"Відвоювати Крим реально". Про що розповів Сирський в інтерв'ю Guardian

"Відвоювати Крим реально". Про що розповів Сирський в інтерв'ю Guardian

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський дав інтерв'ю британському виданню Guardian, у якому розповів про російський наступ, тактику України, "реальні плани" відвоювати Крим та створення "українського легіону" з тих чоловіків, що проживають за кордоном.

Він визнає, що росіяни мають перевагу як у техніці, так і в людях. За його словами, їхні початкові 100 000 сил вторгнення зросли до 520 000, а метою до кінця 2024 року є 690 000 людей.

"Коли йдеться про техніку, то тут співвідношення 1:2 або 1:3 на їхню користь. Противник має значну перевагу в силах і засобах, – каже Сирський. - Тому для нас справді на першому плані стоїть питання постачання, питання якості".

Цією перевагою в людях та озброєнні можна пояснити останні події на полі бою, пише Guardian. З осені минулого року українські збройні сили відступають.

В інтерв'ю Сирський визнав складність ситуації, але зазначив, що просування Росії можна зупинити.

"Перш за все, це залежить від наших мужніх солдатів, наших офіцерів", – сказав він і додав, досить часто "стійкі й героїчні" українські підрозділи перемагали більші угруповання ворога.

Як приклад він навів останню спробу Росії здійснити прорив на Харківщині та Сумщині, яка не мала успіху. Сирський додав, якщо росіяни спробують наступати на Запоріжжі, "ми можемо дати їм хорошу відповідь".

Головнокомандувач зазначив, що Росія досягла невеликих "тактичних" перемог, але не здійснила "оперативного" прориву - наприклад, захоплення великого міста.

"В принципі, супротивник не досяг істотного прогресу", - сказав він і додав, що активні бойові дії при цьому йдуть на 977 км фронту, тобто "вдвічі більше довжини кордону між Німеччиною та Францією".

За словами Сирського, Росія платить за свої незначні успіхи приголомшливу ​​ людську ціну - втрати Кремля були "втричі більші, ніж українські, а на окремих напрямках іще більше", твердить він.

Водночас назвати цифри українських втрат він відмовився.

Генерал також протиставив свою тактику на полі бою тактиці російських командирів, які жертвували величезною кількістю піхоти, щоб здобути "100-200 метрів".

"Для нас важливо зберегти життя наших бійців. Ми не захищаємо руїни до смерті, – сказав Сирський і уточнив, що не бажає "досягати цілей будь-якою ціною" або кидати людей у "марні атаки". Тому часом, за його словами, доводилося переходити на "вигідніші позиції".

Попри скептицизм щодо перспектив України здобути перемогу, Сирський відзначив різні позитивні зрушення.

За його словами, літаки F-16 посилять протиповітряну оборону і дозволять Києву ефективніше протидіяти крилатим ракетам і вражати наземні цілі. Водночас, їх доведеться тримати на відстані щонайменше 40 км від лінії фронту через ризик, що росіяни їх знищать.

Сирський додав, що знає, коли саме ці літаки прибудуть в Україну, але не може розголошувати цю інформацію.

Генерал зазначив, що Україна "дуже ефективно" використовує дрони та випробовує "роботизовані наземні системи" для доставки боєприпасів або евакуації поранених.

"Ми воюємо не кількістю, а якістю", - сказав він і додав, що дрони відіграють "таку ж велику роль, що й артилерія".

За його словами, українські збройні сили успішно використовують безпілотники-камікадзе великої дальності для завдання ударів углиб Росії. Наразі вони вразили "близько 200 об’єктів критичної інфраструктури". Усі вони були пов’язані з військовою логістикою і включали заводи, склади палива та боєприпасів.

Тим часом морські безпілотники потопили близько третини чорноморського військово-морського флоту Росії.

Сирський зазначив, що після серії українських атак Росія була змушена "повністю вийти" з порту в Севастополі. Удари безпілотників і ракет знищили радіолокаційні та ракетні установки. Метою України є знищення Керченського мосту, що з’єднує окупований півострів з Росією.

Коли саме це може статися, Сирський сказати відмовився.

Він заявив, що Україна має "реальні плани" відвоювати Крим.

"Це реально. Звичайно, це велика військова таємниця, – сказав генерал. - Ми зробимо все можливе, щоб вийти на міжнародно визнані кордони 1991 року. Ми маємо перемогти… щоб звільнити наших громадян, які перебувають на окупованих територіях, які страждають".

Одним із найактуальніших завдань головнокомандувача є пошук новобранців на заміну загиблим і пораненим українським солдатам. Ті, хто воює в окопах, виснажені.

Патріотичний запал, який спонукав багатьох навесні 2022 року піти у добровольці, згас.

Сирський зазначив, що без мобілізації не зможе створити нові резерви і бригади, які потрібні, оскільки Росія також примножує сухопутні війська.

"Для нас важливо, щоб усі громадяни України виконали свій конституційний обов’язок, – сказав він і закликав це зробити також і тих, хто проживає за кордоном.

"Я сподіваюся, що після перемоги вони зможуть розповісти своїм дітям, де вони були. Де ви були, коли всі громадяни України билися в таких запеклих боях? Ось у чому питання", - зазначив Сирський.

За його словами, одна така ініціатива формується в сусідній Польщі - там планують створити український легіон, на службу до якого запросять українців, що проживають за кордоном. Навчання проходитиме в самій Польщі, після чого легіон відправлять в Україну.

За словами генерала, це була ідея президента Зеленського.

То чи зможе Україна перемогти, і якщо так - то коли?

"Я думаю, що потрібно бути дуже, дуже сміливим, щоб сказати, коли. Ми робимо все, щоб це відбулося. Важливішого завдання для нас просто немає", – каже генерал.