Український уряд не планує скасовувати локдаун попри зниження захворюваності, бо після свят очікують на нову хвилю COVID і грипу

Український уряд не планує скасовувати локдаун попри зниження захворюваності, бо після свят очікують на нову хвилю COVID і грипу

За минулий тиждень в Україні було виявлено майже 48 тисяч випадків захворювання на COVID-19, позаминулого тижня цей показник становив майже 60 тисяч, йдеться у повідомленні МОЗ. Також впродовж минулого тижня було зроблено понад 174 тисяч тестувань методом, що на 27 тисячі менше, ніж позаминулого тижня. Шпиталізовано також менше людей - 12 тисяч у порівнянні із майже 16 тисячами пацієнтів позаминулого тижня.

Як у понеділок розповів на брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов, причина знижених показників - у святковому періоді: "Воно й зрозуміло, так ми влаштовані, українці, дуже часто не хочемо на вихідні або на свята звертатись за медичною допомогою, звертатись до лікарів, постійно починаємо думати: треба відпочити. Велике прохання: тільки-но з'являються будь-які симптоми, тим паче, симптоми коронавірусної хвороби, - будь ласка, інколи дуже важливо в перший день звернутись і почати отримувати допомогу".

Тож попри зменшення кількості інфікованих на COVID-19, скасовувати суворий січневий карантин в Україні не планують. Окрім того, як минулого тижня повідомляв Степанов, у січні уряд очікує на зростання кількості випадків коронавірусу в Україні, що може збігтись зі спалахом сезонного грипу.

За рішенням Кабінету міністрів України, з 8 по 24 січня супермаркети будуть змушені закривати окремі відділи або ж відмовляти покупцям у продажі заборонених до реалізації товарів безпосередньо при розрахунку на касі. До карантинних обмежень також входить заборона роботи кафе та ресторанів (окрім замовлень на виніс), а також закладів непродовольчої торгівлі.

Раніше Американська торговельна палата в Україні звернулася до уряду із закликом переглянути деякі умови січневого локдауну.

Ідеться, зокрема, про заборону торгівлі непродовольчими товарами повсякденного вжитку - такими, як побутова хімія, інструменти, одяг, преса, лампочки, батарейки, дитячі товари для навчання.

Американська торговельна палата називає таке рішення прямим обмеженням прав споживачів

Американська торговельна палата назвала таке рішення "прямим обмеженням прав споживачів у придбанні необхідної продукції". Крім того, вважають компанії-представники Палати, це призводитиме до конфліктних ситуацій у магазинах.

Зміни, запропоновані бізнес-спільнотою, полягають у тому, щоб не обмежувати доступ відвідувачів супермаркетів, які торгують продуктами харчування, до інших товарів.

"Торговельні заклади є цілісною торговельною одиницею, до того ж єдиною, що здатна задовольнити базові потреби населення в умовах карантину. Обмеження їхнього асортименту є нелогічним, оскільки споживач, перебуваючи у торговельному закладі, має рівний доступ до всіх товарів", - йдеться на сайті Палати.

варто очікувати додаткових збитків для бізнесу та держави, а також значного невдоволення споживачів

"Як наслідок, варто очікувати додаткових збитків для бізнесу та держави, а також значного невдоволення споживачів", - прогнозує Американська торгова палата в Україні.

Частина представників українського малого бізнесу також виступили проти двотижневого локдауну, називаючи його порушенням їхнього права на працю.