"ТАРИФИ ЯК У ЄВРОПІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ТАРИФИ ЯК У ЄВРОПІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Дожився. ЗЕботва виправдовуючи підвищення тарифів почала цитувати... мене. Бо саме я ще до виборів президента казав, що тарифи на електроенергію та іншу комуналку в Україні занижені, бо Європа платить набагато більше. І що я чув у відповідь?

Я чув "платіть нам європейські зарплатні, а потім впроваджуйте европейські тарифи" та "якщо влада не може стримувати тарифи - нащо нам така влада?!" Пригадуєте?

Якщо підзабули, я нагадаю що саме на ТАКИХ гаслах Зеленський став президентом. Хоча, в програмі кандидата Зеленського про зменшення тарифів не було ані слова. Але.

Пригадайте слова Зеленського-президента, мовляв вони знайшли схему, яка дозволить знизити тарифи зразу ледь не на третину.

Було? Знизили?


Я й зараз можу повторити те, що казав у 2019-му. Низькі тарифи, це не благо, це наше прокляття. Низькі тарифи дозволяють власникам найбільш прибуткових українських активів (металургія, хімія, АПК) платити своїм працівникам копійчані зарплатні, а такі ЗП дозволяють не вкладати кошти в модернізацію виробництв. Як похідне - продуктивність праці пересічного українця ще до вторгнення була у 10 разів меншою ніж у Польщі та Литві. Де тарифи, до речі, цілком європейські. А низька продуктивність праці це низькі доходи всієї країни - коло замкнулося.

Рано чи пізно це коло доведеться розмикати, і ми-порохоботи про це криком кричали.

Кричали ми й про те, що забезпечувати громадянам низькі тарифи Україна може лише влазячи в борги. Але Захід одного дня давати кошти перестане, і це схоже, стається.

І от тепер ЗЕботва заголосила, що "а от у Європі!" Милі, ми теж розповідали як у Європі. Що ми чули у відповідь від вас тоді - дивіться вище.

І що тепер? Прокинулися? Заголосили?

Проблеми тарифів не було б, якби влада всі роки перед вторгненням проводила реформи, які б зміцнювали економіку. Якби створювалися робочі місця за солідну ЗП. Якби серед іншого уряд інвестував у виробництво ракет і безпілотників.

Хоча. Якби влада інвестувала в ракети і безпілотники - вторгнення не сталося б. Влада ж три роки грала в популізм. А тепер вона виправдовує підвищення тарифів апеляцією до Європи. Так само як ми. Тільки за Порошенка 200 нових підприємств запрацювали і фронт проходив по колиці Донецька - а за Зеленського?

Очевидно. Тарифи вон