Тарифи на газ збільшились, черга за електроенергією

Тарифи на газ збільшились, черга за електроенергією

Згідно з постановою КМУ, ціна на електроенергію для населення фіксована — 1,68 грн за кіловат-годину. Режим покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на учасників ринку електричної енергії діє до 30 червня.

Після 30 червня українців, найімовірніше очікує зростання тарифу на електроенергію, адже якщо хтось оплачує електроенергію за низькою ціною, значить, хтось оплатив різницю між ринковою вартістю й тарифом для населення.

На даний момент це навантаження лягає на баланс державних підприємств і фіксується в якості збитків НАЕК «Енергоатом» і ПрАТ «Укргідроенерго».

Крім того, значно зросла частка «зеленої» енергетики, що становить за підсумками 2020 року 7,3%. При цьому ДП «Гарантований покупець» платить виробникам «зеленої» енергії 5,39 грн за кіловат.

Це вже призвело до збитків підприємства та його багатомільярдної заборгованості перед енергетиками.

Збитки через купівлю «зеленої» енергії «Гарантований покупець» компенсує за рахунок дешевої енергії «Енергоатому» та «Укргідроенерго». Така політика вже призвела до погіршення фінансового стану «Енергоатому».

Якщо уряд відпустить усі тарифи, починаючи з нульового споживання, в абсолютно ринкові умови, то різниця вартості електроенергії в регіонах буде велика.

Починаючи від 2,60 грн за кіловат-годину в Києві до 3,14−3,15 грн в Луганську та Івано-Франківську.

За одним сценарієм, з 1 липня тарифи для населення зростуть однаково в усіх регіонах — до 2,22 грн за кВт. Після цього тарифи збільшуватимуться й надалі, досягнувши у 2023 році 3,48 грн за кВт.

За іншим сценарієм, тарифи на електроенергію відрізнятимуться в регіонах. Так, у Київській та Дніпропетровській областях будуть на рівні 2,60−2,96 грн за кВт, а в Івано-Франківській та Луганській — на рівні 3,70−4,00 грн за кВт.

Який варіант приймуть остаточно, поки невідомо.

Відкритим залишається й питання щодо пільг: чи будуть діяти пільгові тарифи на невеликі обсяги споживання.

Ціна на електроенергію буде підвищуватись, от тільки наскільки болісно це вдарить по гаманцям споживачів, поки що у влади не вирішили.

ЗеФакТи