"Трохи вранішніх новин" (24 березня) - Денис П'ятигорець

"Трохи вранішніх новин" (24 березня) - Денис П'ятигорець

Вчора Верховна рада України встановила рекорд працездатності, примудрившись проголосувати аж 18 законопроектів за день. І до вашої уваги лише кілька з них:

1. Верховна Рада прийняла за основу і в цілому урядовий Закон про зміни до Бюджетного кодексу України щодо запровадження середньострокового бюджетного планування. Цей закон дасть змогу перейти до трирічного бюджетного планування.

2. Верховна Рада України спростила процедуру капіталізації та злиття комерційних банків. Законопроектом передбачається скорочення термінів розгляду документів та оптимізація процедури капіталізації й реорганізації банків шляхом приєднання. Також планується врегулювати питання припинення здійснення банківської діяльності без ліквідації юридичної особи

3. Верховна Рада звільнила бійців АТО від необхідності подавати електронні декларації, проголосувавши за закон №6172 "Про запобігання корупції". Але зобов'язала це робити керівників громадських організацій, які отримують гранти.

4. Зокрема, у Господарському кодексі прописано, що печатка не може бути обов'язковим реквізитом документа, який подається від імені суб'єкта господарювання органу державної влади. Державним органам забороняється вимагати наявність печатки на документах.

5. Верховна Рада України удосконалила механізм державної підтримки інвестиційних проектів. Законопроект передбачає розмежування таких понять, як "державне інвестування" та "державна підтримка", а також передбачає спрощення процедури отримання державної підтримки для реалізації інвестиційних проектів шляхом зміни ролі Державного реєстру інвестиційних проектів з дозвільної на інформаційну.

6. Верховна Рада підтримала законопроект про державну підтримку кінематографії в Україні з правками президента Петра Порошенка

7. Верховна Рада ухвалила закон "Про Український культурний фонд", який виконуватиме спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвиткові держави

8. Верховна Рада України ратифікувала рамкову угоду між Україною та Угорщиною про виділення кредиту в розмірі 50 млн євро на розвиток дорожньої інфраструктури на українсько-угорському кордоні.

9. Верховна Рада вдосконалила регулювання відносин з використання державного і комунального майна на тимчасово окупованій території України

10. Бюджетні установи купуватимуть послуги з утеплення будівель через систему Prozorro, а компанії, що проводитимуть енергомодернізацію отримають гарантії повернення інвестицій.

11. Українська зброя роззосереджена на декількох базах, склад у Балаклії не є найбільшим. "До початку бойових дій в Україні було декілька військових баз, яки були найбільшими по всій країні. З початку агресії ми прийняли відповідні заходи щодо озброєння та техники, воно було розосереджено по всіх наших базах і складах. Я зараз не говорив би так категорично, що це найбільша база, яка є в Україні", - заявив Полторак.

12. Балчун відзвітував про ПАТ «Укрзалізниця» за 2 місяці 2017 року.
- Доходи отримано у сумі 12,1 млрд. грн., що більше звіту 2 місяців 2016 року на 1,9 млрд. грн. (+18,5 %)
- EBITDA становить 3,5 млрд. грн., що більше звіту 2 місяців 2016 року на 0,8 млрд. грн. (+31,7 %)
- Рентабельність EBITDA – 29,63 % ,що більше звіту 2 місяців 2016 року на 1,05%.
- освоєно капітальних інвестицій в 2,8 раза більше ніж за аналогічний період 2016 року.

13. “Укрнафта” відновила видобуток нафти на Івано-Франківському родовищі. За попередньою оцінкою, відновлення видобутку на родовищі дозволить добути до кінця 2017 39 тис. тонн нафти і 22 млн куб. м природного газу, а оцінний обсяг рентних платежів державі складе близько 160 млн грн.

14. Бурова вишка українського виробництва почала видобуток в Кувейті. Бурову установку, яку виготовила українська компанія Discovery Drilling Equipment здали в роботу наприкінці лютого. Перезозили 50-ма вантажівками. Висота 60 метрів. Така установка може бурити до 9 км та піднімає 750 тон.

15. Імпорт авіапалива в Україну в лютому 2017 року зріс в 7 разів у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року - до 28,2 тисячі тонн. При цьому дебютувала з поставками реактивного палива в лютому поточного року Саудівська Аравія.

16. Канадсько-український проект підтримки торгівлі та інвестицій запустив сайт, присвячений вільної торгівлі та економічного співробітництва між Україною і Канадою. Кому цікаво – ось посилання https://cutisproject.org/

17. Ну і наостанок, сама важлива новина для всіх фейсбукозалежних. В Одесі запрацювало кафе Buongiorno, яке пропонує відвідувачам морозиво з незвичними смаками. Одне з найпопулярніших — морозиво зі смаком Facebook. Воно блакитного кольору, а на смак нагадує жувальну гумку.

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорець