"Війна - 23.12.2022" - Костянтин Машовець

"Війна - 23.12.2022" - Костянтин Машовець

Сьогодні продовжимо за іранські БПЛА, які опинились (або можуть опинитися) у розпорядженні командування противника...

На сьогоднішній день, судячи з результатів реалізації в Ірані програми розвитку БПЛА, він спроможний надати рф цілу "лінійку" різноманітних багатоцільових БПЛА для їх бойового використання у війні з Україною, зокрема:

Mohajer-6 – БПЛА середнього класу, представлений Іраном у 2017-у році; вважається "справжнім ударним", так би мовити "повною мірою" (застосовується у комплекті із 4-а керованими боєприпасами типу КАБ, або КР типу "повітря - поверхня", наприклад керованими ракетами Almas або керовані бомби Qaem із лазерним наведенням, по дві під фюзеляжем у варіанті А або чотири під крилами у варіанті В ).

Shahed-123 – формально, нібито розвідувальний БПЛА (базова версія), але насправді цілком можливе використання у розвідувально-ударній версії із оснащенням керованими ракетами класу "повітря-поверхня". Звісно, після певного доопрацювання.

Shahed-129 – одномоторний розвідувально-ударний БПЛА (в базовій версії був відсутній супутниковий зв’язок); вважається середньовисотним БПЛА тривалого перебування у повітрі. Зазвичай, використовується безпосередньо у районі бойових дій, для самостійного виявлення та наступного ураження цілей... Але, починаючи з 2016-го року, вже випускається виключно із системою супутникової навігації, що достатньо суттєво підвищило рівень ефективності цього БПЛА. Існує його "морська" версія - БПЛА Simorgh (їх поява у зс рф також, цілком ймовірна). Цей БПЛА разом із "шостим моХером", є своєрідними аналогами турецького БПЛА типу Байрактар - ТВ2

Shahed-131/136 – дрон-камікадзе, так... це ті самі "мопеди"... детально зупинятися не буду, про них вже писано-переписано й навіть проведена "распаковка" на ютубі, бажаючи мають можливість самостійно ознайомитись із цими матеріалами.

Kian-2 – БПЛА радіопеленгації та РЕБ, зазвичай використовується у комплексі із іншими ЗПН... при організації та проведення операцій на кшталт "прориву системи ППО противника", або навпаки - здійсненню ППО визначеного району, або об'єкту. Він був представлений у вересні 2019 року силами ППО іранської армії, як "новий реактивний БПЛА", призначений для розвідки, виконання ударних завдань та завдань ППО. Існує швидкісний варіант Kian для виконання виключно завдань із перехоплення повітряних цілей. Також розроблено варіант БПЛА для тривалого перебування у повітрі, нібито із дальністю польоту до 1000 км та здатністю до нанесення високоточних ударів. За думкою іранських фахівців, цей БПЛА цілком здатний оперувати у зоні із "насиченою ППО противника", але практично то ще ніхто не перевіряв...Kian-2 має дельтаподібну форму, розмах крил приблизно від 3,5 до 4 метрів, довжину близько 4,5 метрів.

Ababil-3 – розвідувальний БПЛА, призначений виключно для спостереження та коректування вогню інших вогневих засобів. Поставлявся Іраном "на експорт" й раніше, не тільки до рф, наприклад для "Хамасу", "Хезболи", хусітам, Судану і т.і. Починаючи з 2021-го року Іран приховано організував на території Таджикистану виробництво цих БПЛА для потреб своїх "друзів" по всьому світу, є відомості, що не без участі "китайських фахівців"...

Тепер трохи про те, до чого може привести потрапляння цих дронів у руці "пушкиністів" з Кремля... До речі, перші "натяки" на перспектив співпраці Тегерану та Москви у сфері дронів з'вились ще у жовтні 2013 року. Тоді представники Повітряно-космічних сили КСІР подарували легкий БПЛА Yasir (іранська репліка американського БПЛА Boeing Insitu ScanEagle) із новітньою оптико-електронною станцію та "вбудованою" функцією "дрона-камікадзе" головнокомандувачу вкс зс рф генерал-лейтенанту Віктору Бондареву під час його візиту до Ірану.

- Об'єктивно, такий значний вибір БПЛА, який прагне отримати (отримала) Москва від своїх іранських друзів і який був тими запропонований Кремлю, потребуватиме від неї певних зусиль на освоєння та адаптацію цієї чудо-техніки для своїх практичних потреб у російсько-українській війні та її реальних умов... Очевидно, що освоєння одних "мопедів", це одна справа, а "освоєння" ще 5-6 типів та КЛАСІВ БПЛА - зовсім інша...

- ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ бойового застосування іранських дронів російськими військами також - не те, щоб проста справа. Наприклад, для того щоб забезпечити застосування мінімальної партії найпростіших розвідувальних дронів типу Ababil-3, росіянам знадобиться щоб Іран навчив не менш як 200 російських "пілотів", спеціалістів із зв’язку, техніків, операторів та виготовив і інтегрував у російські системи управління достатню кількість мобільних станцій управління та зв’язку, інакше РФ просто не зможе ефективно застосовувати отримані БПЛА в своїх операціях.

- Також є достатньо очевидним, що відносно великій кількості іранських техніків та інженерів потрібно буде супроводжувати свої БПЛА до РФ, аби якнайскоріше "інтегрувати" ці дрони у російські системи управління зброєю та загальні системи управління бойовими діями.

Більше того, – для вирішення питань швидкої стандартизації обладнання та програмного забезпечення іранцям доведеться перебувати безпосередньо "в зоні бойових дій". Хоча, очевидно, що це може поставити іранців у небезпеку, навряд чи українське командування при виявленні цих "туристів" буде робити різницю між ними та їх російськими підопічними...

Однак, ризик - то є блАгАроднА справа... бо присутність самих іранців у "небезпечній зоні" може цілком компенсувати проблеми лаптів із швидкою інтеграцією нових і абсолютно незнайомих для них систем зброї від нових постачальників у "швидкоплинних" бойових умовах...