В очікуванні санкцій - експерти коментують дедоларизацію в Росії

В очікуванні санкцій - експерти коментують дедоларизацію в Росії

Росія позбудеться доларів зі свого Фонду національного добробуту. Про це заявив російський міністр фінансів Антон Сілуанов у своєму виступі на Міжнародному економічному форумі в Санкт-Петербурзі.

Він зауважив, що Фонд більше інвестуватиме у євро, китайський юань та вкладатиметься у золото. Зміни мають відбутись через місяць. Наразі в фонді 39,8 млрд доларів, що становить 35% його загального обсягу, повідомив російський посадовець.

«Трюком» на публіку назвав це рішення економіст BlueBay Asset Management Тімоті Еш. «Думаю, це має вигляд PR трюку, або удару наперед, якщо є очікування нових американських санкцій», - написав економіст у Twitter.

«Сигнал такий: «нам не потрібні США, нам не потрібні операції в доларах і нас не зачеплять нові сакнції США», - зауважив Еш в дослідницькій записці, яку цитують ЗМІ.

Рішення позбутись доларів у Фонді було зроблене за декілька днів до саміту Путіна з президентом США Джо Байденом, пише The Wall Street Journal.

«Санкції США проти Росії прискорюють дедоларицацію», - зауважили в аналітичному центрі SWFI.

Дедоларицазія Фонду не передбачає продаж валюти на відкритому ринку і тому рішення не позначиться на ринку, вважають у ING. Скоріш за все, транзакцію буде проведено через обмін з резервами центорбанку Росії, які є більш диверсифікованими і значними за обсягом, зауважують у ING.

Резерви російського Центробанку наприкінці травня перевищили 600 млрд дол.

Це четверті за обсягом резерви у світі, зауважив голова Інституту перехідних економік Банку Фінляндії Ікка Кохконен.

Еш також закликав більш уважно дивитись на те, що робить російський центробанк в плані оголошеної політики з дедоларизації, а не Фонд.

В ING не очікують на те, що зміни в Фонді спричинять дедоларизацію резервів центорбанку Росії, який, ймовірно, не заторкнуть і нові санкції США.

Наразі близько 20% резервів російського центорбанку складають долари США і ця частка, на думку банку, є низькою, порівняно з тим, що на долар припадає 60% російського експорту, 40% імпорту та 60% іноземного боргу.

В рамках політики дедоларизації, Росія поступово знижує долю валютних резервів, які вона тримає в доларах. Ця частка зменшилась з 50% до 20% з 2017 до кінця 2020 року.

Загалом, у світі спостерігається зменшення частки доларів у резервах центробанків, хоча долар і залишається домінуючою резервною валютою. Китайський юань та євро отримують більше уваги. Так, частка світових резервів, які країни тримали в доларах в четвертому кварталі 2020 року склала 59% - найнижче за минулі 25 років, написали в своєму блозі у травні економісти МВФ Серкан Арсланалп та Чіма Сімпсон-Белл.

Вони зауважили, що з часу запровадження євро в 1999 році, частка резервів, які країни світу тримають в доларах, зменшилась з 71% до 59%.