"УКРАЇНА – НЕ РОСІЯ, 15 РОКІВ ПОСПІЛЬ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"УКРАЇНА – НЕ РОСІЯ, 15 РОКІВ ПОСПІЛЬ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Переглянув ролик наведений нижче. Замислився. Пригадав. За 15 років фраза «Україна – не Росія» стала вже практично крилатою. Багато людей уже навіть не пам'ятають, що своїм поширенням ця фраза завдячує другому президенту України Леоніду Кучмі, а точніше – його відомій книзі.

Тоді, у серпні-вересні 2003 р. назва книги була зрозуміла не всім. Подекуди з неї навіит глузували - ну що значить «Україна – не Росія»? Хіба це й так не очевидно? Нервувало багатьох і те, що свою книжку Леонід Кучма видав у Росії, російськю мовою…

І лише пізніше я звернув увагу на те, що вийшла книжка Кучми після акцій протесту «Повстань, Україно» (головною діючої силою якої були комуністи) та буквально за місяць до початку конфлікту навколо Коси Тузла – російсько-українська війна тоді ледь не спалахнула всерйоз.

Кучма й не приховував, що книжка його була адресована росіянам навіть більше ніж українцям – їм що Україна не Росія можна було не пояснювати. Книжка Кучми була такою-собі світоглядною декларацією. Дотримуючись багатовекторності між Росією І Заходом, президент України відверто заявляв, що Україна – незалежна держава і міняти це вона не планує. А чого вартувало таке: «Серед росіян я частіше, ніж серед українців, зустрічав людей, які тяготилися своєю справою й тому робили її погано…»?

Кучму почули. Російська інтелігенція не підбирала слів. У 2003 р. твір Кучми збурив не тільки упоротих московських ватників, а й навіть вельми ліберального Віктора Шендеровича. Кучму звинувачували у русофобії. Ніколи ще український топ-політик не робив заяв настільки категоричних щодо Росії. Росія ще не знала, що книжка Кучми була першою ластівкою – невдовзі Україна неодноразово справами доводитиме, що Україна – не Росія.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко