"ТРИ МІСЯЦІ ДЛЯ ПОПЕЛЮШКИ (ендшпіль)" - Олег Шарп

"ТРИ МІСЯЦІ ДЛЯ ПОПЕЛЮШКИ (ендшпіль)" - Олег Шарп

Домовленість Штатів та Німеччини щодо «СП-2» дозволяє уникнути найгіршого сценарію, заявив речник Держдепу під час брифінгу для преси.

▪️ «Цей пакет запобігає найгіршому сценарію ..., коли «Північний потік-2» запрацював би, але не було захисту від негативних наслідків для України, інших країн на передовій НАТО та ЄС, для європейської безпеки загалом», - сказав Нед Прайс.

▪️ Він зауважив, що домовленість не означає, що США відмовляються від політики санкцій, закріпленої в американському законодавстві. «Ми віддані тому, щоб виконувати закон. Ніщо з того, що було оголошено вчора жодним чином це не змінює».

▪️ Нед Прайс підтвердив, що адміністрація США продовжує виступати проти «СП-2» та відзначив, що з часу приходу Байдена на посаду президента, на 19 осіб та об‘єктів пов‘язаних з цим газогоном було накладено санкції, в той час, як до 20 січня - лише двоє осіб перебували під санкціями через їхню участь в проекті. Однак, на час приходу Байдена, будівництво газопроводу було майже завершено і наступні санкції могли значно зашкодити відносинам з Німеччиною.

▪️ Прайс додав: «Як любить говорити президент: «Не порівнюйте мене із Всемогутнім, порівнюйте мене з альтернативою»... Чи хотіли б ми отримати іншу ситуацію на початку? Звичайно. Чи хотіли б ми мати можливість зупинити побудову трубопроводу? Звичайно. Але цей варіант не був реалістичним. Ми переконані, що оголошені заходи принесуть найкращий результат у обставинах, які ми отримали».

* * *

❗️ Начебто все логічно, але не вистачає одного - КОНКРЕТИКИ! Хоча є час на її відпрацювання, і результат такого відпрацювання у великій мірі залежить від керівництва України.

Я реаліст, але трохи помрію... Чи не можна було б хоча б на три місяці передати керівництво державою Порошенку?

Чому хоча б на три? Просто у ці три місяці повинна відбутись низка знакових подій:

* у США (до 1 вересня Байден доручив надати пропозиції щодо "вирішального пакету допомоги Україні");

* у Німеччині (відбудуться вибори та зміна керівництва держави);

* на Росії ("вибори" до Думи);

* в НАТО (попередньо буде визначено наступника Столтенбергу).

➡️ Доля України залежить від самої України, але всі процеси у сучасному світі взаємопов`язані - тому зовнішньополітичний вектор Києва повинен бути потужним як ніколи в силу того, що ці три місяці закладають фундамент взаємодії України з основними світовими гравцями на найближчі роки.

➡️ Але яка потужність з агентом "Козирь" та гяуляйтером Коломойським? З цими можна лише плисти за течією, та й вибір течій невеликий - Волга чи Хуанхе.

➡️ Все..., на СП-2 тимчасово ставлю крапку - до 1 вересня по цій темі карколомних подій не очікується, а там будемо розбиратись по мірі надходження проблем.

Гарної п`ятниці, шановне панство! Випливемо.)