"Трохи вранішніх новин" (21 червня) - Денис П'ятигорець

"Трохи вранішніх новин" (21 червня) - Денис П'ятигорець

1. Президент України Петро Порошенко заявляє, що під час зустрічі з президентом США Дональдом Трампом отримав тверду підтримку з боку США щодо суверенітету і територіальної цілісності України, а також підтримку в продовженні реформ. Також Порошенко заявив, що президент Сполучених Штатів Америка Дональд Трамп дав доручення розширити військово-технічну співпрацю між США та Україною.

2. Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що провів хорошу зустріч з президентом України Петром Порошенком. "Це велика честь бути з президентом України Порошенком. Це той регіон, до якого ми усі активно залучені. І ви бачили це, і усі читають про це. У нас було дуже, дуже хороше обговорення. І обговорення продовжаться впродовж дня. І я думаю, що досягнуто значного прогресу. Це велика честь – приймати Вас, пане президенте. Дякую", - заявив Трамп.

3. У зв'язку з агресією РФ в Україні, США ввели санкції ще проти 38 фізичних та юридичних осіб, серед яких російські офіційні особи, чиновники анексованого Криму, представники так званих ЛНР та ДНР. Також до списку секторальних санкцій OFAC потрапили банки, зареєстровані у РФ та анексованому Криму, та численні "дочки" російської транспортної монополії "Транснефть".

4. Міністерством внутрішніх справ України та Державною прикордонної служби України проведено роботу щодо збільшення рівня грошового забезпечення прикордонникам, які виконують завдання в районі АТО. Тепер прикордонники, які перебувають на лінії бойового зіткнення на глибину ротних опорних пунктів першого ешелону отримуватимуть до 7500 гривень.

5. Суд Миколаєва виніс обвинувальні вироки п’ятьом членам антиукраїнського угрупування за посягання на територіальну цілісність і недоторканність держави, а також підтримку терористичної «новоросії» та пропаганду так званої «миколаївської народної республіки». За рішенням суду, двох організаторів групи (один із них колишній посадовець МВС) засуджено до п’яти років позбавлення волі. Ще три учасники групи отримали подібні вироки з випробувальними термінами.

6. У Мелітополі та в його районі проводять більше 10 обшуків у справі про держзраду, серед осіб, у яких ведуться слідчі дії, депутат облради від Оппоблока Валерій Горбань. За даними МВС всього під час спецоперації затримано 25 чоловік.

7. Для викриття та документування незаконної діяльності народних депутатів України Борислава Розенблата та Максима Полякова долучалися фахівці Федерального бюро розслідувань США, а також вперше діяли під прикриттям українські офіцери із Національного антикорупційного бюро. Про це сьогодні на брифінгу в Києві повідомив директор НАБУ Артем Ситник.

8. В рамках розслідування "бурштинової справи" затримані троє помічників нардепів, охоронець і двоє представників антикорупційних громадських організацій. Про це на брифінгу заявив антикорупційний прокурор Назар Холодницький

9. Детективами Національного антикорупційного бюро України спільно з працівниками Департаменту захисту економіки Національної поліції України за процесуального керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали депутата Хмельницької обласної ради на хабарі в 50 тис. $.

10. В Україні за ініціативи уряду Канади стартувала програма підтримки українських експортерів "U CAN Export". Програма спрямована на збільшення експорту українських товарів до Канади в п’яти пріоритетних секторах: 1) ІТ-послуги; 2)одяг; 3)взуття; 4) меблі; 5) шоколад та кондитерські вироби

11. Лише за три місяці 2017 року експорт товарів до Угорщини зріс на 88% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до $15 млн.

12. Індекс фінансового стресу, що характеризує кризовий стан банківської системи України, знизився до рівня докризових значень. Поточне значення індексу фінансового стресу знаходиться в межах 0,1-0,2, що відповідає рівням кінця 2012 – початку 2013 року.

13. Компанія Cub Energy Inc. (США) з активами в Україні уклала контракт на покупку установки видалення азоту (УУА) вартістю близько $1,6 млн, виробленої в США компанією Sep-Pro Systems Inc., для відновлення виробництва на Русько-Комарівському родовищі (Закарпатська область).

14. Суд заарештував 33,3 млн гривень акцій Газтранзиту і стягнув 80,8 млн гривень дивідендів Газпрому в рамках стягнення з нього штрафу АМКУ 172 млрд гривень.

15. «Roshen» повністю завершив консервацію фабрики у Липецьку. Корпорація також припинила діяльність торгівельного будинку.

16. В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частині зони проведення антитерористичної операції) у січні-травні 2017 р. підприємствами транспорту перевезено 258 млн т вантажів, що на 6,7% більше, ніж за відповідний період 2016 р

17. За підсумками восьми місяців поточного 2016/17 сезону (вересень 2016 – квітень 2017) Україна експортувала 176,7 тис. тонн соняшнику, що вже більш ніж удвічі перевищує експорт за весь минулий сезон

18. Експорт м’яса та м’ясопродуктів за 5 місяців поточного року склав 154 тис. тонн («плюс» 50% до січня−травня 2016 року)

19. Укрпошта" запустила в тестовому режимі систему повного відстеження міжнародних відправлень

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорець