"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Управління Верховного комісара ООН із прав людини (УВКПЛ) 12 грудня попередило про довгострокові сукупні наслідки широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, яке триває 22-й місяць.
«Вплив нападів на цивільні об’єкти, порушень прав людини та страждань цивільного населення, свідками яких ми сьогодні є, буде відчуватися впродовж багатьох поколінь. Практично кожна сфера суспільного життя, від освіти й охорони здоров’я до економіки та соціальної згуртованості, зазнала згубних наслідків війни, яка завдає довготривалої шкоди соціальній, економічній та політичній структурі України», – заявила голова місії УВКПЛ в Україні Даніель Белль.
УВКПЛ заявило, що за період із серпня до листопада 2023 року 576 цивільних людей загинули, а 1864 дістали поранень. Управління вказало, що 86% цих жертв припало на територію, контрольовану Україною, особливо на Донецьку, Харківську, Херсонську й Запорізьку області, розташовані на сході та півдні України.
У доповіді УВКПЛ зазначено, що більшість жертв серед цивільних осіб і пошкоджень цивільної інфраструктури спричинена артилерійськими обстрілами та ударами з реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) поблизу лінії фронту. Майже чверть жертв серед цивільних зафіксована далеко від лінії фронту внаслідок ударів ракетами й баражуючими боєприпасами, запущеними переважно російськими збройними силами, через що виникає відчуття, що «безпечних місць немає». Аналітики ООН нагадують про ракетний удар російських збройних сил по поминальному обіду в селі Гроза Харківської області, результатом якого стала трагічна загибель 59 цивільних.
Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість жертв серед цивільних осіб скоротилася завдяки евакуації цивільного населення з прифронтових районів та ефективній роботі українських систем протиповітряної оборони.
На тлі продовження руйнівної війни, зазначає УВКПЛ, Російська Федерація перейшла до примусового впровадження своїх правової, політичної та адміністративної систем в окупованих нею районах, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.
Автори доповіді закликали Російську Федерацію забезпечити негайне повернення всіх депортованих і переміщених осіб, зокрема дітей та осіб з інвалідністю, і утриматися від зміни громадянського стану дітей, переміщених з України, зокрема їхнього громадянства і законних опікунів.
*
Українська делегація на чолі з головою Національного агентства протидії корупції (НАЗК) Олександром Новіковим прибула на 10-ту сесію Конференції держав-учасниць Конвенції ООН проти корупції, повідомляє НАЗК у понеділок.
"Мета цього візиту - продемонструвати світові лідерство України у впровадженні цифрових інструментів запобігання корупції, а найголовніше - нашу готовність ділитися найкращими практиками з партнерами. Від довіри партнерів залежить наша підтримка, тому Україна готова гарантувати прозорість і підзвітність усіх процесів, пов'язаних із використанням допомоги та повоєнним відновленням завдяки розбудові системи доброчесності та цифровізації", - наголосив голова НАЗК Олександр Новіков.
*
Протягом минулої доби Повітряні сили Ізраїлю завдали ударів по низці пускових постів, які угруповання ХАМАС використовувало для ракетних обстрілів території Ізраїлю
*
Міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін заявив, що Вашингтон допоможе Києву у створенні майбутніх сил для відбиття російської агресії в найближчі роки.
Про це він сказав у Національному університеті оборони США, повідомляє пресслужба Пентагону.
"Разом з нашими союзниками та партнерами ми сповнені рішучості допомогти Україні консолідувати й розширити її здобутки на полі бою, а також побудувати майбутні сили, здатні відбити російську агресію в найближчі роки", – зазначив Остін.
За його словами, зобов'язання Вашингтона підтримувати Київ проти російської агресії є непохитним, а сама Україна має величезне значення для безпеки США та для траєкторії глобальної безпеки в 21-му столітті.
"І Америка буде в більшій безпеці, якщо ми дамо зрозуміти потенційним агресорам в усьому світі, що вони не можуть вирішувати, яким країнам жити, а яким вмирати", – резюмував Остін.
*
Вашингтон до кінця грудня надасть Києву черговий пакет військової допомоги, заявив у понеділок представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.
"Я не сумніваюся, що ви почуєте від нас оголошення про додаткову допомогу в галузі безпеки до кінця місяця", - сказав Кірбі на брифінгу, коментуючи візит президента України Володимира Зеленського до США.
Крім того, за словами Кірбі, президент США Джо Байден на зустрічі з українським лідером запевнить його, що продовжує домагатися від Конгресу схвалення запиту на надання фінансової допомоги Україні.
"Нам абсолютно необхідно отримати додаткове фінансування для подальшої підтримки України", - наголосив Кірбі.
*
Міністерство фінансів США у вівторок оголосило про санкції проти понад 150 фізичних та юридичних осіб, причетних до ухиляння Росії від обмежень та посилення її військово-промислового комплексу
*
Президент США Джо Байден заявив про "непохитну підтримку безпеки Ізраїлю та його права на існування" після нападу угруповання ХАМАС 7 жовтня
*
У середу контрольована республіканцями Палата представників Конгресу США планує проголосувати за формалізацію процедури імпічменту президента-демократа Джо Байдена
*
Міністерство закордонних справ Канади у вівторок, 12 грудня, оголосило про санкції проти 30 громадян Росії через причетність до фейкових "виборів", що відбулися 8-10 вересня 2023 року на тимчасово окупованих територіях України.
Про це йдеться в заяві голови канадського МЗС Мелані Жолі.
Нові санкції Канада запровадила проти осіб, які балотувалися на організованих Кремлем псевдовиборах у тимчасово окупованій частині Херсонської області, зокрема до "регіональних законодавчих зборів".
"Балотуючись на ці "офіційні" державні посади на окупованих Росією територіях України, ці особи мали на меті легітимізувати незаконне, повномасштабне вторгнення Росії в Україну, уможлививши запровадження російського законодавства, засобів масової інформації, освіти та валюти для "русифікації" українців, які залишаються на територіях під окупацією", – підкреслила Жолі.
Канадське МЗС поки не розкрило переліку осіб, щодо яких запровадило санкції.
Загалом з 2014 року Канада запровадила санкції проти понад 2800 фізичних та юридичних осіб у Росії, Білорусі, Україні та Молдові, причетних до порушення суверенітету та територіальної цілісності України.
*
У розвідці Міноборони Британії проаналізували проблеми, з якими зіштовхуються російські загарбницькі війська під час бойових дій в Україні у нічний час.
Про це йдеться в розвідувальному огляді відомства 12 грудня.
За даними розвідки, численні повідомлення від учасників бойових дій з початку війни підкреслюють тенденцію про те, що у військових РФ є проблеми з веденням бойових дій вночі.
"Наприкінці листопада 2023 року користувач соцмереж, який стверджував, що він є російським солдатом, який воює в Херсонській області, звернув увагу на дефіцит приладів нічного бачення та спеціальних камер для безпілотників", – йдеться у зведенні.
Як вказують аналітики, прилади нічного бачення часто фігурують у списках обладнання, яке російські підрозділи просять у своїх родин та прихильників. Українські війська часто отримують прилади нічного бачення від міжнародних партнерів.
В Міноборони Британії зазначають, що ці проблеми росіян також пов'язані з тим, що військові навчання в РФ рідко роблять акцент на тренуваннях в нічний час.
"Натомість, як правило, вони будуються в напрямку постановочних, денних заходів, щоб справити враження на старших офіцерів, які приїжджають з візитом. На противагу цьому, (вищезгаданий) російський солдат стверджував, що українські сили пересуваються переважно вночі", – резюмує розвідка.
Напередодні розвідувальна спільнота Міноборони Британії розповіла про успішні локальні контратаки Збройних сил України під час боїв біля Авдіївки.
*
Євросоюз і окремі країни-члени розкритикували проєкт фінальної заяви кліматичного саміту, що походив у Дубаї, вважаючи текст недостатньо сильним
*
The Guardian
Згідно з опитуванням, європейці загалом відкриті до ідеї приєднання України до ЄС, попри можливі витрати та ризики, але без ентузіазму ставляться до перспективного розширення блоку за рахунок Грузії та країн Західних Балкан
*
Європейська комісія в середу ухвалить позитивне рішення щодо виділення 10 мільярдів євро Угорщині, які раніше були заморожені через проблеми країни з верховенством права
*
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у середу висловить свою позицію щодо початку переговорів про вступ України в ЄС під час парламентських дебатів щодо проєкту резолюції по Україні
*
Литовський євродепутат Пятрас Ауштрявічюс вважає, що переконувати Орбана підтримати рішення Євросоюзу щодо України має передусім ЄС, тому що має більше інструментів впливу на угорського прем’єра
*
Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що його країна не готова підтримати відкриття переговорів про членство України в ЄС в нинішніх умовах, стверджуючи, що ніхто не повинен мати особливі умови вступу
*
Міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар заявив, що Братислава готова підтримати рішення про відкриття з Україною переговорів про вступ до ЄС на грудневому саміті
*
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) заявив, що Польща порушила право на повагу до приватного життя, не надавши юридичного визнання одностатевим парам
*
Майбутній прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його уряд вимагатиме повної мобілізації Заходу для допомоги Україні - Більше не можу слухати політиків, які говорять про втому від війни в Україні
*
Посилення співпраці Росії з Китаєм, Іраном, Північною Кореєю та іншими її глобальними союзниками становить серйозну й довгострокову загрозу для європейських країн - Фінляндія
*
Прем'єр-міністри Іспанії, Бельгії, Ірландії та Мальти звернулись до президента Євроради Шарля Мішеля із закликом якнайшвидше скликати міжнародну мирну конференцію "за участю сторін" з метою реалізації рішення про дві держави – Ізраїлю та Палестини
*
Швейцарська компанія Global Clearance Solutions до середини наступного року поставить Україні 60 машин для розмінування, заплатить за них Німеччина
*
Міністр оборони Фінляндії Антті Хякканен у вівторок ухвалив рішення про збільшення потужностей з місцевого виробництва боєприпасів удвічі для того, щоб уможливити довгострокову підтримку України. Зазначається, що країна інвестує близько €24 млн у збільшення виробництва великокаліберних боєприпасів
*
Для збройних сил на українських оборонних заводах зібрали вже близько тридцяти САУ "Богдана"
*
Внаслідок потужної хакерської атаки частково зруйновано IT-інфраструктуру "Київстар"
*
Євросоюз має намір залучити 15 мільярдів євро із заморожених активів Росії для надання фінансової допомогу Україні
*
Міжнародний валютний фонд (МВФ) застеріг Україну від створення державного холдингу, що об'єднуватиме всі держпідприємства
*
Україна до кінця вересня 2024 року зобов'язалася провести перший зовнішній аудит Національного антикорупційного бюро (НАБУ) незалежними експертами, призначеними міжнародними партнерами
*
Міжнародний валютний фонд підбив підсумки результатів виконання минулих структурних маяків, та надав нові на 2024 рік.
Про це йдеться у звіті МВФ.
Виконані вимоги в абсолютній більшості стосуються фіскальної та монетарної політики, а невиконані - антикорупційної та державної. Так, із затримкою прийняли закон про відкриття декларацій, зміни до закону про протидію відмиванню коштів, законопроєкт про податкову політику та адміністрування.
Дедлайн вимоги змін щодо сконцентрування на малому та середньому бізнесі в контексті кредитної програми "5-7-9" перенесено на кінець березня 2024 року. Всі інші вимоги були виконані.
Серед найближчих вимог перегляд управління державними інвестиціями, ухвалення стратегій доходів, збільшення надходження до держбюджету на 0,5% ВВП що приблизно дорівнює 38 млрд грн.
На пізнішу перспективу передбачені зміни щодо унезалежнення антикорупційної політики, перезапуск Бюро економічної безпеки. А також дії по оптимізації бюджету та банківської сфери.
Оновлений перелік структурних маяків, які мають бути виконані:
переглянути чинні процедури управління державними інвестиціями та розробити дорожню карту заходів (дедлайн - кінець грудня 2023);
ухвалити Стратегію національних доходів (дедлайн - кінець грудня 2023);
ухвалити законодавство для посилення інституційної автономії та ефективності САП шляхом виділення її в окрему юридичну особу (дедлайн - грудень 2023);
підвищити доходи на 0,5% ВВП, для включення в бюджет 2024 року (дедлайн - кінець лютого 2024);
внести зміни до процесуального кодексу з метою раціоналізації справ, які мають розглядатися в першій інстанції одним антикорупційним суддею або колегією з трьох антикорупційних суддів (дедлайн - кінець березня 2024);
визначити заборгованості підприємств центрального теплопостачання (дедлайн - кінець червня 2024);
перезапустити Бюро економічної безпеки (БЕБ) (дедлайн - кінець червня 2024);
впровадити методологію оцінки наглядових ризиків для визначення пріоритетів наглядової діяльності (дедлайн - кінець червня 2024);
підготувати оцінку ефективності податкових пільг, включаючи їхню вартість для бюджету (дедлайн - кінець липня 2024);
ухвалити закон про створення нового суду, який розглядатиме адміністративні справи проти національних державних органів (наприклад, НБУ, НАБУ, НАЗК) (дедлайн - кінець липня 2024);
розробити політику державної власності на держпідприємствах, дивідентну політику та стратегію приватизації (дедлайн - кінець серпня 2024);
завершити зовнішній аудит ефективності Національного антикорупційного бюро (дедлайн - кінець вересня 2024);
визначити основні державні компанії, які серйозно постраждали від війни, та підготувати огляд потенційних фіскальних та квазіфіскальних витрат (дедлайн - кінець вересня 2024);
перегляд політики середньострокового державного планування у співпраці з МВФ (дедлайн - кінець жовтня 2024);
внести зміни до державних інвестиційних програм (дедлайн - грудень 2024);
підготувати концепцію оздоровлення банків (перенесено на грудень 2024);
усі банки з мажоритарною державною власністю залишаються в управлінні Мінфіну, а націоналізовані несистемні банки будуть передані у Фонд гарантування вкладів (продовжити).
*
Рада директорів Міжнародного валютного фонду 11 грудня затвердила другий перегляд програми розширеного кредитування - тепер Україна зможе отримати третій транш на суму близько 900 мільйонів доларів.
Міжнародний валютний фонд покращив прогноз по ВВП України за підсумками цього року до 4,5% та переглянув прогноз на 2024 рік.
*
Цьогоріч ВВП України зросте на 4,5%, міжнародні резерви становитимуть майже 40 мільярдів доларів - МВФ
*
В Єврокомісії привітали розблокування пункту пропуску "Ягодин-Дорогуськ" на кордоні України та Польщі та закликали відновити рух на решті КПП
*
ДПСУ: у чергах на західному кордоні - близько 5 тисяч вантажівок, "Ягодин" розблокований
*
Сполучені Штати передали потужний генератор для залізничного вантажного КПП на кордоні з Польщею, що дозволить пункту пропуску безперебійно працювати і в разі перебоїв зі світлом
*
Азербайджан передав Україні вантаж енергетичної допомоги на понад $7,6 млн – Міненерго
Зазначається, що допомога містить 20 вантажівок, які везуть понад 550 м електричних кабелів та 6 комплектів трансформаторних пунктів
*
Швеція надала 1,4 млрд крон на допомогу цивільному населенню України
Гроші підуть серед іншого на закупівлю обладнання для українських електромереж, а також на будівництво укриттів у школах
*
«Укрнафта» розпочала першу 3D-сейсміку з використанням бездротової системи реєстрації даних
Дослідження здійснюють на 80 кв. км площі «Укрнафти» на заході України
*
"Укрзалізниця" відзвітувала про успішне прибуття у кінцевий пункт першого прямого рейсу з Чопа до Відня
*
Українська логістична компанія "Нова пошта" вийшла на ринок Італії та відкрила перше відділення
*
У листопаді в Україні зареєстрували 1704 гібридних легкових авто, що майже вдвічі більше ніж у листопаді минулого року
*
У 2023 році попит на українському ринку нерухомості склав 70-80% від довоєнного рівня
Після падіння на дві третини з початку вторгнення, українці повертаються до ідеї придбання власної нерухомості, цікавляться пропозиціями на ринку, хоча безпосередньо на угоди виходять обережно
*
Нацкомісія з енергоринку та комунальних послуг (НКРЕКП) за результатами позапланової перевірки діяльності "Укренерго" винесла рішення у справі про недостовірність передачі даних обліку електроенергії, що виробляється генерувальними установками на тимчасово окупованих територіях
*
Антимонопольний комітет України подав уряду пропозиції щодо змін до законодавства та нормативних актів для допуску приватних і не включених до переліку системно важливих банків для надання агентських і банківських послуг на умовах повноцінної конкуренції з державними та системно важливими
*
Федеральна прокуратура Німеччини у вівторок підтвердила, що скерувала обвинувальні акти стосовно 27 учасників спроби державного перевороту минулого року, влаштованої ультраправим угрупованням "рейхсбюргерів"
*
Бізнесмени, пов’язані з лукашенком, постачають в росію автомобілі Rolls-Royce, Ferrari і Lamborghini
Митні дані підтверджують, що загальний обсяг постачання машин з ЄС до Білорусі зріс у чотири рази після початку російського вторгнення
*
Норвезьке судно Strinda було уражене ракетою в Червоному морі біля Ємену, внаслідок чого на судні виникла пожежа
*
Прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін підписав розпорядження про денонсацію угоди про відкриття генерального консульства Румунії в Ростові-на-Дону, підписаної у 2005 році
*
ISW - Довгострокові зусилля російської армії з реструктуризації та розширення спрямовані на підготовку Росії до майбутньої широкомасштабної війни проти НАТО
*
ГУР успішно атакувало федеральну податкову службу рф
Розвідники проникли у понад 2300 її регіональних серверів та завантажили шкідливе ПЗ
*
У Росії почали діяти норми, що зобов'язують здавати закордонні паспорти громадян, яким заборонено виїзд із країни
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім