"Війна - 25.10.2023" - Костянтин Машовець

"Війна - 25.10.2023" - Костянтин Машовець

Наскільки я розумію, "у рух" прийшов майже увесь фронт... Очевидно, кожна зі сторін намагається отримати найближчим часом якісь вагомі, осяжні результати. Цікаве питання, в зв'язку з цим - а чому саме зараз такий поспіх?

Тож...сьогодні огляд - Південна операційна зона,

завтра - Східна... там є суттєві зміни в обстановці.

1. На Кримсько - Таврійському напрямку, командування противника продовжує реалізацію комплексу заходів, пов'язаних із активністю передових підрозділів ЗСУ у поймі р.Дніпро.

Ймовірно, на відтинку між Олешками та Новою Каховкою йому доводиться мати справу не з одним, а принамйні, з двома тактичними плацдармами передових підрозділів ЗСУ. Хоча на рахунок другого, жодних офіційних повідомлень поки не було...

По рубежу с. Корсунка - с.Нові Лагері противник розгортає до 2-х повних рот типу "Шторм -Z" (це явна ознака підготовки атакуючих\штурмових дій на цій ділянці). Ймовірний напрямок - с.Корсунка -с.Кринки, вздовж прибережної дороги.

В свою чергу, північніше ставків Каховського рибозаводу, за дорогою розгортаються підрозділи 144-ї окремої мотострілецької бригади противника (омсбр). З явним наміром також діяти у північному напрямку у бік с.Кринки. Напрямок на с.Козачі Лагері прикриває 385-й мотострілецький полк територіальних військ (мсп ТрВ).

По напрямку на Антонівський залізничний міст зведений батальйон 127-ї окремої розвідувальної бригади (орбр) противника спробував "зачистити" пойму східніше о.Вчорашнє - "не получилось"... Передові підрозділи ЗСУ, очевидно, продовжують утримувати позиції в районі залізничного мосту через протоку Верхня Конка.

Таким чином, можемо констатувати - у противника виникли "певні труднощі" по напрямку на с.Піщанівка та с.Кринки на лівому березі р.Дніпро. Додавши до цього наявність ще одного плацдарму ЗСУ в районі Антонівського автомобільного мосту (район "Дачі") цілком можливо констатувати - перспективи "об'єднання" цих тактичних пдацдармів у щось більш значиме - таки існують... Хоча, звісно, не зараз й не "вже завтра"...

Однак, саме цікаве, що командування угрупування військ (УВ) противника "Днепр" зовсім не поспішає розгортати на цьому напрямку ЗНАЧНІ сили й засоби. Так, воно, певним чином посилює цей напрямок, головним чином за рахунок тактичних резервів, але головну (більшу) частину своїх резервів (оперативних) тут поки не задіяло... Зокрема, полки 70-ї мсд так й не введені у бій, хоча й розгорнулися в районі с.Раденськ, с.Корсунка та с.Нова Маячка.

2. На Токмацькому напрямку...

Противник, за певними даними, вже не контролює північно-західну околицю с.Новопокровка. В свою чергу, підрозділи 108-го та 247-го десантно-штурмових полків (дшп) 7-ї десантно-штурмової дивізії (дшд) намагаються утримати пару посадок на північний захід від с.Вербове, аби завадити просуванню українських військ у бік цього села з заходу...

В районі с.Новопрокопівка противник, очевидно, так й не спромігся повністю повернути собі північну частину села й тепер вимушений займати позиції в його центральній частині.

Окрім того, на ділянці вклинення передових підрозділів ЗСУ у першу позицію головного рубежу оборони противника між с.Новопрокопівка та с.Вербове, українські війська, очевидно, близько до того, аби оволодіти однією з ключових висот з відміткою 170. Хоча протягом 2-х минулих діб, противник там досить активно контр-атакував силами ймовірно 210-го мсп, при підтримці 1152-го мсп ТрВ. Але, максимум чого спромігся досягти - утримати пару посадок перед польвою дорогою між с.Новопрокопівка та с.Вербове.

На західному фланзі - передові підрозділи ЗСУ впритул підійшли з півночі та північного заходу до с.Нестерянка, де підрозділи 503-го мсп противника намагаються не допустити їхнього подальшого просування в обхід селища з заходу й до дороги на с.Мирне. Робити це противнику досить складно, адже ЗСУ діють на тільки власне у бік с.Нестерянка, а й й у бік с.Копані, як з півночі так й на відтінку між Нестерянкою та с.Копані. Якщо передові підрозділи ЗСУ, що діють у напрямку на с.Копані, здогадаються "різко довернути" на захід, то підрозділи 503-го мсп противника, які власне й обороняються у с.Нестерянка, ризикують опинитися у напівоточенні..

3. На Бердянському напрямку, очевидно, атаки 349-го мсп та 60-ї омсбр противника з рубежу с.Приютне - с.Завітне Бажання у загальному напрямку на північ видохлися... До верхніх ставків, південніше Новодарівки та Рівнопілля вони не доповзли. Й навіть, безпосередню загрозу своїм позиціям в райні с.Приютне - не зняли. Без введення у бій додаткових сил й засобів досягнути чогось більшого вони навряд чи будуть спроможні. Більше того, сам сенс цих атак виглядає досить "дискусійним", адже вони ніяк не впливають на ситуацію безпосередньо у с.Завітне Бажання й мають дуже обмежаний вплив на ситуацію північніше с.Приютне.

В свою чергу, у смузі 36-ї загальновійськової армії (ЗВА), атаки 37-ї омсбр (напрямок с.Новодонецьке - с.Золота Нива) та 40-ї обр МП у напрямку с.Шевченкове - с.Новоукраїнка також нічого "путнього" атакуючим не принесли. Розрядити ситуація, а ні в районі с.Павлівка, а ні по рубежу Новодонецьке - Новомайорське противнику не вдалося. Українські війська впевнено утримують передові позиції по річечкам Шайтанка та Кашлагач. При цьому, командування УВ "Восток", явно "напрочь отказывается" ввести у бій головні сили своєї 5-ї окремої танкової бригади (отбр). Наскільки я розумію - бережуть "на крайній випадок".

Більше того, очевидно, ситуація в районі с.Микільске для противника у перспективі виглядає - "не дуже прийнятно". Особливо, зважаючи на те, що відтинок між цим селом та с.Володимирівка 113-й стрілецький полк мобілізаційного резерву (сп МР) противника утримує не особливо "прочно".

4. На завершення - декілька слів про інші ділянки та напрямки у Південній операційній зоні...

- На Пологівському напрямку, очевидно, з'єднання 35-ї ЗВА противника отримали наказ утримати рубіж Новокарлівка - Мирне - Дорожнянка - Марфопіль, "за будь-яку ціну". У цьому сенсі, ймовірно, головні свої зусилля її командування сконцентрує по двом ключовим напрямкам - Пологі - Новокарлівка (38-а омсбр) та Пологи - Дорожнянка (64-а омсбр). Звісно, 69-а окрема бригада прикриття (обрп) зі складу цієї ж армії, також буде намагатися максимально довго утримувати селища Мирне та Загірне... але, при виникненні "гострої ситуації" на своїх флангах, вона, явно, має, на такий випадок, план, щодо відходу на південь на підготовлений рубіж оборони із виділенням зі свого складу до батальйону для дій на сусідніх ділянках. Зважаючи на те, як зараз розвиваються події в районі с.Новопокровка та с.Лугівське, а також в районі с.Дорожнянка... це стає поступово досить актуальним.

- По напрямку на м.Василівка противник провівши перегрупування сил й засобів, ешелонував свою систему оборони із розрахунку на те, що військ однієї його 19-ї мотострілецької дивізії (мсд) на увесь відтинок між Нестерянкою та Кам'янським явно не вистачить. Тому, на даний момент - у першому ешелоні діють підрозділи 429-го мсп , 125-го й 95-го мсп ТрВ противника (503-й мсп, намагається утримати Нестерянку та ділянку на с.Мирне), а ось за ними, у другому розгорнувся цілий "конгломерат" окремих батальйонів та рівних йому за обсягом формувань самого різного штибу та етімології... До 2-х БТГр зі складу зведеної тактичної групи 4-ї військової бази (ВБ), БАРС "Крым", БАРС-32 "батальйон Судоплатова", БАРС "Осетия", добровольчий батальйон "Алания", зведена тактична група підрозділів типу "Шторм-Z", яких зараз підтягують ближче до с.Жереб'янки і т.д.

Підсумуємо...

Ситуація у Південній операційній зоні зараз, в оперативному сенсі, не така напружена та динамічна, як наприклад у Східній, де на Авдіївському, Куп'янському та Бахмутському напрямках сторони досить активно діють...

Гловне питання. у цьому відношенні - наскільки вона здатна впливати на загальну (стратегічну) ситуацію? Адже від цієї відповіді саме й залежить сутність відповіді на питання - якими будуть кінцеві результати літньо-осінньої кампанії ЗСУ...