В Україні кількість виявлених за добу випадків COVID-19 наблизилась до 10 тисяч

В Україні кількість виявлених за добу випадків COVID-19 наблизилась до 10 тисяч

Результати брифінгу заступника міністра охорони здоров’я, головного державного санітарного лікаря України Виктор Ляшко за 5 листопада:

▪️Наразі в Україні 20 560 ліжко-місць забезпечені киснем, який використовується для лікування хворих на COVID-19. Це 48% від ліжок, які перепрофільовуються під надання медичної допомоги хворим. У жовтні уряд виділив 572 млн грн субвенцій для забезпечення 42 189 ліжок кисневими точками: кисневими концентраторами, кисневими станціями або ємностями для збільшення об’ємів зберігання кисню.

▪️Уряд дозволив залучати приватні лабораторії для допомоги у проведенні ПЛР-тестування, що дозволить розширити можливості державних ЗОЗ та охопити більшу кількість населення тестами ПЛР. Наразі приватні лабораторії зробили вже понад 12 000 досліджень за бюджетні кошти повністю безоплатно для громадян України. Найбільше досліджень проведено в Харківській області.

▪️МОЗ ініціює розширення тестування за рахунок експрес-тестів. Швидкі тести на антиген мають низку переваг перед ПЛР-тестуванням в контексті скринінгу: здатні виявляти випадок на ранній стадії інфекції; час отримання результату такого тесту від 15 до 30 хвилин; не потребують лабораторного обладнання; можуть проводитись на робочих місцях, вдома тощо.

▪️1 млрд 259 млн грн, які були попередньо виділені на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, планується перерозподілити за кількома напрямами: закупівля тестів на виявлення антигена до SARS-CoV-2, а також дороговартісного обладнання, що стане довгостроковою інвестицією (60 ампліфікаторів та автоматичних станцій екстракції, ламінарних шаф, автоклавів та ПЛР-боксів); забезпечення ЗОЗ, які працюють з донорською кров’ю та її компонентами, матеріалами для тестування на виявлення антитіл до COVID-19.

▪️Міністерство охорони здоров’я України внесе пропозицію уряду щодо встановлення додаткових карантинних обмежень з огляду на поширення коронавірусної хвороби. Зокрема, пропонується обмежити діяльність торгово-розважальних центрів, заборонити проведення культурних заходів. Рекомендується запровадити час для обслуговування людей віком понад 60 років суб’єктами господарювання. У разі невиконання вимог карантинних обмежень пропонується застосовувати заходи адміністративного покарання.