"Унікальність нинішньої ситуації" - Карл Волох

"Унікальність нинішньої ситуації" - Карл Волох

Слабша сторона конфлікту як потенційна жертва агресії тактично завжди зацікавлена в непеременшенні, ба навіть перебільшенні небезпеки. Це дає моральну перевагу, а в нашому конкретному випадку ще й трансформується в дипломатичну та військову підтримку західних партнерів.

Унікальність нинішньої ситуації в тому, що мова йде вже не лише про тактику. В світовій політиці відбуваються тектонічні зсуви, коли західний світ вперше після завершення Холодної війни гуртується проти агресивних диктатур, котрі стають дедалі небезпечнішим фактором дестабілізації в світі. Усвідомлення цього (нехай і дещо запізніле) стало причиною того, що левову частку роботи з привертання уваги до російської небезпеки роблять за нас союзники - особливо, США, Великобританія, деякі східноєвропейські члени НАТО. Вони, в першу чергу американці, і формують у світі відповідну суспільну думку, котра дозволяє своїм урядам попри всі небезпеки вести повномасштабний (нехай і невійськовий) наступ на вкрай агресивну ядерну державу, ще й постійного члена РБ ООН, із величезною армією й розгалуженою мережею агентів впливу в усьому світі.

І лише одна людина ефективно протистоїть цим зусиллям американців із формування в світу реальної картини російської загрози - президент України Зеленський. Свіжий скандал із CNN, котра вказала на суттєві розбіжності в оцінках серйозності такої загрози з боку США та України (по результатах перемовин двох президентів) - найяскравіший доказ цього.

Не уявляю, як можна завдати більшої шкоди нашій зовнішній політиці.