"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Гельсінська комісія закликала Росію припинити судове переслідування Євгена Ройзмана. Раніше Жовтневий районний суд Єкатеринбурга визнав Ройзмана винним в організації несанкціонованої акції
*
Європейський Союз висловив «глибокий жаль» з приводу того, що під час міжнародної конференції з огляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) не вдалося досягти суттєвого результату, причиною чого стала деструктивна позиція російської федерації
*
Білий дім: Джо Байден не був поінформований про секретні матеріали, вилучені в резиденції Дональда Трампа. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі назвав дії ФБР «доречними»
*
Білий дім схвально поставився до розгляду розвідслужбами США потенційних ризиків для національної безпеки дій експрезидента США Дональда Трампа, який забрав додому деякі секретні матеріали після завершення терміну президенства
*
США закликали РФ погодитись на створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС. За словами координатора зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джона Кірбі, контрольована зупинка станції була б найбезпечнішим варіантом
*
Загроза контрнаступу ЗСУ на півдні України «вже вплинула на російські військові можливості», вважає речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі
*
У разі візиту канадської парламентської делегації на Тайвань, Китай відреагує “рішучими силовими заходами”
*
Всесвітньо відомий британський актор Гʼю Бонневіль озвучив історію пошкоджених та зруйнованих внаслідок російської агресії культурних пам'яток Харкова у першому відео з серії проєкту «Листівки з України»/«Postcards from Ukraine»
*
Ціна європейських еталонних контрактів (German Power) на 2023 рік уперше перевищила позначку 1000 євро за МВт-год
*
Новий бюджет ОБСЄ може бути неформальним та наповнюватися коштами з внесків більшості країн-учасниць через блокуючу позицію росії та її зловживання діючим в організації принципом консенсусу
*
ЄС має дати громадянам росії чітко зрозуміти, що підтримка війни проти України матиме наслідки й для них.
Про це заявив журналістам прем’єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала напередодні неофіційної зустрічі в Празі міністрів закордонних справ ЄС
«Ми переконані в тому, що треба послати ясний сигнал російській спільноті щодо наслідків підтримки агресії проти України, а саме повною зупинкою угоди щодо спрощення візового режиму з рф», - заявив Фіала.
Він нагадав, що Чеська Республіка одною з перших почала застосовувати такий захід. Водночас Чехія поважає позицію інших країн, які не підтримують цей крок, але намагається їх переконати, що відмова від видачі принаймні туристичних віз «була б правильним кроком».
Зокрема, в Празі розуміють побоювання Берліна щодо того, що відмова у видачі віз негативно позначиться на громадянському суспільстві та демократичній опозиції. Але, зазначив Фіала, всі пропозиції не означають, що представники опозиції або ті, кому загрожує російський режим, не зможуть потрапити в ЄС. Зокрема, Чехія останнім часом видала низку віз правозахисникам з рф.
«Консультації триватимуть, але позиція ЧР є відомою від самого початку», - заявив прем’єр.
*
Жозеп Боррель - Європейський Союз не може дозволити, щоб путін здобув перемогу у його імперіалістичній та загарбницькій війні проти України
*
Європа має бути готовою до певних економічних втрат, щоб стримати хаос, який своєю війною хотів би принести їм путін, та продовжити економічні санкції проти режиму кремля, оскільки нездатність зробити це зараз означатиме для європейців набагато більші втрати у майбутньому.
Про це сьогодні в ході безпекового форуму в словенському місті Блед під час дискусії щодо майбутніх викликів, що постають перед Європою, заявила віце-президент Європейського Парламенту Катарина Барлі (Katarina Barley).
Під час панельної дискусії вона вступила в очну полеміку з міністром закордонних справ Угорщини Пітером Сіярто, який, в контексті війни росії проти України, закликав до «негайного миру» та до підтримки «всіх заходів», спрямованих на припинення конфлікту, та до відмови від дій, що «сприяють продовженню протистояння».
«Так, ми всі хочемо миру. Але в короткій перспективі ми будемо змушені постраждати та понести певні втрати. У довгостроковій перспективі ми понесемо набагато більші втрати, якщо ми не накладемо санкції, і якщо ми не зможемо цього разу бути дійсно жорсткими у поводженні з путіним та його режимом», - наголосила віце-президент Європарламенту.
Вона зауважила, що у звичайних умовах Європа здається чимось далеким, абстрактним та бюрократичним. Але коли люди стикаються з дійсно екзистенційними проблемами, коли щось йде фундаментально невірно, тоді люди звертаються до Європейського Союзу по допомогу.
«Безумовно, Європейський Союз не може виправити все, він може зробити це лиша спільно з країнами-членами. Зараз, коли путін хотів би створити хаос, і докладає до цього зусиль, - до цього моменту ми відповідали дуже добре, коли йшлося про російські загрози для України або до нашого способу життя. Ми не зможемо покрити всю шкоду, яку він робить, або тримати стабільними ціни на газ та електрику, принаймні, на дуже тривалий час. Але ми можемо робити добру комунікацію, і кожна країна зробить все можливе, щоб такі ціни були доступними», - зауважила представниця Європарламенту.
Вона нагадала, що вже зараз в Європі проявилися екстремістські рухи, як ультра-праві, так й ультра-ліві., які вже оголосили, що виходитимуть на вулиці у зв'язку із високими цінами, і це може бути дуже небезпечним для всієї системи європейської демократії. Саме тому вже зараз відповідальним європейським політикам варто пояснювати європейському суспільству, що такі «протести» є інструменталізацію та складовою частиною війни.
«Обов’язок наших політиків зараз, - залучити людей на свою сторону у цій боротьбі проти хаосу, який хоче створити путін. Є велика небезпека:. путін не може виграти цю війну військовим шляхом, і спробує дочекатися зими, щоб використати цей хаос як зброю. Ми маємо, принаймні, у Німеччині, багато людей, які здатні до опору, та можуть дати раду високим цінам на енергію», - наголосила Катарина Барлі.
*
Як свідчить російська історія, шлях росії до лібералізації та демократизації проходить лише через військові поразки.
Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау під час свого виступу на Бледському стратегічному форумі (м. Блед, Словенія).
"Усі ми, особливо ті, хто межує з росією, хотіли б мати демократичного, ліберального, передбачуваного сусіда, який дотримується правил. І фундаментальне питання – як зробити росію таким сусідом? Якщо подивитися на російську історію, то шлях до лібералізації та демократизації проходив двічі після військової поразки: після російсько-японської війни була революція 1905 року, і також після поразки в Афганістані була "перестройка", - заявив Рау.
За словами глави МЗС Польщі, це – єдиний шлях, як зробити російський політичний дискурс "живим, креативним та конструктивним".
Він також наголосив, що загарбницька війна рф проти України поставила під сумнів подальше існування основних цінностей у вільному світі – індивідуальних свобод, людської гідності, прав людини, національної незалежності, державного суверенітету, територіальної цілісності та ін.
"І це – екзистенційна проблема для усіх нас, хто погодився щодо цих цінностей. Адже вони знаходяться на вершині базованого на правилах порядку. Це – наші стандарти життя", - заявив Рау.
Польський міністр наголосив, що українці зараз захищають ці цінності і їх потрібно підтримати. "І зараз українці – це ті, хто захищає, ці цінності, з величезною рішучістю та героїзмом. З величезною рішучістю. І я думаю, що ми маємо з такою ж рішучістю допомагати їм захистити себе, але й також наші цінності", - заявив Рау.
Крім того, як додав глава польського МЗС, Україна має бути якнайшвидше прийнята до ЄС на знак визнання цих героїчних дій українців.
"Також у знак визнання героїчних дій українців треба якнайшвидше прийняти їх членство у Європейському союзі. І це – та рішучість, яку ми маємо продемонструвати українцям у ці дні. Інакше ми станемо наступним об’єктом атаки росіян", - заявив він.
*
Європейський Союз не відреагував належним чином на вторгнення рф у Грузію у 2008 році та незаконну окупацію українського Криму у 2014 році, оскільки панували прагнення видавати бажане за дійсне.
Про це заявив глава МЗС Австрії Александер Шалленберг, виступаючи на Бледському стратегічному форумі (м. Блед, Словенія).
"Ми мали Грузію у 2008 році – і ми могли б, напевно, дивлячись назад, відреагувати інакше. У нас був Крим у 2014 році – ми могли б відреагувати інакше. Так, ми, напевно, були наївними та займалися видаванням бажаного за дійсне, навіть на Мюнхенській безпековій конференції. Бо ми ніколи не вірили, що хтось буде настільки божевільним, щоб діяти всупереч його власним економічним інтересам", – заявив він.
Водночас, зазначив австрійський міністр, ЄС уже відреагував швидко і жорстко на повномасштабне вторгнення рф в Україну 24 лютого.
"Ми застосували надзвичайно швидко шість пакетів санкцій, і ми відреагували так, що ми самі були здивовані нашою єдністю", - сказав він.
При цьому, Шалленберг зазначив, що потрібно бути обережним у питанні очікувань від санкцій ЄС проти росії і не чекати, що самі лише санкції змусять путіна вивести війська з України.
"У нас не було очікувань, коли ми вводили перший та другий пакет, що путін такий скаже: "О Боже, я цього не очікував. Вибачте, я зараз виведу мої війська". Ніхто такого не очікував", - зауважив міністр.
За словами глави МЗС Австрії, санкції загалом націлені на те, щоб "завдати економічного болю, щоб примусити когось зрозуміти, що нам фундаментально не подобаються його дії".
У цьому контексті він підкреслив, що введені санкції ЄС проти рф діють; у країні очікується рецесія у 8-10%, зростає інфляція, закриваються цілі сектори промисловості, наприклад, автомобільний чи авіаційний.
"Санкції працюють<…> Ми маємо бути дуже пильними і не вестися на російський наратив. Інколи це так дивно, коли речник кремля щось каже, і всі європейські медіа це підхоплюють. І коли Єврокомісія каже щось інше, то виникає багато труднощів", - зазначив Шалленберг.
Міністр наголосив на тому, що країнам Євросоюзу важливо зараз триматися разом і зберігати єдність, адже найбільшим її ворогом є внутрішній розкол у ЄС.
*
Підтримка Заходом України покликана продемонструвати путіну, що жоден із його намірів не вдасться втілити.
Про це в ефірі телеканалу CBC заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.
“путін хоче захопити території своїх сусідів, й цю агресію ми ніколи не приймемо. Тому ми й надаємо підтримку Україні, аби путін розумів, що не досягне успіху в тому, що робить. Війна завершиться, коли він усвідомить, що нічого не вдається”, - сказав Шольц.
Водночас він додав, що путін не подає ознак того, що доходить до цього усвідомлення.
“Я абсолютно переконаний, що він мав намір вдертися до України й захопити усю країну упродовж двох-трьох тижнів”, - зазначив канцлер.
Шольц наголосив, що путін погоджується брати участь у мирних перемовинах лише за умови, якщо йому дозволять диктувати умови цього миру, на що категорично не згодна Німеччина.
“Я чітко дав зрозуміти путіну та громадськості: не вдасться диктувати мир, коли він лише захоплює нові землі й вичікує кращого часу, аби повернутися знову”, - зауважив він.
*
У протистоянні російській агресії Україна захищає не лише власний суверенітет, але й суверенітет Молдови, а також європейські цінності - Санду
*
Західні Балкани перебувають під загрозою через війну в Україні - президент Словенії
*
Україна заявила про прорив російської оборони на південному фронті у кількох місцях. Україна повідомляє, що під час контрнаступу прорвала російську лінію оборони у кількох місцях поблизу Херсона
*
Українські військові 29 серпня за допомогою артилерії вразили 13 пунктів управління російських окупантів у Херсонському, Бериславському і Каховському районах, три склади, переправу через Дніпро та багато живої сили ворога
*
Завдяки діям спротиву у тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі підірвано патруль загарбників: одна особа загинула, одна втратила ногу
*
Збройні сили України дали відсіч російським військам на Слов’янському, Краматорському, Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському й Південнобузькому напрямках; біля села Потьомкіне Херсонської області - завдали ворогу втрат і змусили ретируватися
*
У Мелітополі українські сили спротиву знищили локатори росіян
*
Варшава просить Париж терміново надати Україні зброю, а також фінансову підтримку.
Про це під час брифінгу після завершення переговорів в Єлисейському палаці у Парижі з президентом Франції Еммануелем Макроном заявив у понеділок прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький
*
У Парижі на жовтень заплановано проведення форуму з питань відновлення України
*
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав шведський бізнес відновлювати діяльність в Україні
*
Міністри охорони здоров’я України та Португалії Віктор Ляшко і Марта Темідо домовилися про подальшу співпрацю у напрямку медичної евакуації та реабілітації українських пацієнтів з мінно-вибуховими травмами
*
На Харківщині відпрацьовують план евакуації у разі потреби жителів Золочівської, Дергачівської та Чугуївської громад, людей у цьому разі забезпечать транспортом і тимчасовим житлом
*
Таліби близькі до укладання контракту з Росією на постачання бензину. Адміністрація талібів перебуває на завершальній стадії переговорів у Москві щодо умов контракту на закупівлю в Росії бензину для Афганістану, повідомляють афганські офіційні особи
*
Участь Росії у спільних військових навчаннях із Китаєм буде значно скорочено. Згідно з наявними оцінками, 70-80% підрозділів зі Східного військового округу Росії перекинуто в Україну
*
У понеділок стало відомо про повний вихід з ринку рф компанії Logitech – швейцарського виробника аксесуарів для комп’ютерів, та одного із найбільших у світі операторів контейнерів - компанії Maersk
*
Литва завершила будівництво паркану на кордоні з білоруссю завдовжки 502 кілометри
*
Китайськомовні медіа продовжують висвітлювати для своєї аудиторії війну в Україні через призму російської пропаганди, яку використовують для підтримки політичного курсу партійно-державної влади Китаю2

Файного дня всім