"Утром в газєте, вєчіром в куплєте…" - Тамара Горіха Зерня

"Утром в газєте, вєчіром в куплєте…" - Тамара Горіха Зерня

А чи не прокинемося ми всі з вами завтра олігархами, друзі мої? Після того, як уже два роки побули «президентами».

З цим парадоксальним питанням я полізла подивитися законопроект «про олігархів» від Зеленського, тобто "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)"

Після прочитання я не знаю, що робити – видихнути чи вдихнути?

Цей дивовижний документ, яким «участь у політичному житті» прирівнюється до злочину, зачищає політичне поле України до одного суцільного телевізора. Не буде у нас більше ні ЄС, ні «Голосу», ні опезеже, ні Батьківщини – одне суцільне телебачення. І Зеленський у телевізорі. Куди не кину оком стомленим, скрізь Вова.

Вони називають цей законопроект революційним і унікальним, мовляв, такого іще не було. Дійсно, до такого нахабства іще ніхто не додумався, тут Зеленський буде першим.

Розумієте, у них вибори. На які іти треба, але страшно. І не іти теж страшно, от така вилка. З одного боку, вони бачать реальні рейтинги, а не те, що нам скидають через центр Разумкова. І чудово розуміють перспективи на осінь, з новими цінами і новими тарифами. І без субсидій. І з обрізаною медициною, з якої мародери вже не криючись майно вивозять.

З другого боку, є велика вірогідність того, що з крісла президента доведеться прямо іти у кабінет до прокурора. І добре, якщо дозволять своїми ногами дійти, а не на руках винесуть. Страшно.


Тому тверезо оцінивши власні шанси на перемогу, вони зробили те, що і завжди. Тобто організували захід з чорного входу, по блату, під прикриттям. Вові потрібен інструмент для зачистки конкурентів, і Вова його отримає.

Нема жодного сумніву, що першим «олігархом», якому заборонять фінансувати партію і брати участь у виборах, стане Порошенко. Після нього дійде черга до «олігархів» дрібного посолу, і РНБО штампуватиме «олігархічні» списки з тією ж поспішністю, як вони це вже роблять по «санкціях». Утром в газєте, вєчіром в куплєте… Тобто вранці ти наїхав на Вову, а звечора ти вже олігарх.

Чого можна чекати від такого розкладу «простим» людям, які вже зараз потирають руки у хвилюючому передчутті? Тут і вгадувати не треба. Подивіться трохи лівіше і вгору.

Ні Штати, ні Європа не визнають демократичними вибори, до яких не допустять опозицію. Але на відміну від Білорусі, Захід не буде церемонитися із Зеленським, ніхто не затискатиме носа і не працюватиме з ним через нехочу. Його просто випруть коліном під зад звідусіль, закриють залізну завісу і умиють руки.

Проблема тільки у тому, що нас закриють разом із ним. У зеленому смердючому гетто, із крихіткою Цахесом у ролі диктатора.

Тамара Горіха Зерня