"Війна - 06.01.2023" - Костянтин Машовець

"Війна - 06.01.2023" - Костянтин Машовець

Командування військ противника продовжує здійснювати заходи, спрямовані на "виправлення ситуації" на Лиманському напрямку. Зокрема, не пізніше ніж з 31.12-1.01.2023 противник почав переміщення з Бахмутського напрямку в район Кремінної 4-ї мсбр 2-го АК (1, 2, 3 мсб 4-й сб МР). Принаймні, 3-й мсб цієї бригади вже фіксується на Лиманському напрямку.

Окрім цього, БТГр 54-го мсп 6-ї мсд 3-го АК ЗВО противника відтягнута північніше Кремінної для доукомплектування та поповнення (понесла значні втрати у попередніх боях). На заміну їй, у район бойового призначення висувається БТГр 4-ї тд 1-ї гв. ТА (ймовірно зі складу 423-го "ямпольского" мсп).

Те, що залишилось після впертих атак мсб 488-го мсп 144-ї мсд по напрямку на Ямполівку, противник був вимушений у проміжок між 1.01.2023 - 3.01.2023 також відвести у Кремінну... За певними ознаками командування противника збирається поповнити ці підрозділи ОВТ та о\с і підготувати їх для нової спроби атакувати позиції ЗСУ на ділянці між Невським та Ямполівкою.

В районі Кремінної фіксується активна робота російської станції РЕБ "Репеллент-1", яка використовується противником переважно для виявлення БПЛА ЗСУ тактичного рівня. Довідково - дана станція здатна виявляти БПЛА на дальності у 35 км (згідно заяв виробника), але у сенсі боротьби з БПЛА, як показав досвід нинішньої війни, заявлені виробником можливості цього комплексу, м'яко кажучи, істотно перебільшені. Цей же досвід свідчить про те, що даний комплекс РЕБ не здатний протидіяти БПЛА або баражуючим боєприпасам, що діють в автономному режимі і мають власну інерційну систему навігації.

2. Станом на вечір 5.01.2023-го на Бахмутському напрямку було розгорнуте угрупування військ (УВ) противника у наступному складі:

- частини та з'єднання 2-го АК, включаючи підрозділи мобілізаційного резерву (МР) цього армійського корпусу (основний КП - розгорнутий в районі Славяносербська)

- 2 мсб 57-ї мсбр 5-ї ЗВА Сх.ВО

- 2 пдб + 1 Тгр артилерії зі складу 51-го , 137-го пдп та 1182-го ап 106-ї пдд ПДВ зс рф

- зведені загони "БАРС" (до 5-и)

- штурмові загони пвк "вагнер" (до 4-х)

- зведена тактична група оп СпП "Ахмат" (до 1.5 батальйону)

Головною дієвою силою противника на Бахмутському напрямку залишаються військові формування саме 2-го АК, зокрема:

- 2-ї омсбр (1,2,3 мсб, 4 сб, 11-й омсб ТрО, 2224-й і 2632-й сб МР, загін “Ахмат” (основна частина), пвк “Вагнер”, загін "БАРС" - 22)

- 7-ї омсбр (1,2,3 мсб, 4 сб, 2736 сб МР,12 і 16 омсб ТерО, підрозділи 206-го сп МР, загін “БАРС"-6 )

- 6-го "ім. атамана Платова" казачьего омсп (1,2,3 мсб, 4 сб, 15 омсб ТрО, підрозділи 202-го сп МР, пвк “вагнер/лига”, окремий загін СпП “Ахмат” (до посиленої роти) зі складу оп СпП "Ахмат")

- у складі окремої тактичної групи діють підрозділи 208-го сп МР, 12-го і 15-го штурмових загонів (ШЗ) пвк “вагнер”

- безпосередню артилерійську підтримку діям армійського корпусу здійснюють до 3-4-х ТгР ствольної та реактивної артилерії зі складу 10-ї абр 2-го АК

Також, варто відзначити, що південніше Бахмутського напрямку діють й підрозділи 1-го АК (на ділянці Зайцеве - Широка Балка, оперують підрозділи 3-ї омсбр цього корпусу).

Загалом, противник зосередив на Бахмутському напрямку, на ділянці від Білогорівки (верхн.) до району Курдюмівка - Озерянівка - до 31-32 підрозділів рівня БТГр\батальйон, з яких принаймні до 16-17 розгорнуто безпосередньо в першій лінії. Звісно, що майже половина з них мають хронічний недокомплект о\с, а рівень їхньої боєздатності, скажімо так, певною мірою викликає питання. Тим не менш, найближчим часом цілком ймовірно, до складу цього УВ противника увійде принаймні ще до 4-х БТГр зі складу 2-ї ЗВА Сх.ВО, а також до 2-х БТГр зі складу 20-ї мсд (скоріше за все, вони замінять собою певну частину батальйонів 2-го АК, зокрема його 4-ї омсбр, які будуть перекинути, в свою чергу, на Лиманський напрямок).

Ще варто мати на увазі, що тут дії до 10-11 ТГр\дивізіонів (в тому числі окремими вогневими взводами та батареями) ствольної та реактивної артилерії противника.

З найбільш цікавих подій на Бахмутському напрямку у перші дні нового року я би відзначив три, зокрема:

- північніше Бахмуту, в радіоефіри противника здійнявся певний ґвалт. Як з'ясувалося, частина особового складу 2-го мсб 7-ї омсбр 2-го АК, а також певна частина "лугандійських мобіків" зі складу 206-го сп МР самовільно, без наказу покинула свої позиції і командування противника протягом 4-5.01.2023 докладало титанічних зусиль, або повернути його на місце...

- також, доволі значне пожвавлення у противника викликали якійсь активні дії передових підрозділів ЗСУ по напрямку Верхньокам'янське - ЛНПЗ. Нібито ЗСУ перейшли у наступ й лугандійські витязі зі складу 1-го мсб 6-го омсп моментально запросили у вищого командування "будь-якої можливої допомоги", чим викликали у останнього відверте роздратування.

- ну й саме це угрупування противника силами ШЗ пвк "вагнер", підтриманого 2-ма мср атакували позиції ЗСУ північно-східніше Соледара з напрямку Яковлівки й змогло зайняти 2 позиції на цьому напрямку, створивши певні складнощі ЗСУ у самому місті Соледар.

Безпосередньо в самому Бахмуті та північніше, противник протягом перших днів нового року намагався закріпитися західніше Підгороднього й "прочно зацепится" (с) у міских кварталах міста Бахмут, у його східній та південно-східній околицях.

В районі Кліщіївки тривають жорсткі й вперті бої, противник явно намагається за будь-яку ціну прорватися зразу на 2-х ділянках - власне через Кліщіївку, а також між нею та каналом "Сіверський Донець - Донбас". Очевидно, мета - вихід в район Іванівського та Часового Яру...Ситуація тут досить складна, по суті противник вже вийшов на дорогу між Кліщіївкою та Бахмутом й має можливість спробувати здійснити маневр обходу міста з півдня...