"Уважно спостерігаємо за тим, як Конгрес США пройде тест на підтримку України" - Валерій Калниш

"Уважно спостерігаємо за тим, як Конгрес США пройде тест на підтримку України" - Валерій Калниш

Передісторія. Місяць тому президент США Джо Байден запросив 40,1 мільярда доларів додаткового фінансування на ліквідацію наслідків стихійних лих, кордони, протидію Китаю... Але більшість коштів з цього пакету – 24,1 млрд - планується виділити для України . З них 13,1 млрд мають піти до Пентагону для надання військової допомоги, в основному для закупівлі обладнання та поповнення запасів зброї. Принцип зрозумілий – йде закупівля зброї для армії США, а в той час з її запасів нам передають ту зброю, що вже закуплена. 8,5 млрд заплановано для Держдепу та Агентства США з міжнародного розвитку для надання економічної та гуманітарної допомоги. При цьому частина з цих грошей - 200 млн доларів – має піти на допомогу «протидії дестабілізуючій діяльності» ПВК Вагнер та інших «російських злочинців» в африканських країнах.

Конгрес повернувся з канікул і почалися активні дебати стосовно запиту президента США. Просто нагадаю, що Конгрес складається з Палати представників (222 – республіканці, 212 - демократи) та Сенату (51 – демократи, 49 - республіканці).

Запит знаходиться в Палаті представників. І ось тут починається тест, про який я писав вище.

Республіканці хочуть розділити пакет, прибравши з нього гроші для України. Ні, вони не відмовляються від допомоги, але хочуть поторгуватися. З одного боку, нібито нічого страшного. Ну, буде не один пакет, а два. Але це не так лінійно.

1. Втрачається час. Якщо пакети розділені, то і розгляд їх може відбуватися послідовно. Зрозуміло, що пріоритет буде надано внутрішньо американським питанням. Коли дійдуть до нас – незрозуміло.

2. Також незрозуміло, чи залишаться напрямки, цифри такими самими, що і в першій редакції документу. Зрозуміло, що переписувати поданий документ конгресмени не мають права, але і політичні домовленості ніхто не відміняв.

3. Рівень української допомоги може скоротитися. Вже зараз республіканці наполягають на збільшені фінансування – на 4 млрд – на укріплення мексиканського кордону. Так виглядає, ці гроші вони хочуть взяти з «українських». Але навіть якщо «український» бюджет залишиться на рівні 24,1 млрд, республіканці будуть шантажувати Байдена: збільшуємо фінансування кордону в обмін на підтримку України.

Висловлю припущення, що все буде добре. Запорукою цього є Сенат. Там республіканці більш свідомі ніж в Палаті представників. Сенатори – стратеги американської політики, конгресмени – тактики, які «ходять по землі».

Наш перший друг – лідер сенатської меншості Мітч Макконел (дай бог йому здоров’я. «Зараз, коли Україна сміливо захищає свій суверенітет і підриває здатність росії загрожувати НАТО, не час послаблювати підтримку … Допомогти Україні повернути свою територію означає послабити одного з найбільших стратегічних супротивників Америки без жодного пострілу, - заявив він під час виступу в Сенаті . - Після нападу путіна на Україну президент Байден не був таким рішучим, як багато хто з нас хотів би. Але це не є виправданням для Конгресу поєднувати невдачі його адміністрації з нашими власними прорахунками».

Другий наш друг (практично родич) – сенатор Ліндсі Грем. Він заявив виданню Punchbowl news, що буде намагатися переконати республіканців у Палаті представників, що відмова від України означатиме «створення хаосу у світі» та винагороду володимира путіну.

Інтрига ще ось в чому. Всі фінансові, бюджетні питання мають бути розглянуті та затверджені до 30 вересня. Якщо цього не відбудеться то настане shutdown – за відсутності фінансування федеральні установи припиняють свою роботу.