"ТОП найбільших донаторів ЗСУ"

"ТОП найбільших донаторів ЗСУ"

Війна – це дорого і в буквальному сенсі теж. Про людські втрати зрозуміло - боляче і невідновлювально ніколи 

Сайт Обозреватель проаналізував кошти, які Україна витрачає на нашу Перемогу. І виявилось, що російський наратив про те, що ми воюємо лише завдяки Заходу, маніпулятивний. Хоча рівень допомоги партнерів безпрецедентний.

Отже, за даними сайту, ТОП найбільших донаторів ЗСУ такий (як би ви не ставились до окремих персон):

1. Український народ. Через податки, які люди і бізнес продовжують сплачувати. Кожна друга гривня у 2022 році спрямована на оборону. Оборонний бюджет за 10 місяців цього року склав 1,6 трильйонів гривень. Через внески до різноманітних фондів – 20 мільярдів гривень зібрали українці. Дуже приблизна цифра. Тут немає приватних ініціатив, не всі повідомляють поки що про свої збори і витрати.

2. Найбільші приватні інвестори. Тут на першому місці – Фонд Петра Порошенка - на підтримку ЗСУ спрямовано 1 мільярд 650 мільйонів гривень. Окрім того, Фонд Порошенка отримав експортні ліцензії на постачання бронетехніки країн-членів НАТО та започаткував спеціальні програми, які, окрім закупівель ексклюзивної воєнної техніки, включають навчання та тренінги.

3. Найбільші корпоративні інвестори. Тут на першому місці група бізнесів SCM, Фонду Ріната Ахметова та футбольного клубу "Шахтар". За загальною допомогою за трьома напрямками - мілітарним, гуманітарним та інфраструктурним - вони є беззаперечними лідерами серед усіх великих благодійників України – витрачено 3,5 мільярдів гривень.

4. Інші великі благодійники: Фонд Пінчука, Фонд Олександра та Галини Герег, Дмитро Фірташ, Юрій Косюк, Сергій Тігіпко, Фонд Бориса Колесникова.

5. Міжнародна допомога ЗСУ. Лідерами є такі країни: : США, Польща, Велика Британія, Німеччина, Канада. Абсолютним рекордсменом у інвестуванні в ЗСУ є США – надійшло більше 16 мільярдів доларів станом на листопад 2022 року.