Українцям розповіли, як правильно економити електрику

Українцям розповіли, як правильно економити електрику

Чергове зростання цін на електроенергію змушує українців задуматися над тим, як заощаджувати свої кошти. Спеціалісти розповіли, як правильно економити на електриці.

Перехід на зонний облік споживання

Перейдіть на двозонний облік споживання електроенергії. Це дозволить сплачувати за електроенергію використану в нічний час – з 23.00 до 7.00 години – із 50% знижкою.

Заміна лампочок на енергозберігаючі

Замініть звичайні лампочки на енергозберігаючі. Це дозволить заощадити 20-25 % електроенергії. Вартість таких лампочок вища, ніж звичайних, але служать вони набагато довше, в середньому – три роки.

Обирайте енергоефективні прилади

Купуйте енергоефективні побутові прилади. Електроприлади мають спеціальне маркування від класу А до G. Клас А ++ - найбільш економний, далі йдуть менш економні: А +, А, В, С, D, G. Побутова техніка класу споживання «А» або «А+» на 30 – 50% споживає менше електричної енергії ніж прилад класу «В».

Правильно використовуйте електроприлади:

  • Не розміщайте холодильник біля газової плити або опалювальних приладів і не кладіть у нього гарячу їжу, щоб він не включався частіше. В приміщенні, де температура сягає 30 градусів тепла, холодильник споживає електроенергії удвічі більше.
  • Використовуйте пральну і посудомийні машини тільки при повному завантаженні. Не перевищуйте норми максимального завантаження білизни. Слід уникати і неповного завантаження машини: перевитрата електроенергії в цьому випадку складуть 10-15 %.
  • Очищуйте пилосос. На третину заповнений мішок для збору пилу погіршує всмоктування приладу на 40 %, відповідно на цю ж величину зростають витрати електроенергії.
  • Для приготування їжі використовуйте посуд з рівним дном і діаметр, якої рівний або трохи більший діаметру конфорки електроплити - це дозволить зекономити до 5–10 % енергії. При приготуванні їжі закривайте каструлю кришкою. Швидкий випар води подовжує час готування на 20–30 %, і, відповідно, на стільки ж збільшується витрата електроенергії на приготування.
  • Правильно використовуйте електрочайник. Він споживає від 2 до 3 кВт* год, тому кип'ятіть стільки води, скільки потрібно Вам в даний момент.
  • Налаштуйте свій комп'ютер на більш економний режим роботи і вимикайте монітор, навіть коли відходите навіть на кілька хвилин. Навіть новітні моделі телевізора або ПК, в режимі очікування споживають до 3,6 кВт в місяць, а застарілі моделі - в кілька разів більше.

Вимикайте електроприлади, коли йдете з дому

  • Якщо йдете з дому на цілий день або їдете у відпустку, вимикайте електричний бойлер, адже він споживає велику кількість електроенергії, періодично включаючись для нагрівання води.
  • Вимикайте світло, виходячи із приміщення та всі побутові прилади, коли ними не користуєтеся. В режимі очікування електроприлади, також споживають електрику. Залишений у розетці зарядний пристрій споживає енергію навіть після від’єднання мобільного телефону (до 8% від їх загального споживання).
Джерело