В Україні необхідно провести перепис населення – рекомендації ООН

В Україні необхідно провести перепис населення – рекомендації ООН

Під час 4 Міжнародної конференції з питань реформ в Україні у Вільнюсі координатор системи ООН в Україні з гуманітарних питань Оснат Лубрані наголосила на необхідності проведення перепису населення.

«Під час проведення перепису ви забезпечуєте надання соціально-економічних послуг», - зауважила Лубрані.

У цьому році виповняється 20 років з тих пір, як у незалежній Україні перший та останній раз провели перепис населення. У грудні 2001 року в країні нарахували 48 млн 457 тис. осіб.

ООН рекомендує країнам проводити перепис населення раз на 10 років.

Україна – єдина з країн Європи, яка не провела перепис населення 2010-2011 року.

Проведення перепису відкладалось вже декілька разів. Тільки за останні два роки його відкладали принаймні двічі. В кінці 2019 року перепис хотіли провести у 2020 році і планували виділити на це 3.44 мільярди гривень. З урахуванням карантину та нестачі бюджетних коштів проведення перепису спочатку відклали на 2021 рік і планували виділити на це вже 5.64 мільярди гривень.

Наприкінці 2020 року Кабмін погодив проведення перепису населення у 2023 році. Сумарна вартість проведення перепису вже оцінюється у 7.26 мільярди гривень.

Перепис - це основа для розподілу бюджетних коштів. В Україні багато громад, у яких кількість населення розрахована органами місцевої влади, вона значно (подекуди вдвічі) перевищує кількість, оцінену Держстатом.

Іноді, місцева влада має стимул завищувати кількість населення, щоб отримати більший обсяг субвенцій на відповідну громаду. Владі вигідно користуватись у розрахунках даними 2001 року.

Сподіваємось, що у 2023 році перепис населення все ж відбудеться.

Скільки вона буде коштувати – точно не відомо, адже цифри по проведенню робіт мають магічну властивість до зростання.