"В ОПУ заявили, що Україна має ухвалити понад 70 законів, щоб продовжити рух до ЄС" - Олег Шарп

"В ОПУ заявили, що Україна має ухвалити понад 70 законів, щоб продовжити рух до ЄС" - Олег Шарп

 ОК... А тепер дивіться, як Європа грамотно пов'язала своїм рішенням Зеленського: головним є не те, що нам надали статус кандидата в члени ЄС, а те, що тепер над нашою владою з'явилися органи, які оцінюють її діяльність.

▪️Набуття Україною статусу кандидата в члени Євросоюзу фактично створює новий порядок денний внутрішньої політики. Наша влада отримала список із семи кроків, які вона має зробити - у тому числі, забезпечити вільний доступ до проєвропейських ЗМІ, а не спекулювати Єдиним телемарафоном, підконтрольним ОПУ. Єврокомісія стежитиме за цим та доповість про результати до кінця 2022 р.

▪️Це означає, що нічого відкладати на "після війни" не можна. Вже через півроку, на саміті 15-16 грудня, або через дев'ять місяців, на саміті 23-24 березня 2023 р., Європейська рада дасть свою оцінку нашій владі. У найгіршому варіанті він може взагалі відібрати в України статус кандидата.

▪️Якщо Зеленський покаже слабкий прогрес, його не каратимуть скасуванням статусу кандидата. Однак перспектива набуття повноцінного членства перетвориться на моркву перед носом у ослика. Насправді, це сумний варіант. Євросоюз дав нам перспективу членства авансом на знак захоплення нашим опором російської агресії. Але якщо ми цей аванс профукаємо, то захоплення зміниться розчаруванням.

▪️Тоді як варіант моркви асоціюється з віслюком, варіант банана асоціюється з мавпою. У спекотних країнах відома пастка для мавп: мисливець на очах у мавпи кладе у вузьке дупло дерева (або у глечик з вузьким горлом) банан, мавпа вистачає його - але витягнути руку разом з бананом не може, а відпустити банан їй не дозволяє жадібність.

▪️Якщо західні партнери втомляться від Зеленського, вони можуть використати перспективу членства у Євросоюзі як пастку. Вже не буде важливо добиватися якогось прогресу у реалізації семи кроків. Важливо дочекатися загальних виборів (президентських чи парламентських). На них буде багато спостерігачів та журналістів із країн ЄС, і влада буде змушена зображувати відданість європейським стандартам. Якщо Банкова гратиме нечесно, це може викликати широкий резонанс у європейських медіа та призвести до консолідації опозиційних сил. І ось уявімо, який ефект вийде, якщо у розпал передвиборчої кампанії прозвучить рішення ЄС відібрати в України статус кандидата через порушення норм демократії.

❗️Коротше, головним пунктом у рішенні Європейської ради 23 червня є не те, що нам надали статус кандидата, а те, що наразі над Зеленським з'явилися вищі органи (Європейська комісія та Європейська рада), які оцінюватимуть його діяльність. І тільки від цих органів залежатиме, коли, як і з якою метою, вони скористаються цією можливістю. А запасний варіант з перевіреним євроінтегратором об`єднаний Захід має, і ви добре розумієте, про що я - вірніше, про кого.

⁉️ Чи добре це для України? Так, добре. Контроль з боку США та Європейських структур на даному етапі розвитку України вкрай необхідні - це гарний запобіжник від намірів окремих персоналій при владі змінювати курс держави відповідно до власних амбіцій.