"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Україна є світовим лідером у деколонізації Росії, інші країни у цьому сенсі сильно відстають.
Про це заявив член Постійного форуму ООН з питань корінних народів (2014-2016) голова ГО «Уралік» Олівер Лооде під час онлайн-виступу на Третьому міжнародному форумі експертної мережі Кримської платформи.
Лооде зазначив, що в Україні на рівні Верховної Ради усвідомили стратегічну важливість того, що відбувається в Росії у контексті самоусвідомлення поневолених народів РФ і що це означає для національної безпеки України. Зокрема, у Верховній Раді створено Тимчасову спеціальну комісію для роботи з поневоленими народами в Росії. За словами експерта, нещодавно ця спеціальна комісія домовилася з представниками Ліги вільних націй про проведення конференції з деколонізації Росії. Окрім того, члени цієї ТСК надали політичну підтримку Лізі вільних націй і Форуму вільних народів пост-Росії.
«Це серйозні контакти, і національні рухи корінних народів Росії це високо цінують. Сьогодні Україна є світовим лідером у деколонізації Росії, інші країни сильно відстають у цьому, і я сподіваюсь, що вони нарешті почнуть наздоганяти», - сказав голова ГО «Уралік».
Третій міжнародний форум експертної мережі Кримської платформи відбудеться у форматі дводенної експертної події. Перший день включає панелі, присвячені викликам національного рівня та проблематиці захисту прав корінних народів, панелі другого дня присвячені викликам міжнародного рівня.
*
Усі докази, зокрема, зібрані за допомогою Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (МКЗБ), використовуватимуться у Міжнародному кримінальному суді (МКС), та інших відповідних інстанціях для притягнення винних осіб РФ до кримінальної відповідальності
*
Чубаров - У тимчасово окупованому Криму зараз відбувається зросійщення і знищення
*
Чубаров - Україна має прийняти судове рішення щодо незаконної депортації кримських татар 1944 року. Це допоможе збільшити кількість країн, які визнають депортацію кримських татар геноцидом
*
Генсек ООН та Світовий єврейський конгрес засудили насильство в російському Дагестані
*
Рабин Пінхас Гольдшмідт: замість боротьби з тероризмом влада РФ переслідує критиків Кремля
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутеріш засудив терористичні напади на церкви, синагоги та пости поліції в Дагестані
*
Держдеп: скорочення допомоги Україні не вивільнить суттєвих ресурсів для Тайваню
*
Поранений американський доброволець знову хоче повернутися до ЗСУ
“Ми маємо закінчити цю війну до початку іще більшої” - так вважає американський доброволець Іноземного легіону Збройних сил України. У Сполучених Штатах він служив розвідником Корпусу морської піхоти. Воюючи на Сході України, чоловік отримав поранення та повернувся додому на лікування.
*
Держдеп про обстріл Криму: Україна зводить до мінімуму втрати серед цивільних, непорівнянно з діями Росії
*
США: ми шкодуємо про будь-які жертви серед цивільного населення у цій війні
Держдепартамент прокоментував виклик посла США в РФ у російське МЗС у зв'язку з нещодавнім ракетним ударом Севастополем.
*
Салліван - Сполучені Штати надають зброю Україні для того, щоби вона мала можливість захищати власну територію, у тому числі Кримський півострів, натомість Росія може припинити страждання цивільних хоч зараз, якщо покладе край своїй агресії
*
Для забезпечення успіху України у нав’язаній Москвою війні необхідно передусім позбавити РФ можливостей просуватися на сході, використовувати ближні вогневі рубежі та завдавати Україні економічних збитків.
Про це розповів у понеділок у Вашингтоні помічник Державного секретаря США у справах Європи та Євразії посол Джеймс О’Браєн.
«Коли я говорю про стратегію успіху України зараз, йдеться про те, що потрібно зупинити спроби Росії прорватися на сході. І це перший крок до успіху»,- зауважив представник Держдепартаменту США.
За його словами, це передбачає позбавлення Росії можливості використовувати її вогневі рубежі та заважати Україні відновлювати економіку. Цього можна досягти достатнім забезпеченням українців засобами ППО та іншими озброєннями, щоби вона могла вести свою боротьбу впродовж тривалого періоду.
«Тоді виникає момент, коли Росія має задуматися, чи може вона просуватися далі», - продовжив О’Браєн.
Крім того, зазначив представник Держдепартаменту США, визначення успіху України також полягає в тому, щоби вона зрештою могла контролювати всю свою міжнародно визнану територію.
Минулого тижня адміністрація президента США офіційно оголосила про зміну пріоритетів у постачанні ракет для передових систем ППО, спрямувавши замовлення інших країн на забезпечення потреб нашої країни.
*
У адміністрації США вважають, що посилення тиску санкцій та експортних обмежень проти Росії працює ефективніше, ніж визнавання її державою-спонсором тероризму
*
Дерджеп: через корупцію Україна не виконує деякі мінімальні стандарти щодо боротьби з торгівлею людьми
*
Частина законодавців США - проти звернення Нетаньягу до Конгресу і планують бойкотувати засідання
*
Блінкен заявив про необхідність розробки плану післявоєнного розвитку Гази
Держсекретар наголосив, що відсутність плану післявоєнного розвитку анклаву може призвести до повернення ХАМАС до влади у секторі Газа.
*
Державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант провели двосторонні переговорив в понеділок у Вашингтоні для обговорення ситуації навколо сектору Гази, безпеки Ізраїлю та викликів з боку Лівану
*
Генерал Чарльз Браун: ізраїльський наступ у Лівані може збільшити ризик розширення конфлікту
Слова голови Об'єднаного комітету начальників штабів пролунали після заяви Біньяміна Нетаньяху про те, що закінчення стадії інтенсивних дій у Газі дозволить Ізраїлю розгорнути більше сил на кордоні з Ліваном
*
Каліфорнійське містечко планує запровадити нові правила ідентифікації виборців, що суперечать законам штату
*
Доступ до контрацепції та штучного запліднення є ключовими питаннями виборчої кампанії у США
Дискусії щодо права на аборт — традиційні для американської політики. У 2022-му році Верховний суд США скасував конституційне право на аборт, повернувши це рішення на розгляд 50 штатів
*
Судді заблокували частину указу Байдена про списання студентських боргів
Федеральні судді Канзасу та Міссурі заборонили адміністрації президента Джо Байдена реалізовувати план щодо полегшення боргового тягаря американських студентів
*
Держдепартамент вніс Росію та Білорусь до списку держав-спонсорів торгівлі людьми
Держсекретар Ентоні Блінкен у понеділок подав щорічний звіт Держдепартаменту про торгівлю людьми
*
Громадські організації родин зниклих безвісти та полонених запрошують до участі у канадському конкурсі
Стартував конкурс заявок до Канадського фонду місцевих ініціатив (CFLI) на 2024-2025 рік.
Про це повідомив 24 червня Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.
За даними Штабу, CFLI — це програма, призначена для підтримки невеликих, але високоефективних проєктів у країнах, які мають право на міжнародну технічну допомогу від уряду Канади, у сферах, які узгоджуються з пріоритетними напрямками діяльності Міністерства закордонних справ Канади.
Невеликі проєкти з бюджетом від 30 000 до 50 000 канадських доларів будуть відбиратися та затверджуватися Посольством Канади в Україні.
Заявки будуть прийматися до 14 липня 2024 року о 23:59.
*
Британський прем’єр-міністр та лідер Консервативної партії Ріші Сунак заявив, що очолив уряд країни внаслідок помилок, яких припустилася його попередниця Ліз Трасс.
На початку дебатів Сунак сказав, що єдина причина, з якої він став прем'єр-міністром Британії, – це помилки, яких припустилася його попередниця Ліз Трасс.
"Останні декілька років були вкрай важкі. Стався COVID-19, війна в Україні. І я фактично отримав цю роботу в результаті того, що було помилкою, і я дуже чітко усвідомлював це в перший день", – зазначив він.
Політик додав, що дострокові парламентські вибори в країні – "про майбутнє", а не "референдум про минуле", та перерахував досягнення його партії за 14 років перебування при владі.
Наступні загальні вибори до парламенту Великої Британії пройдуть вже 4 липня. Як свідчать опитування, Консервативна партія Ріші Сунака може зазнати серйозної поразки на цих виборах.
*
Заступник держсекретаря Джон Басс обговорив у Києві американську допомогу Україні
Основною метою поїздки високопоставленого представника Держдепартаменту до Києва стало проведення консультацій з українським урядом напередодні саміту НАТО у Вашингтоні
Виконувач обов'язків заступника держсекретаря з політичних питань Джон Басс відвідав Київ, де зустрівся з високопосадовцями українського уряду, представниками громадянського суспільства та незалежних ЗМІ України. Під час візиту до Києва Басс наголосив на «незмінній підтримці Сполученими Штатами України та прав українського народу на вибір свого майбутнього».
В.о. заступника держсекретаря розповів про це у понеділок у бесіді із журналістами.
За словами Басса, США «продовжуватимуть надавати допомогу Україні і в боротьбі з російською військовою агресією, що триває». Басс також обговорив із керівництвом України рішення США прискорити виробництво ракет-перехоплювачів, щоб посилити українські ППО для відбиття російських повітряних атак. За словами Басса, сторони обговорили «зусилля США та ЄС щодо стабілізації електромережі, відновлення генеруючих потужностей» після російських атак на українську енергетичну інфраструктуру.
Сторони також обговорили надану Україною інформацію щодо досвіду застосування нових технологій на полі бою «з метою зміцнення спільних зусиль» щодо боротьби з сучасними загрозами безпеці.
«Я думаю, що якщо поглянути не лише на цей конфлікт, а й, на жаль, на характер конфліктів, які ми спостерігаємо на всьому Близькому Сході, таких як удари хуситів по морських судах, ми повинні відповідати моменту та поєднувати цей набір наступальних можливостей з додатковими оборонними можливостями, - заявив Басс на брифінгу журналістам. - Навіть у розпал цього жахливого конфлікту Україна великою мірою робить свій внесок у колективну безпеку, і це дуже вражає».
*
Обійшлися без Угорщини: Україна отримає €1,4 мільярда військової допомоги у липні - Боррель
Глави МЗС країн ЄС погодили правові норми з використання прибутків від заморожених активів РФ в інтересах оборони України. Першим внеском €1,4 мільярда Україна зможе скористатися вже у липні та отримати допомогу на мільярд євро до кінця поточного року
*
Кортеж прем'єр-міністра Угорщини потрапив у Німеччині в серйозну ДТП, загинув поліцейський
*
Сійярто - Угорщина блокуватиме 6,5 млрд євро з Європейського фонду миру для України, доки в цій країні не припиниться дискримінація угорських комерційних компаній
*
Столтенберг і Макрон сподіваються міцно закріпити Україну в євроатлантичній родині
Президент Франції Еммануель Макрон та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг обговорили в Парижі план посилення допомоги Україні та її майбутнє в Альянсі у рамках підготовки до саміту НАТО, що відбудеться у Вашингтоні менш ніж за 3 тижні.
Про це йдеться у спільному комюніке, озвученому на сходах Єлисейського палацу.
«Як ви знаєте, відбувся стратегічний поворотний момент з поверненням війни до Європи та агресивної війни, розпочатої Росією, і НАТО відіграє фундаментальну роль в цьому відношенні завдяки своїй здатності до колективного стримування, завдяки чіткості і єдності усіх членів Альянсу», - зазначив Макрон.
Він подякував Столтенбергу за «розробку надійних ідей щодо ще міцнішого закріплення України в атлантичній родині». Глава Франції також сподівається на «конкретний результат, пов'язаний із зусиллями, які докладаються в інших країнах Європейського союзу».
За його словами, саміт у Вашингтоні буде особливим, з огляду на те, що саме НАТО відіграє вирішальну роль в безпеці Європи та буде передавати сигнал про підтримку українців у довгостроковій перспективі.
«Ми матимемо можливість повернутися до російської теми на Вашингтонському саміті. Ми обговорювали це питання протягом останніх кількох місяців. Наша підтримка України буде залишатися постійною, і ми продовжуватимемо мобілізацію для задоволення нагальних потреб України», - сказав президент Франції.
Він зазначив, що у Румунії, Польщі та країнах Балтії. Франція повністю виконує свої обов'язки в рамках НАТО.
Генеральний секретар зі свого боку високо оцінив ключову роль Франції в Альянсі, в тому числі її внесок в колективну оборону на східному фланзі. Він також подякував президенту Макрону за внесок Франції в патрулювання повітряного простору НАТО в небі над Балтикою і на морі, де "французькі військові кораблі забезпечують відкритість і безпеку наших морських шляхів". Він також підкреслив, що ядерні сили Франції роблять свій внесок в загальну безпеку Альянсу.
Столтенберг назвав посилення підтримки України найнагальнішим завданням на Вашингтонському саміті: "Наша підтримка полягає не в тому, щоб зробити НАТО стороною конфлікту, а в тому, щоб гарантувати, що Україна зможе захистити своє право на самооборону".
Він також виступив за те, щоб члени Альянсу погодились на те, щоб саме НАТО очолила координацію і надання безпекової допомоги і тренувань для України.
Саміт НАТО у Вашингтоні має підкреслити можливості для повної інтеграції України в західні структури, створити прямий та ефективний міст для її членства в Альянсі та обговорити шляхи для успіху України на полі бою.
*
Шведська зброя підтвердила свою ефективність на фронті - Умєров
Міністр оборони України Рустем Умєров та міністр оборони Швеції Пол Йонсон під час відеоконференції обговорили деталі подальшої двосторонньої співпраці та ефективність використання шведської зброї на фронті
*
Єдиний реєстр зброї за перший рік його роботи було наповнено десь на 60%, і ці темпи його наповнення вже вищі, ніж очікували у Міністерстві внутрішніх справ
*
Хмельницька громада передала Силам оборони 6 квадрокоптерів DJI Matrice 30T та засіб РЕР на 1,3 мільйона гривень
*
Із Івано-Франківська передали 20 FPV-дронів, приціл та комплектуючі для окремого взводу безпілотних авіаційних комплексів «Сапсан» Державної спеціальної служби транспорту
*
Вінницька громада передала захисникам із 18-ї Слов'янської бригади Нацгвардії квадрокоптери, тепловізори, тепловізійні приціли і засоби гігієни
*
У Харкові під час повітряної тривоги пролунала серія вибухів. За попередніми даними росіяни вдарили по Харкову та передмістю КАБами
*
Кількість бойових зіткнень на всій лінії фронту від початку доби зросла до 135, найгарячіша обстановка протягом дня залишалася на Покровському напрямку
*
Білий дім: США профінансують друк підручників в Україні для 12 тисяч шкіл
*
США: Росія атакує систему освіти України
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) допоможе публікації більш ніж трьох мільйонів підручників для українських початкових шкіл
*
Через «Дію» в Україні наразі вже було перереєстровано близько 122 тисяч транспортних засобів
*
На Харківщині за кошти державної субвенції реконструюють п'ять укриттів у медзакладах
*
На Одещині у межах співпраці з міжнародними організаціями розпочав роботу мобільний центр зайнятості, що надає послуги з працевлаштування у віддалених громадах
*
Із початку повномасштабної війни росіяни загалом зруйнували в Україні 518 спортивних об'єктів
*
Судитимуть російського військового, який у листопаді 2022 року у Голій Пристані Херсонської області розстріляв капітана судна
*
Служба безпеки України повідомила про підозру очільнику Чеченського університету спецназу ім. Путіна Байбетару Вайханову, який організує підготовку бойовиків для загарбницьких угруповань РФ
*
За державну зраду до 14 років позбавлення волі заочно засудили окупаційного начальника виправної колонії з Криму
*
Колишній головний архітектор Луганська, який добровільно запропонував свої послуги окупаційній «владі», заочно засуджений за колабораціонізм
*
Закупівлі за завищеними цінами на 16 мільйонів: експосадовця МВС відпустили під заставу
Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід екскерівнику "Центру обслуговування підрозділів Міністерства внутрішніх справ України" у вигляді застави у розмірі 10 мільйонів гривень
*
"Там, де росіяни, небезпека і терор". Інтерв'ю з Валерією Сидоровою, дитиною, що пережила російську депортацію, на Голос америки
*
У смітті, яке Пхеньян відправляв у Південну Корею з повітряними кулями, виявлені паразити
*
Араванський районний суд Ошської області Киргизстану засудив до п’яти років позбавлення волі громадянина КР, обвинуваченого в участі у війні в Україні у складі російських військ
*
Тверський суд Москви засудив 37-річного жителя Чити Костянтина Старчукова до чотирьох років колонії загального режиму за спробу підпалу мавзолею Леніна. Його визнали винним за статтею про «хуліганство із застосуванням зброї»
*
Дагестан: збройні напади на синагоги, православні храми та пост ДПС
Експерти про причини та коріння чергового витка тероризму на Кавказі
У Дагестані, внаслідок збройних нападів на синагогу, два православні храми та пост поліції, десятки людей отримали поранення, вбито священнослужителя та поліцейських.
П'ятеро нападників застрелено і щонайменше 15 співробітників поліції вбито, передає агентство Reuters з посиланням на главу регіону Сергія Мелікова.
Про інциденти повідомили агентства Reuters і France Presse, які посилаються на російські інформагентства, що цитують МВС та Національний антитерористичний комітет РФ.
У повідомленні Національного антитерористичного комітету, яке наводить France Press, йдеться, що «сьогодні ввечері в містах Дербент та Махачкала було скоєно збройні напади на два православні храми, синагогу та пост ДПС. Внаслідок терактів, за попередньою інформацією, загинули священик Російської православної церкви та співробітники міліції».
У повідомленнях, які цитує Reuters з посиланням на російські інформагентства, йдеться, що одного співробітника поліції було вбито внаслідок стрілянини в синагозі в Дербенті, де проживає одна з найдавніших єврейських громад на Північному Кавказі. Повідомляється і про перестрілку в православній церкві Дербента, визнану однією з культурних пам'яток, що знаходяться під захистом ЮНЕСКО.
Ще одна перестрілка мала місце у Махачкалі. Обстріляно пост ДПС.
Дванадцятеро людей отримали поранення. За повідомленнями агенцій, вуличні бої охопили Махачкалу. Правоохоронці в регіоні повідомили, що в синагозі та одній із церков почалася пожежа. Неофіційний канал у «Телеграмі» Mash повідомив, що поліція готується до штурму будівлі, в якій засіли бойовики в Дербенті.
МЗС регіону, яке цитують російські інформагентства, повідомило, що в ході інцидентів було вбито чотирьох бойовиків. Місцевий чиновник повідомив, що ще одного з них було вбито під час перестрілки в церкві в Махачкалі.
МЗС Ізраїлю повідомило, що синагога в Дербенті спалено вщент, а в другій синагозі в Махачкалі йшла перестрілка. У заяві міністерства зазначається, що, ймовірно, на той момент у синагозі не було прихожан.
Нагадаємо, що 29 жовтня минулого року в аеропорту Махачкали відбулися масові заворушення після прибуття рейсу з Ізраїлю. Агресивно налаштований натовп намагався знайти ізраїльтян і перешкодити їм в'їхати до Дагестану.
Володимир Путін на той час висловив думку, що антисемітські заворушення в Махачкалі «багато в чому інспірували з території України через агентуру країн Заходу», повідомила тоді «Радіо Свобода». У повідомленні йдеться, що Путін у своєму виступі, який був показаний по телебаченню, також звинуватив США та інші країни Заходу у розпалюванні конфлікту на Близькому Сході. Зі слів Путіна випливало, що Захід нібито стояв як за нападом ХАМАС на Ізраїль, так і за діями Ізраїлю. Будь-яких доказів причетності України чи спецслужб Заходу до заворушень Путін не навів, кілька разів повторивши фразу, що всім у світі зрозуміло, що США стоять за всіма світовими конфліктами, включаючи війну в Україні та на Близькому Сході.
США відкинули заяви Путіна у тому, що Захід та Україна організували антиізраїльські заворушення в аеропорту Дагестану, назвавши ці звинувачення абсурдними.
Координатор Білого дому з комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі назвав вищезгадані заяви Путіна «класичною російською риторикою» і наголосив, що «Захід не має до цього жодного стосунку. Це просто ненависть, фанатизм та залякування у чистому вигляді».
Україна також відкинула заяви щодо своєї причетності до інциденту в аеропорту.
"Звичайно, Україна не має жодного відношення до останнього масштабного сплеску ксенофобських настроїв на території Російської Федерації", - наголосив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.
Коментар експертів
Причин трагічних подій у Дагестані багато, і всі вони дуже серйозні, розмірковує у коментарі для Російської служби «Голосу Америки» колишній голова Ради правозахисного Центру «Меморіал», ліквідований за рішенням російської влади, фахівець із Кавказу Олександр Черкасов. За його словами, одна з причин полягає в тому, що в Росії вже давно не називають речі своїми іменами.
«Це вже міцно увійшло у звичку і просто визначає загальний “безлад речей”, – додав він. – Результатом став сумний факт: якщо раніше з контртерором у Дагестані було відносно добре, то зараз, як бачимо, зовсім навпаки. Справді, в республіці не було нічого подібного років 12, починаючи з 2012 року, коли смертниця підірвала шейха Саїда Афанді (разом із ним загинули ще 6 людей – В.В.). За резонансом та трагедія і нинішня приблизно можна порівняти».
Після вбивства шейха дагестанське підпільство ісламізму було практично придушене, і в регіоні встановилося майже затишшя, нагадує Олександр Черкасов: «То чому все повернулося на круги своя? По-перше, зараз, з погляду керівництва країни, головне – війна в Україні, решта другорядна. Ну а силовикам, які ловлять «диверсантів» у Херсонській області та виявляють опозиціонерів у Росії, ніколи займатися реальними терористами. Тобто спецслужби займаються не властивими їм справами».
Крім того, подія в Дагестані мають ідеологічне підґрунтя, продовжив правозахисник: «Після терактів в Ізраїлі 7 жовтня (минулого року) на Кавказі пройшла серія антисемітських нападів. Підпалили єврейський культурний центр у Нальчику, була облога готелю в Хасавюрті (Дагестан), де шукали “громадян Ізраїлю”, а в Махачкалі все вилилося у поході на місцевий аеропорт. Там натовп прорвався до закритої зони аеропорту в пошуках євреїв, яких намагалися виявити навіть у турбінах літаків – це фото повного ідіотизму облетіло весь світ».
Потім було проведено формальне розслідування цих безчинств, але воно ні до чого не призвело, наголосив Олександр Черкасов. Безкарність злочинів і потурання насильству тоді, безумовно, стало однією з причин нинішніх терактів у Дагестані, резюмував він.
Тим часом, президент Росії Володимир Путін поки не збирається коментувати напади в Дагестані. Про це сказав у понеділок його речник Дмитро Пєсков. За його словами, ще належить з'ясувати, чи немає прямого зв'язку між цими подіями та недільною ракетною атакою ЗСУ на Севастополь.
Путін останнім часом завжди вичікує, перш ніж привселюдно відреагувати на резонансні події, зауважив у коментарі «Голосу Америки» директор Сахарівського центру, історик Сергій Лукашевський. Як йому здається, це викликано страхом президента потрапити в халепу.
«З іншого боку, тут є боягузливе, на мою думку, бажання відсунути себе в часі від страшних реалій і не називати речі своїми іменами, – уточнив він. – Звідси його прагнення коментувати те, що відбувається, вже тоді, коли реакція потрясіння впаде нанівець. Щодо терактів у Дагестані, тут присутні як фундаментальні причини та інші опосередковані. Фундаментальна причина полягає в тому, що Росія вже протягом десятиліть займається досить жорстоким придушенням будь-якого прояву нетрадиційного ісламського віросповідання. Це створює поживний ґрунт для появи радикалів».
Поки російський режим мав можливість спрямовувати значну частину сил на боротьбу з тероризмом, то, як відомо, терактів, у тому числі на Кавказі, було менше, вважає Сергій Лукашевський: «Зараз коли йде війна в Україні, і основні ресурси кинуті на неї, виникає якщо вакуум, то ослаблення тиску на ісламський радикалізм. Практика жорстокого придушення будь-якої нетрадиційної релігійності йде повним ходом і провокує виникнення екстремістів, то вони й виходять на стежку війни».
Плюс у країні банально побільшало доступної зброї, стверджує правозахисник: «Кількість нелегальних стволів після початку війни в Україні помітно збільшилася. Так що в подіях у Дагестані немає нічого дивного, вони досить легко прогнозувалися. Природно, спецслужби зараз основне завдання пов'язані з інтересами режиму на окупованих територіях, увага на все інше – за залишковим принципом. Ми бачимо піар-роботу, в ході якої влада заспокоює населення. Тому вся вина за різні теракти покладається не на міжнародний тероризм, а на США, Захід та Україну. Але це чиста пропаганда. Такими заходами вияву радикалізму не погасити».
Тому події в Дагестані, безумовно, симптом і симптом дуже сумний, підсумував Сергій Лукашевський.
*
Росія під час свого головування в Раді Безпеки ООН у липні має намір винести на обговорення РБ питання обстрілів Силами оборони України тимчасово окупованого Криму
*
У ВМС уточнили дані про удар по складу в Росії - знищені 120 дронів
У Військово-морських силах ЗСУ надали уточнену інформацію щодо знищення 21 червня складу з безпілотниками та супутньої інфраструктури у Краснодарському краї РФ
*
Російська влада заявляє про масовану атаку БпЛА на Бєлгород і Бєлгородський район
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім