"Трохи вранішніх новин" - Денис П'ятигорец

"Трохи вранішніх новин" - Денис П'ятигорец

Минулого тижня новини не виходили, то я вирішив зробити такий собі огляд найцікавіших позитивних новин за минулий тиждень. Поїхали…

1. Європа, на зважаючи на соплі чистини політичного, прости Господи, бомоду України продовжує підтримувати нашу країну. Рада Європейського Союзу ухвалила рішення продовжити ще на півроку економічні санкції для Росії за невиконання нею Мінських домовленостей.

2. Рада ЄС схвалила угоду з Європейським парламентом про збільшення обсягів тимчасових додаткових торгових преференцій для імпорту української аграрної та харчової продукції.

3. Компанія «Укренерго» підписала угоду про приєднання України до енергетичної системи Європи.

4. Торговельний оборот України з Європейським Союзом у першому кварталі 2017 року зріс на 21,6%. При цьому зростання українського експорту до ЄС за цей період становило 24,5%, а імпорт з ЄС зріс на 19,2%.

5. Там типу Мєльдонія домовилася про зустріч Трампа з Карліто. Ця новина облетіла всі мєльдонські інформаційні відстійники. Але добрі американці перед можливим візитом вирішили додати цій історії ще трохи позитиву. Сенат США допрацював законопроект про санкції проти Росії, що дозволить розпочати його розгляд у палаті представників.

6. Комітет Сенату з питань збройних сил закликав до нових заходів з протидії ворожим діям Росії за кордоном. Підготовлений комітетом варіант законопроекту про асигнування на національну оборону на 2018 рік, схвалений у середу ввечері, також передбачає надання Україні допомоги у сфері безпеки в розмірі 500 мільйонів доларів для боротьби з проросійськими сепаратистами, включаючи поставки летального озброєння. Росія ротовим отвором Лаврова відразу почала протестувати та заявляти, що «ми категорично проти». «Нуууу, так а ми в курсі, що ви проти. В цьому ж і є смисл ідеї про надання зброї для України» - підбадьорили «своїх східних партнерів» сенатори США.

7. До речі про конячу голову Лаврова. Стара шкапа таки накосячила та визнала участь РФ у війні на Донбасі. На Міжнародному форумі Лавров заявив: «Я читав і досі чую критику про те, що ми даремно вплуталися в конфлікт на Донбасі, в сирійський конфлікт". Причому це переклад на українську. Бо в оригіналі все звучить ще гірше для РФ: «I have read and heard much criticism regarding our decision to join the fight in Donbass and in Syria» - тобто «join the fight» - це «приєднатися до бою». Чекаємо офігенних історій від МЗС РФ про те, що Лаврова не так зрозуміли, що англійської його вчив Мутко і через це він використав не ті слова і т.д.. Бо західні журналісти вже почали обговорювати цей «камінг аут» Лавруши.

8. На одному з військових полігонів відбулися випробування новітнього переносного ракетного комплексу "Корсар". Ракетний комплекс "Корсар" успішно вразив броньовану ціль типу танк на відстані понад 2 тис. метрів в умовах сильного бокового вітру. Всі ураження відбулися у верхній броньований лист цілі, що гарантує повне знищення бойової машини. Новина чудова, проте назва ракетного комплексу якась не промовиста. От в США, наприклад, ракета «Патріот». Чітко та зрозуміло. Тому треба було наш ракетний комплекс назвати… нууууу, наприклад, «Русофоб». Або якось по іншому. Можете в коментах написати свій варіант.

9. Генеральний прокурор Юрій Луценко вніс подання до Верховної Ради про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешту народного депутата Добкіна. Вже з цього речення в принципі зрозуміло, що мова йде про Добкіна-старшого. Чого? Бо дозволу просять в депутатів. Якби мова йшли про молодшого, то дозволу довелося б питати в кокаїну, що він відпустив в ГПУ шановного.

10. Українські вчені розробили автоматизований біоенергетичний комплекс (АБЕК) з переробки твердих і рідких побутових відходів «Розмарин».

А тепер трохи про економіку. З цифрами.

11. Платіжний баланс України в січні-травні 2017 року зведено з профіцитом на рівні 743 млн дол., що майже у 25 разів вище профіциту за аналогічний період попереднього року на рівні 30 млн дол.

12. У січні-травні поточного року зведений бюджет виконано з профіцитом 50,5 млрд грн. Обладнання це свідчать дані Міністерства фінансів. Доходи зведеного бюджету за перші 5 місяців склали 408,87 млрд грн, витрати - 359,03 млрд грн. Таким чином, профіцит зведеного бюджету склав 50,48 млрд грн. Доходи за вказаний період виросли на 46% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а витрати - на 26,5%.

13. За рік Житловий фонд України за рік зріс майже на 4 млн квадратних метрів

14. Україна на 30% скоротила споживання природного газу.

15. За три роки місцеві бюджети зросли на 100 млрд грн.

16. Українські аграрії з початку 2016-2017 маркетингового року (МР, липень 2016 - червень 2017) експортували рекордні 43,41 млн тонн зернових, що на 4,4 млн тонн перевищує показник за весь попередній сезон

17. Дозвіл експортувати молочну продукцію в Китай отримали ще 9 українських підприємств

17. Кінцеві результати продажу транспорту в Україні за 2016 рік
- Легкові автомобілі – 65562 штук, зростання на 40,9%.
- Вантажні / комерційні автомобілі – 8354 штук, зростання на 62,1%.
- Автобуси / мікроавтобуси – 1293 штук, зростання на 101,7%

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорец