Торгівля зі США: чи повторить Україна шлях Японії та Південної Кореї?

Торгівля зі США: чи повторить Україна шлях Японії та Південної Кореї?

Серед низки амбітних заяв, що прозвучали після візиту українського президента Володимира Зеленського до США – оголошення, що Україна запропонувала США створити зону вільної торгівлі.

Ідея долучити Україну до 20-ки країн які мають угоду про вільну торгівлю зі США і справді амбітна, адже лише нещодавно Україна торгувала зі США на гірших умовах, ніж майже 120 інших країн. В 2017 році на майже два роки тогочасний президент США Дональд Трамп виключив Україну з генералізованої системи преференцій, через порушення прав інтелектуальної власності, тобто прав на показ американських фільмів, використання програмного забезпечення, тощо.

Про те, чим зараз торгують США та Україна і хто виграє від вільної торгівлі, ми поговорили з американськими експертами.

«Торгівля України та США рекордно росте три-чотири останні роки, - говорить Кен Робертс, очільник центру даних торгівлі WorldCity при університеті Північної Кароліни. - Серед 200 країн, Україна піднялась з 80-х до 60-х місця».

Зі США до України, за тонажем, в основному йде вугілля. За вартісними показниками основним експортом зі США до України є пасажирські автомобілі та вугілля.

з України до США - в основному чавун. Україна була постачальником чавуну до США номер один, зауважує науковець, але цього року її обганяє Росія.

Зростання імпорту чавуну Робертс пов’язує з тим, що економіка США почала виробляти більше сталі, для чого використовується чавун. А от на імпорт сталі США утримують мита і це збільшує попит на сировину для виробництва сталі. «Як не дивно – це добре для України», - відзначає науковець.

Хто виграє від більш вільної торгівлі України та США?

Майбутнє двосторонньої торгівлі - за послугами, вважає Ерік Гонц з Центру міжнародного підприємництва США. Він переконаний – якщо український ринок відкриється для товарів та послуг зі США, він зможе і сам їх більше надавати.

Гонц наводить приклад таких компаній, як Ring та Grammarly, які зацікавили своїми розробками споживачів у США.

«Ring має великий дослідницький офіс в Києві. У моєму дверному дзвінку є їхні розробки. Програма української компанії виправляє мою англійську граматику. Я особисто знаю американські компанії, які відкривають колл-центри у Дніпрі та Харкові», - говорить експерт.

Чи готова Америка відкрити свій ринок для України?

Адміністрація Байдена поки не надає пріоритетного значення розвитку торгівлі, говорить Робертс. Рішення, які свого часу приймав у цій сфері попередник Байдена, Дональд Трамп, і досі залишились без змін.

Президент Байден в основному приділяє увагу пандемії та інфраструктурному плану. Про торгівлю майже не чути. Всі тарифи щодо Китаю діють. Мита на сталь діють. Багато з того, що президент Трамп запровадив  залишається в силі
Кен Робертс

«Наразі президент Байден в основному приділяє увагу пандемії та інфраструктурному плану, - говорить науковець. - Про торгівлю майже не чути. Всі тарифи щодо Китаю діють. Мита на сталь діють. Багато з того, що президент Трамп запровадив залишається в силі. Уваги до торгівлі поки не видно».

Однак, те, що вільна торгівля поки не є у центрі уваги адміністрації Байдена не означає, що переговори гальмуватимуться, вважає науковець і вказує, що США загалом відкриті до вільної торгівлі.

Україна має угоду про Поглиблену і всеохопну зону вільної торгівлі з ЄС, а також угоду про вільну торгівлю з Канадою. Однак, такі торговельні переговори вимагають часу - переговори зі вступу України до Світової організації торгівлі тривали аж 15 років. Після виходу з Великої Британії з ЄС, однією з перших торговельних угод, яку уклала Британія була угода з Україною. Однак, як повідомляє видання Independent, з посиланням на джерела у британській владі, угоду довелось доопрацьовувати вже після підписання, адже до неї потрапили формулювання, що передбачають дію правил ЄС, від який Британія відмовилась.

Перемовини між Україною та США можуть тривати кілька років, говорить Гонц і питання захисту прав інтелектуальної власності будуть важливим елементом.

«Маємо справу з двома відносно просунутими економіками з великою кількістю питань. Думаю це займе декілька років і процес не буде швидким чи легким.

Гадаю, президент Зеленський обрав для візиту саме Кремнієву долину і цим вказав, що уряд хоче розвивати сферу послуг, інтелектуальну власність. У цій сфері Україна має відповідати міжнародним стандартам і мати потужний захист», - вказує він.

Сенатор США Ліндсі Грем виступив за угоду з вільної торгівлі між США та Україною

В нагоді на переговорах може стати і політична підтримка американських конгресменів, переконаний Робертс, адже «угоди про торгівлю мають різні щупальця, одне з них – політичне». Про рішучий намір допомогти укласти угоду про вільну торгівлю говорив сенатор Ліндсі Грем у Києві.

Експерти погоджуються – вільна торгівля зі США відкриває величезні перспективи для України.

А критикам, які виступають проти вільної торгівлі і побоюються, що США скористаються своєю перевагою проти України, Робретс зауважує, що практично всі країни мають порівняно меншу економіку щодо США, але співпраця відбувається, а Гонц говорить про досвід Кореї та Японії.

Подивіться та торгівлю Японії, або Південної Кореї зі Сполученими Штатами. Обидві країни на початку торговельних відносин, були значно меншими економіками і успішно організували відносини
Ерік Гонц

«Подивіться та торгівлю Японії, або Південної Кореї зі Сполученими Штатами, - говорить експерт. - Обидві країни на початку торговельних відносин, були значно меншими економіками і успішно організували відносини. Тепер я воджу корейську машину, купую японську електроніку. Якщо хтось думає, що США скористаються з України, той її недооцінює».

Вільна угода – це перспектива. А вже цієї осені відбудеться нове засідання американсько-української ради з торгівлі та інвестицій.

Спільна заява Байдена-Зеленського вказує серед питань на цьому засіданні все той же захист прав інтелектуальної власності і зокрема те, щоб український уряд «не використовував неліцензоване програмне забезпечення».