В Україні повертають обов'язковий техогляд авто

В Україні повертають обов'язковий техогляд авто

З 2023 року в Україні повертається обовʼязковий технічний огляд транспортних засобів.Кому з водіїв доведеться проходити ТО...

У 2014 році Україна підписала Угоду про асоціацію з країнами Євросоюзу, яка включала внесення багатьох змін до нашого законодавства. У документі також передбачається повернення процедури техогляду транспортних засобів.

Хто зобовʼязаний проходити обовʼязковий ТО

Законодавство передбачає, що під обовʼязковий ТО підпадають:

  • транспортні засоби, які впродовж 10 днів після того, як їх перереєстрували на ім’я нового власника;автомобілі, що потрапили в ДТП, і при цьому пошкодження отримали елементи, від яких залежить безпека пересування (підвіска, кермовий механізм, гальма), був сильно деформований кузов;
  • транспортні засоби, на яких було виявлено суттєві неполадки під час водіння.
Як часто будуть проводити ТО та кому не треба проходити процедуру

Легкові автомобілі, які можуть перевозити до 9 пасажирів, повинні пройти ТО не пізніше ніж через 4 роки після дати першої реєстрації, а після цього — кожні 2 роки. Якщо трнаспортний засіб використовується для комерційних перевезень — ТО потрібно проходити щорічно.

Від проходження обовʼязкового техогляду звільняються автівки:

  • швидкість пересування яких не перевищує 25 км/год;
  • використовуються на дорогах загального користування;
  • які мають двигун об’ємом менше 125 см, або електродвигун, потужність якого не перевищує 4 кВт.
Які передбачені штрафи для водіїв, які не пройдуть ТО

Якщо авто не пройде процедуру до зазначених термінів, або закінчиться зазначений термін від дати останнього техогляду, водія оштрафують на 1700 гривень. При повторному порушенні передбачено покарання у вигляді позбавлення посвідчення водія. Обовʼязковий ТО можна буде пройти у сертифікованому СТО.

Хто не зможе пройти обовʼязковий техогляд

В законопроекті йдеться про те, що техогляд не зможуть пройти автомобілі, які потрапляли до серйозних ДТП. Наявність серйозних ушкоджень виявлятимуть та аналізуватимуть експерти. Окрім цього, можуть виникнути проблеми з ТО у власників, чиї автомобілі не відповідають екологічним стандартам "Євро-4", що діють, а також машини віком від 15 років.Заборона на проходження ТО також розповсюджується на транспортні засоби, в конструкцію яких були внесені значні зміни. Крім цього, неможливо буде пройти процедуру машинам, зареєстрованим за кордоном, або які отримали прописку в Україні (євробляхи).

Які документи потрібні:

  • техпаспорт на транспортний засіб (свідоцтво про реєстрацію ТЗ);
  • паспорт громадянина України (для власника);
  • доручення на право проходження техконтролю (для фізичної особи);
  • для автомобілів на газовому паливі, машин зі спецсигналами (звуковими, світловими) знадобиться дозвіл на їх встановлення та використання;
  • для автомобілів, що перевозять небезпечні вантажі знадобляться свідоцтво про допуск транспортних засобів до таких перевезень та свідоцтво про проходження водіїв таких транспортних засобів спеціального навчання.

Крім того, потрібно надати страховку ОСАЦВ (обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності. У той же час КАСКО (добровільне страхування, яке захищає інтереси власника транспортного засобу), не є обов'язковим.