"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Рада Безпеки ООН проведе засідання щодо російських ударів по Україні
Міжнародна спільнота засудила удари, внаслідок яких загинули щонайменше 36 мирних жителів та було зруйновано головну дитячу лікарню Києва
*
Росія схильна чинити найогидніші злочини під час головування у Радбезі ООН - Кислиця
Російська Федерація отримала місце постійного члена Ради Безпеки ООН незаконно й має бути позбавлена його
*
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш засудив масовану ракетну атаку РФ по українських містах, зокрема удар по київській дитячій лікарні «Охматдит»
*
Заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс разом із 33 главами дипмісій, акредитованих в Україні, відвідали лікарню «Охматдит», яка зазнала значних пошкоджень внаслідок російського ракетного удару
*
Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що Україна передасть інформацію і докази про сьогоднішню ракетну атаку Росії по Україні до Міжнародного кримінального суду
*
Космічний телескоп NASA/ESA Hubble сфотографував яскраву галактику NGC 3810, що розташована за 50 млн світлових років від Землі, в сузір’ї Лева
*
Байден: нові ракетні удари - «жахливе нагадування про жорстокість Росії»
Президент США заявив, що Вашингтон та його союзники щодо НАТО оголосять цього тижня про нові заходи щодо посилення ППО України
Президент США Джо Байден заявив у понеділок, що російські ракетні удари по Україні, у тому числі по головній дитячій лікарні в Києві, стали «жахливим нагадуванням про жорстокість Росії».
«Ракетні удари Росії, внаслідок яких сьогодні загинули десятки мирних жителів України, а також є жертви та руйнування в найбільшій дитячій лікарні Києва, є жахливим нагадуванням про жорстокість Росії», — йдеться у заяві Байдена, опублікованій Білим домом.
Байден додав у своїй заяві, що Вашингтон та його союзники щодо НАТО оголосять цього тижня про нові заходи щодо посилення протиповітряної оборони України.
"Дуже важливо, щоб світ продовжував підтримувати Україну в цей важливий момент, і щоб ми не ігнорували російську агресію", - сказав президент США.
У понеділок вдень російська ракета вразила лікарню у Києві, також було обвалено шквал ракет на інші міста по всій Україні. Внаслідок цієї смертельної за останні місяці хвилі авіаударів загинув щонайменше 41 мирний житель. Міністерство оборони Росії заявило, що його війська завдали ударів по об'єктах оборонно-промислового комплексу та авіаційних баз на території України.
Президент України заявив, що Україна вживе заходів у відповідь, і закликав західних союзників Києва дати жорстку відповідь на напад.
Москва неодноразово заперечувала, що завдає ударів по цивільному населенню та цивільній інфраструктурі, хоча з початку вторгнення до країни загинули тисячі мирних жителів. У понеділок, 8 липня, Міноборони РФ заявило, що руйнування в київській дитячій лікарні були спричинені падінням української ракети ППО, запущеної в межах міста.
У понеділок, спілкуючись із пресою, офіційний представник Пентагону генерал-майор Пер Райдер, ще раз наголосив, що США, їхні союзники та партнери продовжать спільну роботу для забезпечення України необхідними засобами ППО для відбиття російських ракетних атак.
*
Байден у середу зустрінеться з новим прем'єр-міністром Великобританії Стармером
Сторони обговорять широкий спектр питань, зокрема війну в Україні
Президент США Джо Байден проведе свої перші особисті переговори з новим прем'єр-міністром Великобританії Кіром Стармером у Білому домі у середу, повідомив Білий дім у понеділок.
Байден також проведе у четвер захід із президентом України на саміті НАТО, що проходить цього тижня у Вашингтоні, повідомив журналістам радник президента США з національної безпеки Джон Кірбі.
У заяві прес-секретаря Білого дому Карін Жан-П'єр говориться, що на зустрічі зі Стармером Байден планує «наголосити на важливості продовження зміцнення особливих відносин між Сполученими Штатами та Сполученим Королівством».
Прес-секретар сказала, що у двох лідерів буде можливість обговорити відносини між США та Великобританією та співпрацю з цілої низки питань: від війни в Україні до подій на Близькому Сході. Сторони також обговорять, як не допустити отримання Іраном ядерної зброї, а також протистояти загрозам хуситів комерційному судноплавству.
Лідери також обговорять подальшу співпрацю в таких галузях, як захист передових технологій та розробка рішень у галузі клімату та чистої енергії.
*
США висловили Індії занепокоєння щодо її зв'язків з Росією
Про це повідомив журналістам у понеділок представник Держдепартаменту США Метью Міллер
Сполучені Штати висловили Індії занепокоєння щодо її відносин із Москвою на тлі вторгнення Росії до України. Про це повідомив журналістам у понеділок представник Держдепартаменту США Метью Міллер, відповідаючи на запитання щодо зустрічі прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді та президента Росії Володимира Путіна.
Моді зустрівся з Путіним у Росії в понеділок у рамках першого візиту прем'єр-міністра з того часу, як Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року. У своєму посту в соціальній мережі X прем'єр-міністр заявив, що його переговори з Путіним «безперечно, матимуть велике значення для подальшого зміцнення кайданів дружби» між двома країнами.
"Я подивлюся на публічні виступи прем'єр-міністра Моді, щоб зрозуміти, про що він говорив, але, як я вже сказав, ми абсолютно ясно дали зрозуміти Індії про нашу стурбованість з приводу їхніх відносин з Росією", - сказав представник Держдепартаменту на брифінгу для преси. – Ми сподіваємося, що Індія та будь-яка інша країна, що взаємодіє з Росією, ясно дадуть зрозуміти, що Росія має поважати Статут ООН, має поважати суверенітет та територіальну цілісність України».
Індія зіткнулася із тиском із боку Заходу після повномасштабного вторгнення Росії до України. Нью-Делі досі чинив опір цьому тиску, посилаючись на давні зв'язки з Росією та на свої економічні потреби.
Росія є найбільшим постачальником зброї до Індії ще з часів Радянського Союзу. Делі відмовився приєднатися до західних санкцій через війну в Україні, натомість звернувшись до Росії за пільговим імпортом енергоносіїв. Однак Індія також прагне диверсифікувати свій імпорт через обмежені можливості Росії постачати боєприпаси та запасні частини до військової техніки.
Сполучені Штати вибудували міцні відносини з Індією, бачачи в ній потужного партнера перед посиленням Китаю. Рік тому президент Джо Байден запросив Моді відвідати країну із державним візитом.
"Індія - стратегічний партнер, з яким ми ведемо повний і відвертий діалог, у тому числі і з приводу наших побоювань щодо відносин з Росією", - заявив Міллер.
У той час, як Захід намагається ізолювати Путіна, Китай, Індію, а також країни Близького Сходу, Африки та Латинської Америки продовжують розвивати зв'язки з Росією.
*
Байден закликав демократів припинити суперечки щодо перспектив його переобрання
Президент направив демократам Конгресу листа, заявивши, що він має намір залишитися в гонці, вести її до кінця і перемогти Дональда Трампа.
У понеділок президент Джо Байден у листі демократам Конгресу заявив, що твердо варто на своєму рішенні добиватися переобрання, і сказав, що партії час «покласти край» суперечкам з приводу того, чи вийде він із гонки через свій невдалий виступ на недавніх дебатах з колишнім президентом Дональдом Трампом.
Невелика, але дедалі більша кількість законодавців від Демократичної партії в Палаті представників публічно закликали 81-річного Байдена припинити свою кампанію з переобрання. Багато інших представників партії в приватному порядку висловили таку саму думку.
Однак Байден не погодився з цим, заявивши, що лише «Всевишній може зупинити мене у президентських перегонах».
Він сказав законодавцям-демократам, які повернулися до Вашингтона після свята Дня незалежності 4 липня, що «питання про те, як рухатися далі, вирішене вже більше тижня тому. І настав час покласти (суперечкам) кінець».
"Я хочу, щоб ви знали: попри всі спекуляції в пресі та в інших місцях, я твердо маю намір залишитися в цій гонці, вести її до кінця і перемогти Дональда Трампа", - написав Байден.
Він сказав, що єдиним завданням партії є перемога над Трампом, який обіймав посаду президента з 2017 на початок 2021 року і програв останні вибори Байдену чотири роки тому.
«До з'їзду Демократичної партії залишилося 42 дні, а до загальних виборів 5 листопада – 119 днів, – йдеться у листі Байдена. – Будь-яке ослаблення рішучості чи відсутність ясності щодо майбутнього завдання лише допомагає Трампу та шкодить нам. Настав час об'єднатися, рухатися вперед як єдина партія та перемогти Дональда Трампа».
Байден також заявив в інтерв'ю MSNBC, що його не турбує думка високопоставлених однопартійців.
«Вони помилялися у 2020 році [щодо шансів Трампа на президентство]... і вони помиляються у 2024 році», – сказав він, додавши, що «пересічні демократи» хочуть, щоб він залишився в гонці.
«Мене засмучує еліта партії. Все вони знають. Будь-який із цих хлопців, які вважають, що мені не варто балотуватися, балотуйтесь проти мене. Висувайте свою кандидатуру на пост президента, киньте мені виклик на з'їзді», – сказав Байден, посилаючись на загальнонаціональні збори демократів у Чикаго у серпні, де партія офіційно висуне свого кандидата у президенти.
Трамп, який буде висунуто кандидатом у президенти від Республіканської партії на національному з'їзді своєї партії у місті Мілуокі на Середньому Заході наступного тижня, випереджає Байдена у численних національних опитуваннях та опитуваннях у найважливіших штатах, де ведуться політичні баталії. Проте боротьба за голоси буде непростою.
Байден має провести у Вашингтоні саміт НАТО, який розпочнеться у вівторок, а в четвер він проведе прес-конференцію.
Під час недільних ток-шоу новин деякі демократи висловили сумнів з приводу шансів Байдена, висловлюючи припущення, що найбільш вірогідною заміною у разі вибуття Байдена є віце-президент Камала Харріс.
Член Палати представників та кандидат у Сенат від демократів у Каліфорнії на листопадових виборах Адам Шифф сказав каналу NBC, що «рішення має ухвалити президент Байден і лише президент Байден».
Шифф сказав, що «виступ Байдена на дебатах, я думаю, справедливо викликав у американського народу питання про те, чи вистачить у президента сил перемогти Дональда Трампа. Це не повинно викликати запитань. Єдина причина, через яку це питання взагалі виникає – це вік президента».
Сенатор Кріс Мерфі з Коннектикуту, прихильник Байдена, сказав у програмі CNN, що «цей тиждень буде справді критичний». Він назвав Байдена «одним із найкращих політиків, здатних спілкуватися з людьми, яких бачила ця країна, але питання в тому, чи це залишається так. У країні та в партії багато занепокоєння».
Давній стратег демократів Девід Аксельрод в інтерв'ю CNN заявив, що Байден "небезпечно не підозрює" про падіння свого рейтингу у гонці проти Трампа.
Аксельрод сказав, що Байдену неодноразово вдавалося перемагати особисті трагедії та політичні шанси у своїй кар'єрі, але «що він не може перемогти... Він не виграє цієї гонки. Швидше за все, він програє з більшим відставанням, аніж переможе з мінімальною перевагою».
*
Президент України провів розмову з головою уряду Канади, зокрема, поінформував його про поточну потребу України в посиленні протиповітряної оборони
*
Президентка Конгресу українців Канади Олександра Хичій, коментуючи російський ракетний удар по дитячій лікарні «Охматдит», заявила, що союзники та партнери України мусять терміново посилити українську систему протиповітряної оборони
*
Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод привітав експрем’єра Португалії Антоніу Кошту з обранням головою Європейської ради та висловив надію на продуктивну співпрацю
*
Посол Британії про ракетну атаку: Посилюємо підтримку України, щоб протистояти жахливій агресії РФ
*
До Спілки українців у Великій Британії завітала британська актриса Крістін Мілворд
*
"Вже виїхав до Великої Британії". Валерій Залужний незабаром розпочне свою дипмісію
*
Мальтійське головування в ОБСЄ рішуче засудило сьогоднішні російські атаки по цивільній та критичній інфраструктурі українських міст, включаючи дитячу лікарню, і закликало РФ до негайного припинення війни проти України
*
Україна та Польща уклали угоду про співпрацю у сфері безпеки
Документ передбачає розробку механізму, в рамках якого Польща в окремих випадках зможе збивати самотужки ППО російські ракети та безпілотники в українському повітряному просторі.
Президент України та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск домовилися у понеділок про розробку механізму, в рамках якого Польща в окремих випадках зможе збивати своїми силами ППО російські ракети та безпілотники в українському повітряному просторі. Як повідомили в Офісі президента України, це положення включено до Угоди про співпрацю у сфері безпеки терміном на 10 років, яку сьогодні підписали президент України та Туск.
У документі окремо наголошується, що Варшава може допомагати Києву у відбитті російських атак лише у випадку, якщо кошти поразки були випущені у напрямку Польщі. Механізм буде розроблено спільно з військовими у найкоротші терміни, повідомив президент України.
Всього з початку повномасштабного російського вторгнення Польща надала Україні 44 оборонні пакети, що включали різні види озброєння та боєприпасів на суму понад 4 млрд євро. Цього року Польща надасть ще кілька пакетів військової допомоги і відповідно до угоди зобов'язується продовжувати підтримувати Україну протягом десяти років дії документа.
В офісі президента України додали, що Польща розгляне можливість передачі Україні щонайменше однієї додаткової ескадрильї МіГ-29 (принаймні 14 винищувачів).
Крім того, в угоді з безпеки йдеться про створення «українського легіону» — підготовку особового складу Сил безпеки та оборони України на території Польщі, до якого зможуть вступити громадяни України, які тимчасово мешкають у Польщі та інших державах.
Угода передбачає тісне співробітництво в оборонній промисловості, зокрема розміщення виробництв польських оборонних компаній в Україні та вивчення додаткових можливостей спільного оборонного виробництва.
Документ також передбачає посилення співпраці у невійськовій сфері, зокрема у розвідці, кібербезпеці, морській та інформаційній безпеці, захисті критичної інфраструктури. Окремі блоки угоди стосуються економічного відновлення та реконструкції, прикордонної інфраструктури та розвитку транзитного потенціалу.
У угоді також торкаються питання євроінтеграції, реалізації Української формули світу, санкцій, відшкодування збитків Україні, а також притягнення країни-агресора до відповідальності. Польща чітко підтвердила свою підтримку членства України у ЄС та НАТО.
Загалом Україна уклала вже понад 20 двосторонніх безпекових угод з Великобританією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією , Литвою та Польщею.
*
Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте звернулася до єврокомісара Ільви Йоханссон щодо фінансової підтримки €16 мільйонів для посилення охорони кордону Литви з Росією
*
Проєкт Естонії зі створення вздовж кордону з РФ оборонної лінії з 600 бетонних бункерів перебуває на стадії виготовлення прототипів, на вересень заплановано їх випробування
*
Столтенберг: найшвидший спосіб припинити війну в Україні – програти її; але це не принесе світу
Глава НАТО розповів американським журналістам про ключові заходи, які вживе блок, включаючи створення спеціального командування в Німеччині, збільшення фінансової та військової допомоги Україні, а також укладання двосторонніх угод з безпеки
У той час як НАТО готується до проведення у вівторок триденного саміту у Вашингтоні на честь свого 75-річчя, альянс посилює свою підтримку України у війні з Росією.
Під час прес-конференції минулої неділі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що всі країни-члени НАТО хочуть миру, і цього можна досягти, якщо російський президент Володимир Путін зрозуміє, що він не зможе перемогти на полі бою.
«Найшвидший спосіб припинити війну – це програти її, – сказав він. – Але це не приведе до миру. Це спричинить окупацію».
Столтенберг розповів про ключові заходи, які вживе НАТО, включаючи створення спеціального командування в Німеччині, збільшення фінансової та військової допомоги, а також укладання двосторонніх безпекових угод.
Столтенберг підкреслив ці ініціативи, згадавши складнощі, пов'язані з потенційним входженням України до НАТО та єдиним фронтом альянсу проти російської агресії.
За його словами, точні формулювання підсумкової угоди саміту щодо членства України в НАТО все ще перебувають на стадії обговорення.
У квітні Столтенберг заявив, що альянс не збирається пропонувати Україні членство в НАТО під час саміту, натомість використавши формулювання «міст» до входження країни до альянсу.
Ця ініціатива буде включати п'ять основних компонентів.
По-перше, НАТО створить нове командування в Німеччині з логістичними центрами Східної Європи для координації міжнародної допомоги Україні у сфері безпеки. За словами Столтенберга, у ньому буде задіяно 700 осіб на чолі з тризірковим генералом НАТО.
Столтенберг зазначив, що між союзниками існують розбіжності щодо «підходу чи типів озброєнь, які мають бути поставлені Україні». Ці розбіжності призводять до бюрократичних затримок, і мета полягає в тому, щоб зробити постачання швидше та простіше.
«Це нове командування матиме дуже надійний мандат, тому не буде потреби в консенсусі щодо кожної поставки», – сказав він.
Другий аспект – фінансові зобов'язання. З лютого 2022 року союзники НАТО щороку виділяють Україні близько 43 мільярдів доларів на військову підтримку. Очікується, що на саміті, що відбудеться, це зобов'язання буде продовжено ще на рік, що закладе основу для майбутньої підтримки.
Третій – негайне постачання зброї. На саміті очікуються заяви щодо постачання більшої кількості зброї та боєприпасів, зокрема систем ППО, для зміцнення оборони України.
Хоча генеральний секретар не навів конкретних деталей, високопосадовець американської адміністрації повідомив, що на цьому тижні очікується заяв від союзників щодо НАТО про надання Україні літаків F-16.
Четвертий пункт – двосторонні угоди щодо безпеки. До початку саміту 20 союзників НАТО підпишуть двосторонні угоди про безпеку з Україною, надаючи додаткові гарантії безпеки та зміцнюючи спільні зусилля з оборони.
І нарешті – оперативна сумісність. В даний час робляться зусилля щодо приведення українських збройних сил у відповідність до стандартів НАТО, включаючи створення спільного навчального центру в Польщі та програми з військових закупівель.
Столтенберг висловив стурбованість щодо позиції Угорщини щодо війни Росії в Україні та її можливості блокувати рішення НАТО. Він розповів про нещодавній візит до Будапешта, де йому вдалося досягти угоди з прем'єр-міністром Віктором Орбаном, який пообіцяв, що Угорщина не перешкоджатиме запропонованим заходам підтримки України.
За словами Столтенберга, Будапешт не братиме участі в новому командуванні НАТО зі сприяння безпеці України, але виконуватиме свої інші зобов'язання перед НАТО і робитиме внесок до загального бюджету.
Генеральний секретар нагадав, що НАТО продовжує взаємодіяти з Москвою, навіть після початку повномасштабного вторгнення в Україну.
Він відзначив нещодавню розмову між міністром оборони США Ллойдом Остіном та міністром оборони Росії Андрієм Білоусовим, наголосивши на рутинному характері таких контактів.
Столтенберг заявив, що НАТО має діяти згуртовано при розробці нових оборонних стратегій, наголошуючи на єдності, незважаючи на різні точки зору, які представляють такі лідери, як Орбан.
Столтенберг упевнений, що США залишаться вірним союзником НАТО незалежно від результатів майбутніх виборів, приписуючи критику з боку колишнього президента Дональда Трампа насамперед питанням видатків на оборону, а не самій НАТО.
Він наголосив, що будь-який генеральний секретар має вміти працювати з усіма лідерами альянсу, порівнявши НАТО з великою сім'єю, у якій час від часу виникають суперечки та розбіжності.
Столтенберг розповів про свій досвід роботи з президентами Бараком Обамою, Трампом та Джо Байденом, зазначивши, що, незважаючи на різницю в політичному керівництві, США залишаються непохитним та відданим союзником НАТО.
*
Глава Бундесверу бачить реальну загрозу НАТО з боку РФ з 2029 року
Німецькі військові розчаровані незначним збільшенням оборонного бюджету на 2025 рік
*
НАТО обговорить військове співробітництво Росії та Північної Кореї
На саміт НАТО, який відбудеться у Вашингтоні з 9 по 11 липня, запрошено Австралію, Японію, Нову Зеландію та Південну Корею.
*
Єнс Столтенберг рішуче засудив ракетні атаки російських загарбників проти мирних міст України сьогодні вранці, що спричинили численні жертви серед мирного населення, включаючи дітей
*
Уряд Аргентини планує надіслати військову допомогу Україні
*
Уряд Німеччина підтвердив передачу Україні третьої системи Patriot та оголосив новий пакет допомоги.
Список наданої військової допомоги оновлено на сайті федерального уряду.
У ньому в розділі «захист з повітря» вказані система Patriot зі запчастинами та ракети до неї; 2 самохідних багатофункціональних РЛС TRML-4D (раніше вже було передано 9) і 9 тисяч боєприпасів до зенітних танків GEPARD.
Також у пакеті боєприпаси до танків Leopard 1; 55 тисяч 155 снарядів калібру 155 мм; 30 розвідувальних БПЛА Vector із запчастинами; 200 мобільних пристроїв для глушіння дронів; 10 автономних морських катерів; 4 інженерних танки Wisent 1; броньована евакуаційна машина Bergepanzer 2 із запчастинами; 10 броньованих машин і 2 патрульних пікапи.
Окрім того, передано термінали супутникового зв’язку SatCom, окуляри нічного бачення, різні види гвинтівок, кулемети, 40-мм патрони до них, димові шашки, вибухівку та детонатори.
Посол Німеччини в Україні Мартін Єгер заявив, що в Україну вже прибув третій зенітно-рактений комплекс Patriot з Німеччини, його український екіпаж успішно пройшов підготовку у ФРН.
*
Протягом понеділка, 8 липня, на фронті сталося 108 бойових зіткнень Сил оборони з російськими загарбниками, у тому числі 36 - на Покровському напрямку
*
На півдні України протиповітряна оборона протягом дня знищила п’ять розвідувальних безпілотників російської армії
*
Німеччина вже найближчими днями готова прийняти на лікування українських дітей після варварського обстрілу київської лікарні «Охматдит»
*
Для дитячої лікарні «Охматдит», пошкодженої внаслідок російської ракетної атаки 8 липня, менш ніж за три години зібрали 100 мільйонів гривень
*
Днів без відключень у липні не буде - Укренерго скасувало вимірювання споживання
*
Україна запропонувала корейській урядовій установі KIND (Korea Overseas Infrastructure & Urban Development Corporation) долучитися до підтримки проєктів з відновлення енергетики
*
Внаслідок масованих ракетних ударів російських загарбників 8 липня по українських містах - 37 загиблих людей. Кількість поранених зросла до 170
*
Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді у понеділок прибув із візитом до Москви, де проведене переговори із главою Кремля Володимиром Путіним
*
Орбан написав керівництву ЄС думку про зустрічі із президентом України та Путіним
"У найближчі два місяці на українських фронтах можливі драматичніші втрати та військові події на передовій лінії, ніж будь-коли раніше" – з такою застереженням виступив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Він надіслав непублічного листа керівництву ЄС, у якому поінформував Брюссель про впевненість президента Росії Володимира Путіна у поразці України.
Розслідувальний проект "Система" ознайомився з листом, який Орбан адресував голові Європейської ради Шарлю Мішелю та главам держав-членів ЄС після своїх візитів до Києва та Москви у липні 2024 року.
Лист датований 5 липня та відправлений з Азербайджану, куди Орбан вирушив після московської зустрічі з Путіним. Документ не призначений для широкого загалу. Радіо Свобода отримало його від європейського чиновника, який побажав залишитися анонімним, оскільки він не уповноважений коментувати цю тему у ЗМІ. Справжність листа підтвердили ще два чиновники ЄС.
Орбан пише, що пише, що в ході поїздок в Україну та Росію не виступав від імені всього ЄС, а лише хотів дізнатися про позиції воюючих сторін. Він скупо згадує позицію президента України, але докладно переказує погляди Путіна, наголошується у публікації на сайті "Сьогодні".
Згідно зі спостереженнями Орбана, російська влада впевнена, що "час не на боці України, а на боці російських сил". У розмові з угорським прем'єром Путін не згадував про російські втрати на фронті, проте багато розповідав про свої підрахунки українських втрат. Орбан із посиланням на Путіна називає "40-50 тисяч на місяць", таку саму оцінку російський президент давав нещодавно на зустрічі з головними редакторами закордонних ЗМІ.
"Президент Росії був вражений тим, що президент України відкинув тимчасове припинення вогню", - пише Орбан.
Про необхідність тимчасового припинення вогню Орбан говорив на спільній прес-конференції із президентом України під час своєї поїздки до Києва. Пізніше в інтерв'ю Bloomberg президент України сказав, що Україна не готова до тимчасового припинення вогню, оскільки Росія може використати цей період для накопичення сил на окупованих територіях.
Судячи з листа Орбана, Путін побоюється таких самих дій з боку України. "За словами президента Росії, вони готові розглянути будь-яку пропозицію про припинення вогню, яка не послужить прихованою передислокацією та перегрупуванням українських сил", - повідомляє Орбан.
Орбан зазначив, що і Москва, і Київ готові до мирних переговорів лише за участю обох сторін. Після саміту світу у Швейцарії Україна заявила, що наступного саміту запросить Росію. Це єдиний момент у листі, коли Орбан детально переказує позицію України щодо переговорів.
*
Державне агентство національної безпеки Болгарії (SANS) затримало керівника неурядової організації «Національний рух Русофіли-Пловдив» Златоміра Девленські
*
Російський суд засудив Євгену Беркович та Світлану Петрійчук до 6 років ув'язнення
Військовий суд у Москві визнав театрального режисера Беркович та драматурга Петрійчук винними у «виправданні тероризму»
*
Попит росіян на поїздки до тимчасово окупованого Криму після влучань унаслідок роботи російської ППО упав на 25-30%
*
У Севастополі в тимчасово окупованому Криму пролунав вибух
*
У селищі Приморський в тимчасово окупованому Криму сталася пожежа на аеродромі льотно-випробувального центру
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім