"Туреччина та її «султан»" - Гліб Бабіч

"Туреччина та її «султан»" - Гліб Бабіч

Отже, навіщо прилітав Ердоган?

Всупереч захопленню переконаним, але мало інформованим прихильникам Зеленського про "епохальним проривом у відношеннях", повідомляю - унікальність цієї події дещо перебільшена.
Напевно тому, що це ВОСЬМЕ засідання стратегічної ради з Туреччиною.

А ми, як завжди - стежимо за руками в будь яких політичних процесах.
І враховуємо будь-які можливі "підкилимні" переговори, до яких схильні як Ердоган, так і Зеленський - при всьому різному масштабі цих політичних фігур.

На самому початку турецькою стороною декларувалося дві основних мети візиту.
Перша - економічна. І це добре. Туреччина є нашим стратегічним економічним партнером. А між сусідами - це завжди добре.
До слова, він становить більше 4 мільярдів доларів, що в 50 разів більше ніж з Оманом, куди Зеленський (за його словами) спішно літав кувати товарообіг.

А ось другий метою було оголошено ... ось тут потрібна цитата:
" Номер два - це політичні питання. Туреччина в хороших відносинах з Україною. Але у нас також певні відносини з російською федерацією. Ми намагаємося взяти на себе роль у вирішенні деяких питань. І ми будемо продовжувати працювати в цьому напрямку "

Рішення "деяких питань". Ці слова сказав голова групи дружби Туреччини і України парламенту Йилдирим Тугрул Тюркеш. Людина максимально інформована в питаннях відносин двох країн.

Так ось. З огляду на, що бажання Зеленського одягнути тогу миротворця все ніяк не здійснитися - йому потрібні нові потужні посередники. Ердоган на цю роль більше ніж підходить. Східна манера ведення політики передбачає використання будь-яких схем і домовленостей, в будь-якій формі.

Реджеп Тайіп Ердоган розуміє все про інтереси сторін. Але єдині інтереси, які він вважає значущими - це інтереси Туреччини. Все інше другорядне, і має служити головним інтересам.

Тому, його заява про те, що Туреччина підтримує територіальну цілісність України і не визнає анексію Росією Криму - надзвичайно важлива.
Але.

Не варто забувати про те, що інтереси Туреччини - перш за все. І "східна підступність" в політиці - не завжди дає підстави для того, що слова мають саме той сенс.
Едроган запросто називає путіна "кращим другом", що не заважає Туреччині збити російський літак, або послати війська в Сирію, встромивши "ніж в спину Путіна".

Все питання в тому - про яке сприяння попросить Едрогана Володимир Зеленський.
І в якій формі Едроган реалізує це прохання.
Я б нагадав, що загадувати бажання східному джинові дуже небезпечно. Він виконує їх виключно в своїй версії розуміння.

І якщо прохання полягає в сприянні "миру за всяку ціну", заради якого ми вже "просто перестали стріляти", і позбулися контролю над територіями - результат може бути плачевним.
Тому, що Едроган, звичайно ж, домовиться з путіним. У нього в цьому величезний досвід.
Ось тільки, скільки в цій домовленості буде України - невідомо.

А взагалі, "два питання" візиту виглядають просто.
То, що Едрогана запросили "порєшать", в обмін на те, що Володимир Зеленський стане особистою "інвестиційної нянею" для турецького бізнесу.

Так що, стежимо за руками, панове. Просто стежимо за руками.

Гліб Бабіч