"Тримайтесь! Путін дав НАКАЗ по Курську. Буде ПЕКЛО. Єрмака СПАЛИЛИ на великій ПІДСТАВІ" - Віктор Бобиренко

"Тримайтесь! Путін дав НАКАЗ по Курську. Буде ПЕКЛО. Єрмака СПАЛИЛИ на великій ПІДСТАВІ" - Віктор Бобиренко

Борислав Береза з політологом, керівником експертної групи Бюро аналізу політики Віктором Бобиренком обговорюють найактуальніші теми дня.

- Офіс президента почав велику перестановку міністрів. Навіщо Зеленський та Єрмак проводять ротацію чиновників? До чого призведе зміна членів уряду? Це перезавантаження системи управління державою, чи пересування ліжок?

- ⁠Путін зробив ряд заяв на Східному економічному форумі. Серед них була і оцінка ситуації на Курщині. “Жителі прикордонних регіонів страждають від терористичних актів з боку України. Священний обов'язок збройних сил РФ – викинути противника”, - сказав він. Чого варто очікувати після такої заяви? РФ почне контрнаступ? Останні ракетні удари по Сумщині з цим пов’язані?

- З другої спроби Кулебу зняли з посади міністра закордонних справ. Таке враження, що його зараз роблять крайнім за провали Єрмака, який нещодавно їздив до США та отримав відмову у дозволі використовувати західну зброю під час ударів по території РФ. Видання Politico пише, що Кулеба багато чого зробив для покращення стосунків України з США. Однак у Кулеби вже давно виник конфлікт з Єрмаком. Користуючись тим, що увага американських політиків зараз переключилась на підготовку до виборів президента США, Банкова зняла Кулебу з посади. Якої реакції Заходу на цю відставку варто чекати?

- Президент Зеленський сьогодні приїде на засідання "Рамштайн" у Німеччині. Повідомляється, що він хоче звернутися до західних партнерів з проханням про постачання ракет великої дальності та додаткових систем ППО. Цікаво, що раніше на таких зустрічах був міністр оборони. Чому цього разу приїде особисто Зеленський? Він намагається зробити те, чого не зміг зробити Єрмак, коли просив зброю та дозвіл бити ракетами по РФ? Чи може йому не вистачає овацій чи результатів?

- Звільнили голову “Укренрего” Кудрицького. Можна сказати, що причиною відставки був провал у питанні захищеності підстанцій “Укренерго”, чи він був не “своїм” для Банкової і його прибрали, щоб мутити схеми?

- Екс-очільник Броварської РВА Володимир Майбоженко, який пʼяний за кермом задавив 4 людей, вийшов на волю під особисте зобов'язання. Декілька днів тому Голова АМКУ Кириленко, якого підозрюють у незаконному збагаченні на 56,2 млн грн, вніс заставу у 30 млн та вийшов на волю. Це вже настав Кінець епохи справедливості? Чиновники мають імунітет від ув’язнення?

- Екс-керівнику департаменту держзакупівель Міноборони Богдану Хмельницькому вручили підозру через махінації з паливом. З'ясувалося, що він привласнив майже 1,2 млрд грн, продаючи пальне військовим за завищеними цінами через незаконне ПДВ. Кому війна, а кому можливість збагачення? Хто стоїть за цими схемами?

- У вогні російсько-української війни, українська квазі-державність отримала шанс відбутися, як справжня і європейська. Тобто, за Чарльзом Тіллі, народжена та сформована війною. І тому вибір перед Україною простий і трагічний: або війна переформатує українську державу таким чином, що всі її складові почнуть по-різному, але спільно працювати на головну мету – перемогу у війні, або цієї держави (як це не раз траплялося у нашій історії) просто не стане. І на її місці виникне більш адекватне та спроможне політичне утворення. Або ця територія повернеться до статусу провінції чужих держав. Чи готові до такого політики та громадяни? Якій вибір ближче до реалізації?

- 31 липня був мобілізований журналіст Богдан Затула з Харкова, а вже 26 серпня Богдан потрапив під артилерійський вогонь і загинув. Йому було 26 років. Від моменту мобілізації до загибелі минуло 27 днів. Навчання триває мінімум місяць. Ще є логистика. То як він опинився на нулі не пройшовши навчання? Що відбувається?