У Гаазі українські підлітки закликали допомогти повернути з Росії незаконно вивезених дітей

У Гаазі українські підлітки закликали допомогти повернути з Росії незаконно вивезених дітей

Українські діти розповідали свої історії в Гаазі, де цього тижня нідерландська неурядова організація Orphans Feeding Foundation за підтримки президента України Володимира Зеленського розпочала кампанію «Поверніть дітей в Україну», повідомляє агентство Reuters.

Шестеро українських дітей, серед яких діти-сироти, котрим вдалося повернутися із територій, окупованих Росією, розповіли свої історії в Гаазі в рамках кампанії “Bring Kids Back UA”.

Діти були вивезені росіянами з українських територій, зокрема з Маріуполя, проти їхньої волі. У Гаазі вони взяли участь у пресконференції, а також спілкувалися із нідерландськими високопосадовцями.

Зустрічі мали на меті стимулювати міжнародні дії щодо необхідності повернення близько 20 000 дітей, яких Київ ідентифікував як незаконно вивезених Росією без згоди батьків чи опікунів з часу повномасштабного вторгнення, інформує агенція Reuters.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у березні видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, звинувативши його у незаконній депортації дітей з України, що є воєнним злочином.

Reuters інформує, що за посередництва Саудівської Аравії та Туреччини ведуться переговори щодо репатріації тисяч дітей.Також про повернення дітей намагається домовитися посланець Папи Римського кардинал Маттео Дзуппі, який відвідав з цією метою Київ, Москву, Вашингтон та Пекін.