В Україні можуть скасувати більшість пільг, - аналітик

В Україні можуть скасувати більшість пільг, - аналітик

Справжня монетизація пільг повинна позитивно вплинути на економічний стан держави та на рівень життя пільговиків, вважають у консалтинговій компанії AFS.

«Справа в тому, що пільги у тому вигляді, в якому ми їх зараз маємо, – це радянська модель. В тій державі вона була виправдана, бо всі підприємства були державними, облік коштів, послуг ресурсів, які споживало населення, був дуже на низькому рівні. Останні 20 років ситуація у нас зовсім інша. Основною проблемою є те, що держава дає пільги за документами, а приватні компанії їх відмовляються забезпечувати, бо не мають відшкодувань із державного бюджету. Яскравим прикладом є підприємства-перевізники. Ефекту від таких пільг немає», – пояснює порталу «Знай» аналітик Володимир Марченко.

За його словами, система пільг є несправедливою до населення сіл і невеликих міст.

«Наприклад, учасники бойових дій в Афганістані мають величезні пільги на комунальні послуги, право безкоштовно їздити всіма видами транспорту. Житель Києва чи Харкова може такі привілеї використовувати сповна, а ось мешканець села – ні. Там не потрібно платити комуналку, немає метро, трамваїв і тролейбусів. Тому правильно було б монетизувати пільги», – пояснює спеціаліст.

Вчора прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що до кінця року більшість пільг монетезують.

«Дивлячись на зовнішні борги України, погане наповнення бюджету та проблеми в державі, думаю, це буде псевдомонетизація. Аби зекономити державні гроші, влада просто забере більшість пільг. Монетизує їх лише пенсіонерам, інвалідам і матерям-одиначкам. Інакше бути не може. Адже за великим рахунком, замість пільг кожній людині повинна бути доплата понад 1,5 тисяч гривень. Пільговиків у нас більше 5 мільйонів. У держави немає таких ресурсів», – каже Володимир Марченко.

На його думку, в першу чергу, скасують пільги на проїзд у транспорті й безкоштовну страховку на авто.

Нагадаємо, вперше про необхідність переведення пільг у грошові компенсації заговорили 1996 року. З того часу Комітети Верховної ради склали більше 10 законопроектів, які передбачають монетизацію пільг. Однакз кожним роком до переліку пільговиків додавали ще 2-3 категорії населення.

Джерело