«Туристичний сезон» та російська агресія: кримський досвід

«Туристичний сезон» та російська агресія: кримський досвід

З наближенням літа для кримських колаборантів стали очевидними деякі речі. По-перше, вони зрозуміли, що балачки про «захоплення України за три дні» виявилися звичайною пропагандою, яка кардинально різниться з реальністю.

По-друге, стало очевидно, що деокупація тимчасово окупованого Криму стає дедалі все більш вірогідною вже скоро, і з цим «щось треба робити». Як ми зазначали у попередній матеріалах кримські зрадники не довго думаючи вирішили тікати з півострова.

Однак виникла ще одна нагальна проблема – «туристичний сезон» 2022 року. У Кремлі звикли позиціонувати Крим як своєрідну «курортну Мекку» нібито «загальносвітового масштабу».

Зазвичай усі ці уявлення були дуже далекі від реальності, однак самі окупанти, можливо, вірили в ці вигадки. Натомість масштабна війна, яку розв’язала росія проти України, внесла свої корективи.

На сьогодні ситуація з «туристичним сезоном» в окупованому Криму «специфічна» та «бачення цієї проблеми» самопроголошеною «владою» і «кримським бізнесом» дуже різниться.

Окремі факти та ситуацію в цілому аналізували експерти Асоціації Реінтеграції Криму.

Майже увесь травень кримські колаборанти займалися створенням ілюзії «успішності та привабливості» півострова, на якому нібито «жодним чином не позначилася війна проти Україні».

Вони навіть провели «конкурс краси» «Крим Весна 2022», результати якого шокували кримчан. Зокрема, кишенькове «журі» надало фейковий титул «місіс королева краси» інстаблогерші з Полтави Ользі Валєєвій, яка останній час жила у Санкт-Петербурзі.

На думку самопроголошеної «влади» Криму, подібні «конкурси» мають нібито «підвищувати рейтинги півострова перед початком туристичного сезону». Ще на початку травня стало зрозуміло, що кремлівські маріонетки планують робити вигляд нібито «війна не перешкода для курортного сезону», і «туристи вже не можуть дочекатися літа».

Так зване «МНС Криму» навіть оприлюднило прохання не завозити на півострів «біженців» з материкової України, оскільки це «завадить наповненню кримських готелів і санаторіїв російськими туристами». Навіть є фейкова «постанова» окупантів про «виключення Криму з числа регіонів для розміщення українських біженців».

Окупанти виразили «схвильованість», що підсанкційним росіянам навіть «не буде куди поїхати», тому почали поспіхом під дулами автоматів проголошувати «курортний сезон» на Арабатській Стрілці, на окупованій Херсонщині.

По суті херсонських підприємців окупанти змушують відкривати бази відпочинку, кав’ярні і магазини та створювати «безпечні і комфортні умови для російських відпочивальників». На сьогодні херсонцям вдається саботувати ці вимоги окупантів.

«Головний» колаборант Криму Сергій Аксьонов взагалі обіцяв на півострові «туристичний бум» у 2022 році. За його словами цей «бум» нібито має статися тому, що внаслідок західних санкцій «для росіян закриті майже усі напрямки для відпочинку». В свою чергу колаборант Володимир Константінов пішов далі. Він пообіцяв «відновити залізничне сполучення» з материковою Україною, що нібито «надасть змогу українцям відвідати Крим».

Отже фактично кримські колаборанти планують щось «виграти» від масштабної війни з Україною. Інакше кажучи, за такою цинічною логікою росіянам нібито «банально буде нікуди їхати», а українці також нібито «захочуть втекти» від війни «на тихий півострів».

Майже одностайно всі фейкові «чиновники» Криму декларували тезу «ситуація в Україні не завадить туристичному сезону 2022 року». Навпаки, за їхнім задумом, «українці повинні з радістю хлинути» до окупованого півострова. Кримські зрадники навіть заявили, що готові «побити минулорічний рекорд туристичного потоку», коли півострів нібито «відвідали понад дев’ять мільйонів людей».

Однак, кремлівські посіпаки не врахували декількох принципових речей. Слід говорити не про «ситуацію в Україні», а повномасштабну війну, в якій наша держава залишає за собою право наносити удари по тим територіям, з яких відбувається обстріли України. Як відомо, з території окупованого Криму постійно обстрілюють українські мирні міста.

Тому, жодні санкції та обмеження не можуть змусити навіть російських «туристів» ставати випадковою ціллю у війні. Щодо українців взагалі не варто говорити, адже наші громадяни звісно не будуть їхати на уклін до зрадників Батьківщини та окупантів, які цинічно знищують український народ.

По-іншому ситуацію з «туристичним сезоном» в Криму, на відміну від фейкової «влади», бачать незалежні експерти та «кримський бізнес».

Зокрема, «кримські готельєри» не чекають в цьому році «туристів». Наводяться припущення, що в цьому році не відкриється «майже третина» усіх готелі окупованого півострова.

Експерти припускають, що «завантаження кримських готелів» у 2022 році не перевищить 30–40 %. До того ж, «знизити ціни на послуги» не вдасться внаслідок стрімкої інфляції. Також потенційні «туристи» негативно реагують на «закриті аеропорти» та бойові дії на материковій Україні. Вже на кінець травня очевидно, що «продаж турів» до Криму впав на 55 %.

Ситуація ускладнюється тим, що Кремль використовує Крим як місце для перекидання військ на материкову Україну. Це «не дуже подобається» навіть найбільш шовіністичним «російським туристам», які звісно не захочуть бачити неадекватних російських військових у «своїх готелях».

Наслідком цієї «маленької проблеми» є й «ускладнення логістики», наприклад, росіяни, які все ж протиправно «побажають відпочити в Криму» будуть змушені майже три доби їхати з Москви до окупованого Севастополя. Для «більш віддалених регіонів» агресора цей строк може сягнути тижня. Навряд чи людині сподобається перспектива провести третину свого «законного відпочинку» в поїзді.

Деякі «кримські туроператори» зазначають, що «є тенденція скасування броні на червень–липень», адже «туристам» просто не має чим оперативно протиправно добратися до півострова.

Тобто, навіть та незначна кількість «відчайдухів» не зможе потрапити в окупований Крим внаслідок відсутності достатньої кількості транспортних маршрутів. Підтримуючи війну проти України, кримські колаборанти самі пилять сук на якому сидять.

Хоча здебільшого постраждає бізнес та звичайні кримчани, які в основному отримували прибуток від «туристичного сезону». Прогнози стають більш суворими коли проаналізувати провальний травень. У попередні роки в цьому місяці завантаження готелів було «на 70 %», а ближче до червня такий «показник зростав».

На сьогодні ж, у травні завантаження готелів в окупованому Криму становило 20%, що критично особливо для малих готельних комплексів. Окрім логістики, основною причиною відмови від «літнього відпочинку» в Криму є небезпечність півострова з огляду на максимальне наближення до зони ведення бойових дій.

Звісно, що кримські колаборанти намагаються через «своїх» готельєрів підтримувати міф про «туристичний бум» у 2022 році. Наприклад, «адміністрація гостьового будинку» «Легенда» в Алушті зазначає, що у серпні вони «очікують на туристичний бум». Начебто в них «вже заброньовані усі 29 номерів». Паралельно з цим представники «гостьового дому» зізнаються, що серед тих, хто забронював номери жодного українця немає.

А як же фейкові заяви Аксьонова та Костянтинова про «туристів з України», які просто «не можуть дочекатися туристичного сезону»? В цьому сенсі кумедно виглядають заяви тих самих осіб про «майже 10 мільйонів туристів», які у 2022 році нібито «повинні відвідати» тимчасово окупований Крим.

Слід припустити, що кримські колаборанти отримали вказівку з Кремля у будь-якому разі не говорити про провальний «сезон». Підтвердженням цього є «офіційне відкриття туристичного сезону» наприкінці квітня у Сімферополі, з «бурним святкуванням» та виступами місцевих фейковим «горе-чиновників». І тут слід нагадати, що у травні «завантаженість кримських готелів» становила до 20 %.

Зрозумівши масштаби логістичної проблеми, окупанти взялися «вирішувати питання» нібито «збільшенням кількості залізничних вагонів» на кримському напрямку. Ці вагони вирішили просити у Москви, адже навіть «головний конкурент» – Краснодарський край обійшов окупований Крим по «числу відпочивальників».

Виявилось, що ця проблема для Аксьонова теж «не проблема». Він брехливо заявив, що «попри логістичні проблеми, ми все одно доставимо туристів на півострів».

Не зрозуміло що саме він буде робити, але росіян це нібито «повинно обнадіяти». Втім є ще одна проблема, яку впритул не хоче бачити Аксьонов – бідність тих самих росіян. Значна кількість громадян росії мають численні кредити та іпотеку, а внаслідок санкцій багато людей втратили роботу. Тому виникає логічне питання: за який рахунок росіяни будуть протиправно «відпочивати» в умовах повної ізольованості та невизначеності.

Але ця ситуація не турбує кримських колаборантів, які звикли тільки робити необґрунтовані заяви, сформовані на пустому місці. Усі наслідки кризи відчують на собі звичайні кримчани, які скоріш за все не зможуть заробити гроші на забезпечення власних потреб.

Опитування росіян також демонструє, що їхати в окупований Крим вони не надто бажають. В основному громадяни росії у 2022 році планують відвідати Анапу, Мінеральні Води, Владикавказ, Казань, Краснодар [16]. Тобто, безпековий фактор та небажання сусідувати з російською армією все ж таки беруть верх.

Варто зазначити, що Кремль власноруч роздмухує ці побоювання, адже заяви про «можливі теракти на Керченському мосту» ще більш відлякують «туристів», які були «готові відвідати» окупований півострів навіть під час війни. З огляду на останню проблему, «кримські готельєри» вже повідомили, що «туристи масово відмовляються від броні на червень».

Спроби «знизити ціни на послуги на липень до 30 %» також не допомагають, адже «відпочивальники» не надто хочуть ризикувати власним життям. Зайвим підтвердженням краху «туристичного сезону – 2022» стала відмова від «проведення щорічного форуму-виставки» «Інтурмаркет Крим», який мав відбутися у Євпаторії наприкінці травня цього року. «Офіційно» причиною «перенесення форуму» було заявлене «відсутність авіасполучення», але фактично, мова йде про провал «туристичного сезону», який вже є очевидним.

Окрім безпеки, «туристів» відлякує тенденція створення агресором з Криму військової бази та шпиталю для поранених російських солдат. Не надто «хочеться відпочивати» у таких умовах. Також за даними головного редактора видання «BlackSeaNews» Андрія Клименко є ще одна істотна проблема.

Справа в тому, що за роки окупації до Криму протиправно переїхала значна кількість росіян, які так чи інакше пов’язані із «силовими» тобто каральними структурами окупантів. Після початку масштабної війни вони масово евакуюють свої сім’ї з півострова, а ті, в свою чергу, розносять по всій росії правдиву негативну інформацію, що відлякує тамтешніх «відпочивальників».

«Туристична сфера» вкрай чутлива до різного роду інформаційних потоків, які самі ж кримські колаборанти і створюють. Експерти зазначають, що конкуренцію у цьому році зможуть хіба що «витримати лише кілька готелів півострова», які працюють у сегменті «все включено».

У інших «готелів, які працюють в сегменті від 0 до 3 зірок», а їх на півострові більшість, виникнуть дуже великі проблеми. Вони можуть просто не витримати конкуренції та стати банкрутами. Звісно це призведе до зниження добробуту кримчан та подальшої активізації й поглиблення антиросійських настроїв.

У таких умовах Кремлю напевно не залишиться нічого іншого, як «збільшувати дотації» окупованого Криму, але це по-перше важко за умов санкцій, та по-друге викликає невдоволення у власне російських регіонах.

Ось таке «замкнене коло», яке є прямим наслідком збройної агресії росії проти України. Якщо врахувати системне посилення світових санкцій, то ситуація може вийти з-під контролю Кремля. Тим часом світ активно налаштовується на «життя без російських туристів».

За даними експертів, багато «туристичних» країн втратять значну частку доходів від російських відпочивальників, це Туреччина, Таїланд та інші. Утім влади цих держав у цілому з розумінням поставилися до санкційних обмежень для росії, оскільки пробачати розв’язання війни посеред Європи не варто.

Також окремі країни, наприклад Туреччина та Кіпр, вже почали «диверсифікувати туристичні потоки», чим привернули увагу мандрівників з різних частин світу. Агентство ООН з туризму вже заявило про підтримку означених держав задля того, щоб вони впоралися з кризою.

Необхідно відзначити, що вихід як з окупованого Криму, так і «з російського ринку» такого потужного оператора, як «Booking», також негативно позначилося на «туристичних перспективах» Криму, на весь час до його деокупації.

Цю проблему визнав навіть самопроголошений злочинний «міністр курортів і туризму» Вадим Волченко. Українські політики та воєнні експерти також схильні вважати, що невдовзі «Керченський міст буде використаний за своїм прямим призначенням», але у зворотному напрямку. Тобто, окупанти будуть тікати з півострова, який повернеться під контроль України.

Попри це у своїх заявах Аксьонов продовжує злочинно заявляти, що «на півострові безпечно, і сюди можна добратися з аеропорту Ставрополю поїздом». Відомо, що самопроголошений «голова Криму» примушує керманичів готелів «максимально знижувати ціни» для того, щоб «приваблювати туристів».

Від моменту початку окупації Росія щороку намагається «довести усьому світові», що тимчасово окупований Крим – це нібито «рай для туристів». Для цього Кремль проводить якісь фейкові «форуми», «запрошує делегації» та демонструє фейкову «статистику» щодо «відпочивальників».

Місцеві колаборанти протягом усього цього часу також створюють для агресора «потрібну картинку», використовуючи увесь злочинний «адміністративний ресурс». Насправді окупований Крим мав до 2014 року дуже великий туристичний потенціал та інвестиційну привабливість, однак Росія вже вісім років методично знищує туристичну галузь та перетворює півострів на військову базу.

Інвестори не прийдуть на територію, яка визнана окупованою усім світом, і тим більше не варто очікувати «потоків туристів» з третіх держав.

Після початку масштабної війни, процес знищення туристичного Криму стрімко посилився, адже навіть невибагливі «російські туристи» відмовляються протиправно їхати на відпочинок до півострова.

Експерти кажуть, що часто «у туристів дуже коротка пам’ять», тобто вони швидко забувають про негаразди та залюбки відвідують курорти. Так було з терактами в Парижі чи виверженням вулкану на Ла-Пальмі.

Але у випадку з окупованим Кримом ця «аксіома» не може спрацювати, оскільки повномасштабна війна та відповідні наслідки півострова не можна співвідносити з інтересами людей, які звикли турбуватися не тільки про засмагу, але й про власне життя та безпеку.

Отже фейкові «очікування» кримських колаборантів кардинально різняться з реаліями, які свідчать про провал «туристичного сезону» 2022 року на окупованому півострові.