговувався навичками здобутими раніше - в АТО, в добробаті. І тримався біля досвідчених.

До речі цікаво. Якщо є чуваки, які вже рік готують себе до воєнної м'ясорубки, як так сталося що всі вони досі не знайшли дороги до стройової частини якоїсь бойової бригади? Чи вони сподіваються, що їх не призовуть? Лише сподіваються, чи?...