“Укрзалізниці” більше не потрібні нові пасажирські вагони

“Укрзалізниці” більше не потрібні нові пасажирські вагони

Минулого тижня залізничний монополіст скасував проведення тендеру з купівлі двох міжрегіональних поїздів. Таким чином, "Укрзалізниця" пропонує українцям і надалі користуватися фізично і морально застарілими вагонами.

Третина мільярда

29 червня "Укрзалізниця" скасувала проведення тендеру із закупівлі двох пасажирських швидкісних міжрегіональних поїздів по п'ять вагонів у кожному. Причиною відмови в проведенні тендеру зазначено "відсутність подальшої потреби у закупівлі".

Кошти на це придбання передбачалися фінансовим планом УЗ, який був затверджений Кабміном у березні. Чиновники дозволили використовувати для закупівлі 330 млн гривень. Потяги мали бути поставлені до кінця поточного року.

Сам тендер був оголошений 31 березня поточного року. Очікувалося, що пропозиції претендентів на постачання поїздів будуть відкриті 17 травня. Але не так сталося, як гадалося. В "Укрзалізниці" перенесли оголошення результатів спочатку на 10 червня, а потім на 30 червня. Однак за день до підбиття підсумків тендер скасували.

В "Укрзалізниці" не вдалося отримати офіційний коментар про причини скасування тендера. Однак джерело РБК-Україна в "Укрзалізниці" каже, що в цілому закупівлю двох поїздів не скасовано. ""Укрзалізниці" під час підготовки цього тендеру, який швидше за все б виграв Крюківський вагонобудівний завод, стало зрозуміло, що за рахунок неузгодженостей у тендерній документації був ризик, що його переможець надалі зможе підняти ціни на свої потяги на 10-30%. "Укрзалізниця" зараз намагається зрозуміти, якою може бути реальною ціна поїзда в рамках цього тендеру. Тому прийняли рішення його скасувати, переробити тендерну документацію і в майбутньому оголосити новий конкурс. Але сама закупка не відміняється – для цього необхідно вносити зміни до фінплану", – каже співрозмовник.

Другою причиною перенесення тендеру джерело РБК-Україна в "Укрзалізниці" назвало неузгодженість планових закупівель денних і нічних поїздів. "Поляки будуть розробляти нову стратегію пасажирських перевезень. В результаті це вплине на закупівлі. Якщо буде прийнято рішення переходити на денні поїзди, тоді закупівлі нічних поїздів будуть зведені до мінімуму і збільшено придбання денних. Це потребуватиме розробки нової тендерної документації, оскільки нова стратегія щодо збільшення закупівель денних поїздів підвищить вимоги до технічного супроводу та сервісного обслуговування", – говорить співрозмовник.

Колишній перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер передбачає, що тендер був скасований, швидше за все, через те, що нові керівники "Укрзалізниці" запідозрили в тендері на закупівлю двох поїздів корупцію. "Тому і скасували його, поки не розберуться в ситуації", – говорить він.

У відповідь на скасування тендеру Крюківський вагонобудівний завод звернувся з листом до Міністерства інфраструктури. Як зазначено в повідомленні на сайті заводу, директор Крюківського вагонобудівного заводу Анатолій Шабала просить Міністра інфраструктури Володимира Омеляна звернути увагу на ситуацію.

"На Крюківському вагонобудівному здивовані: ситуація незрозуміла не тільки фахівцям-залізничникам і вагонобудівника, але, погодьтеся, і кожному пересічному пасажиру. Не потрібні пасажирські вагони?! Це коли старі практично повністю зношені й потребують списання?! Це коли із загального парку в 5 210 пасажирських вагонів перебуває в експлуатації тільки 3 437?! І більшість з них їздять в 40-градусну спеку без кондиціонерів, з вікнами, що не відкриваються?! Це коли у себе, в Україні, є виробник, де налагоджено випуск сучасних, швидкісних, комфортабельних, нічим не гірших за найліпші світові зразки, але набагато дешевших вагонів для міжрегіонального сполучення?! Це коли з 2012 року на залізниці працюють два міжрегіональні швидкісні поїзди локомотивної тяги КВБЗ і чудово себе зарекомендували?!" – йдеться в повідомленні заводу.

Всі старіє

Досі Міністерство інфраструктури і "Укрзалізниця" також постійно скаржилися на зношеність парку пасажирських вагонів.

За даними Мінінфраструктури, темпи старіння парку пасажирських вагонів значно випереджають його оновлення. Так, загальний коефіцієнт зношення складає 86,6%, а частка вагонів віком до 10 років – тільки 6%.

Колишній в. о. генерального директора "Укрзалізниці" Олександр Завгородній каже, що є граничний термін експлуатації пасажирського вагона. "Починаючи з другого півріччя, ми кожен квартал будемо втрачати в парку близько 200 вагонів. Це призведе до того, що до 2020 року залишиться приблизно половина наявного парку, що дасть можливість перевезти лише 25 млн пасажирів у далекому сполученні замість 46 млн", – каже він.

Разом з тим у колишнього заступника міністра інфраструктури Олександра Кави більш песимістичний прогноз. На його думку, якщо "Укрзалізниця" не буде оновлювати свій парк пасажирських вагонів, то через активне виведення з експлуатації старого рухомого складу за чотири роки обсяг пасажирських залізничних перевезень упаде в десять разів.

"Укрзалізниця" вже у найближчому майбутньому може зіткнутися і з нестачею швидкісних поїздів. "У старих потягів Hyundai підходить термін гарантійного обслуговування. Тому незабаром їх необхідно буде ставити на плановий ремонт", – зазначає Володимир Шульмейстер.

За словами Олександра Кави, наступного року необхідно буде направити 10 поїздів Hyundai на плановий ремонт. "Ремонт кожного поїзда триватиме приблизно місяць. Щоб замінити поїзди, які будуть відправлені в ремонт, "Укрзалізниці" необхідно купити в цьому році два потяги. Якщо цього не зробити, то в наступному році "Укрзалізниці" доведеться скорочувати карту швидкісних денних маршрутів", – каже він.

На думку Володимира Шульмейстера, "Укрзалізниця" однозначно потребуватиме нових потягів. “Минулого року, у Південній Кореї, я вів переговори з Hyundai Rotem про те, що Україна дозамовлятиме цій компанії нові поїзди. Закупівля повинна була пройти не обов’язково в 2016 році, але те, що такі переговори "Укрзалізниці" необхідно було починати, це було зрозуміло вже тоді. Крім цієї компанії, велися переговори з General Electric, Stadler, Alstom, Bombardier. Але одна справа вести переговори, а інша – прийти до конкретних результатів.

"До конкретних результатів, наприклад, про кількість закуповуваних поїздів і ціну, ми не встигли дійти", – відзначає він.

"Щоб уникнути "зав'язування" поставок тільки на одного українського постачальника швидкісних поїздів – Крюківський вагонобудівний завод – ми ще в минулому році, коли проводили переговори з іноземними компаніями, зазивали їх починати виробництво в Україні. Ми не просто вели переговори про закупівлю у них поїздів та імпорт, а пропонували їм варіант державно-приватного партнерства. Зокрема, вони можуть на базі заводів, яких у нас сила-силенна, але вони знаходяться в не дуже презентабельному стані, завести інвестиції і технології, після чого налагодити виробництво. Це дозволило б підвищити конкуренцію між українськими виробниками, а не підозрювати зараз одного вітчизняного виробника в корупції", – розповідає Володимир Шульмейстер.

За його словами, на залізниці неможливо мати, наприклад, десять різних постачальників. "Ми хотіли вийти на стратегію, щоб у нас були два-три постачальники на поставку пасажирської техніки. Якщо зав'язувати на одного постачальника, то в цьому буде великий ризик, а якщо більше 2-3, то буде дуже дороге обслуговування", – зазначає він.

За даними Олександра Завгороднього, сьогодні в експлуатації "Укрзалізниці" (для маршрутів Інтерсіті й Інтерсіті+) 10 поїздів Hyundai, 2 – Крюківського вагонобудівного заводу, 2 – з великими труднощами відновлених після двох років бездіяльності електропоїзди Skoda і 10 вагонів локомотивної тяги.

Володимир Шульмейстер каже, що в минулому році він наполягав, щоб кожен рік "Українська залізнична швидкісна компанія", яка є дочірнім підприємством "Укрзалізниці" і використовує швидкісні поїзди, вводила один-два нових денних швидкісних маршрути. "Приміром, через кілька днів відкриється швидкісний маршрут Київ – Миколаїв – Херсон. Це, власне, результат того, що ми в минулому році заклали у фінплан таке зобов'язання", – відзначає він.

За словами Олександра Завгороднього, зміна концепції підходу до роботи з денними поїздами дозволила встановити певний рекорд у перевезенні, що вкотре підтвердило необхідність переведення можливих напрямків на денний рух. "Саме для цього були проведені переговори з компанією Alstom про порядок залучення кредитних грошей, будівництва рухомого складу з подальшою локалізацією в Україні під дуже низький відсоток. Але судячи з того, що протягом вже трьох місяців припинені практично всі закупівлі, відбуваються скасування таких серйозних тендерів, розвиток транспортного сполучення в Україні з якихось причин відкладається", – підсумовує він.

Джерело