"Війна - 28.06.2023" - Костянтин Машовець

"Війна - 28.06.2023" - Костянтин Машовець

Сьогодні буде трохи "солянки"...

1. З метою забезпечення реалізації заходів режиму "військового стану" на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України військово-політичним керівництвом ри-фи на них розгорнуте, так зване "об'єднане угрупування військ(сил) федеральної служби військ національної гвардії (фсвнг) рф" (так, це те, що називається "Росгвардия", або простіше кажучи на старий лад - внутрішні війська + дещо з поліції).

На відміну від армійської "Объединённой группировки вс рв на Юго-Западном ТВД" це угрупування "Росгвардії" не має багатопрофільних угрупувань військ, а скоріше виконує завдання у так званих визначених зонах відповідальності, за територіальним принципом, хоча офіційно ці зони й називаються "угрупування військ"...

Варто також зазначити ряд особливостей, щодо діяльності сил й засобів зі складу фсвнг "Росгвардия"...

- Підрозділи "Росгвардии" знаходяться у оперативному підпорядкування російському армійському командуванню виключно у тактичній смузі (десь це 10-15 км, а десь до 25-30, а місцями навіть - до 40 км). На решті окупованих територій вони виконують власні, специфічні завдання... притаманні саме їм (починаючи з контролю, охорони та оборони важливих инфраструктурних, адміністративних об'єктів, закінчуючи забезпеченням контрольно-пропускного режиму чи "борьбой з националистическим банд-подпольем") самостійно, або у взаємодії із силами та засобами інших силових відомств ри-фи. Наприклад, із ФСБ та МВД ри-фи...

- До складу сил й засобів угрупування "Росгвардии" включені визначені зведені підрозділи поліції, сформовані на базі "ОМОН" та "СОБР" цього відомства...зокрема на ТОТ України на сьогоднішній момент діють - до 76-и загонів (зазвичай до 1-2 взводів кожний) типу "ОМОН" та до 35-и типу "СОБР" (до 2-3-х взводів кожний)

- Загалом, розгорнуте на ТОТ України угрупування фсвнг ри-фи складає на сьогоднішній день - до 24.5 тисяч особового складу (зведених у 5 батальйоних тактичних груп (БТГр) та 40 тактичних груп (ТГр), сформованих на базі бригад оперативного призначення та бригад і полків військ національної гвардії (ВНГ), окремих батальйонів та рот).

- На озброєнні це угрупування має, окрім легкого та важкого піхотного озброєння, також бойові броньовані машини (ББМ), авіацію та артилерійські системи. Тому в певному сенсі, цілком здатне до проведення (участі) у боях та операціях загальновійськового характеру у якості або приданих сил, чи сил підсилення... або до проведення їх у самостійному режимі.

- Також варто зазначити, що на ТОТ України діють, причому достатньо активно, авіаційни формуання ВНГ (визначені сили та засоби авіаційних полків та окремих ескадрілій) та спеціального призначення (центрів СпП та окремих загонів СпП).

На сьогоднішній день структура цього угрупування являє собою наступне:

- УВ фсвнг ри-фи "Восток" (о\с - 7093, ББМ - 170, артсистем - 33, авиація (вертольотів) - 6 одиниць)

- УВ фсвнг ри-фи "Запад" (о\с - 6925, ББМ - 142, артсистем - 33, авіація (вертольотів) - 6 одиниць)

- і УВ фсвнг ри-фи "Юг" (о\с - 10149, ББМ - 221, артсистем - 78, авіація(вертольотів) - 10 одиниць)

Управління даним угрупуванням здйснюється з центрального командного пункту (ЦКП) ВНГ через тимчасово розгорнуті ПУ УВ у відповідних зонах відповідальності...

2. В ході реалізації заходів протидії операції пвк вагнер, щодо висування нею частини визначених сил й засобів у бік м. Москва (від 1.5 до 3-х тисяч "співробітників"), військово-політичне керівництво ри-фи залучало наступні війська (сили) та проводило наступні заходи:

- В ході встановлення загонами пвк вагнер контролю над ключовими об’єктами у м. Ростов на Дону, у т.ч. штабом ПівдВО, де був розгорнутий об'єднаний командний пункт (ОКП) "Объединённой группировки вс рф на Юго-Западном ТВД", протидія не чинилася...

- Під час операції загони пвк вагнер спромоглися взяти під контроль (заблокувати) наступні авіабази (АБ) - в Ростовській області - АБ Зерноград, у Вороніжський обл. - АБ Бутурлиновка та Балтимор... протидія не чинилася...

- Під час пересування сил й засобів пвк вагнер у Белгородской та Воронежской областях ри-фи, російське військове командування намагалося нанести по ним авіаційні удари із використанням вертольотів армійської авіації (АА), а також заблокувати їх комунакційні можливості за допомогою РЕБ, внаслідок чого найманцями були збито - 1 повітряний пункт управління/літак-ретранслятор Іл-22 та щонайменше 6 вертольотів (Ка-52, Ми-35 та 4 Ми-8, з яких принаймні 1 був спеціалізованим вертольотом РЕБ).

- В ході операції пвк вагнер військово-політичне керівництво рф послідовно ввело (на території Ростовськой, Белгородской та Московской областей) режим контр-терористичної операції (КТО).

- В рамках КТО військове командування зс рф здійснило наступні заходи - 2 роти 76-ї десантно-штурмової дивізії (дшд) зі складу оперативної групи (ОГ) "Курск" були переміщенні літаками військово-транспортної авації (ВТА) до м.Москва, до 2-х батальйонів 78-го мотострілецького полку (мсп) зі складу 42-ї мотострілецької дивізії (мсд) 58-ї загальновійськової армії (ЗВА) були направлені маршем на м. Ростов на Дону, в тому ж напрямку з ЛБЗ (район м.Авдіївка) вибув оперативний загін СпП "Ахмат", в свою чергу - 8-а літакми ВТА Ил-76 з АБ Бельбек російське командування розпочало перекидання підрозділів 56-го десантно-штурмового полку (дшп) 7-ї дшд у бік м.Москва.

- У зв'язку із виникненням реальної загрози захоплення загонами пвк вагнер АБ Балтимор (що й відбулося у реальності), російське військове командування було вимушено здійснити роззосередження ОВТ (бойових літаків) 47-го бомбардувального авіаційного полку (бап) 105-ї змішаної авіаційної дивізії (змад) 6-ї армії ВПС та ППО на інші аеродроми базування, зокрема було передислоковано 11 одиниць авіаційної техніки (фронтових бомбардувальників типу Су-34) - 4 на АБ "Курск" та 7 на АБ "Дягилево".

Таким чином, варто зазначити, що внаслідок здйснення короткотривалої операції пвк вагнер, причому досить обмежаними у обсязі силами та засобами, російське військове командування було вимушено, в свою чергу, таки здійснити ряд заходів, які об'єктивно певним чином послаблювали, на цей час, оперативні спроможності російського УВ у Південній та Східній операційних зонах.

3. Командування зс рб продовжує утримувати на напрямку нашого оперативно-стратегічного угрупування військ (ОСУВ) "Північ", визначений комплект сил й засобів для "пркриття державного кордону", зокрема:

- десантно-штурмовий батальйон (дшб) 38-ї окремої десантно-штурмової бригади (одшбр), його підрозділи розгорнуті в районах с.Ужово та м.Пинск (Бресткая обл.)

- 2 зведених тактичних загони (до батальйона кожний) 5-ї окремої бригади спеціального призначення (обр СпП), вони розгорнуті в районах с.Иваново (Бресткая обл.) та с.Приболовичи (Гомельская обл.)

- 350-й парашютно-десантний батальйон (пдб) 103-ї окремої повітряно-десантної бригади (опдбр), його підрозділи розгорнуті в районах - с.Лельчиці, с.Брагин та с.Зябровка-2 (Гомельская обл.)

- 357-й пдб 103-ї опдбр, район с.Ломовичи (Гомельская обл.)

- зведена тактична група (ТГр) 51-ї артилерійської бригади (абр), розгорнута південніше м.Гомель

- реактивна артилерійська батарея (реабтр) 336-ї реактивної артилерійської бригади (реабр), розгорнута в районі АБ Зябровка

Загальна чисельність сил й засобів зс рб, розгорнутих на "південному стратегічному напрямку", складає приблизно 2.3 - 2.5 тисячі в\сл зс рб...

Як бачимо, основна їх маса розгорнута у Гомельской обл. , саме на Київському та Чернігівському напрямках. Однак, жодними наступальними намірами там навіть й "не пахне", навіть натяків таких там не має... Перед нами - не чисельний, високомобільний, підсилений визначеними вогневими засобами компонент білоруського війська, якй, звісно, здатний до швидкого нарощування зусиль на тому чи іншому відрізку (ділянці) державного кордону, але навряд чи здатний до глибоких і значних у обсягах наступальних дій за його межами.

У цьому сенсі, мабуть варто також окреслити основні заходи командування російського контингенту військ, який зараз перебуває на території рб....

- Продовжується бойова підготовка та бойове злагодження підрозділів 1-ї танкової армії (ТА) та 20-ї загальновійської армії противника на визначених білоруських навчальних центрах та полігонах, зокрема:

     - на полігоні "Обуз-Лесновский" зараз перебувають - 2 мотострілецьких батальйона (мсб) із 2-а танковими ротами (тр) зі складу 283-го мсп 144-ї мсд і 1 мсб 245-го мсп 3-ї мсд 20-ї ЗВА, загалом десь приблизно до 1 тисячі "тушок"

     - на полігоні "Лепельский" зараз "учится военному делу настоящим образом" - 1 мсб з тр 272-го мсп 47-ї танкової дивізії (тд) 1-ї ТА, десь до 350-400 "туловиСЧ"

     - ну й на полгоні "Осиповичский" вчаться артилеристи - розгорнуто 2 гаубичних артилерійських дивізіона відповідно 272-го та 283-го мсп, всього десь 450-500 "пушкарей"...

Вся ця банда у процесі "навчання" юзає десь - до 30-32-и одиниці танків, від 55-и до 60-и одиниць ББМ та щось трохи більше 50-и артилерійських систем...

- Також варто зазначити, що у період з 24-го - по 25-го червня, противник здійснив передислокації, принамйні, 6-и одиниць своїх бомбардувальників типу Су-34 з АБ "Мачулищи" (Минская обл., Білорусь) до АБ "Хотилово" (Тверская обл, ри-фи). Скоріш за все, мова йде про ротацію підрозділу 277-го бомбардувального авіаційного полку 303-ї змішаної авіаційної дивізії 11-ї армії ВПС та ППО. Таким чином, угрупування російської оперативно-тактичної та розвідувальної авіації на території Білорусі, принаймні, станом на 1-2 доби тому складало:

      - 2 фронтових бомбардувальника типу Су-34 на АБ "Мачулищи"

      - 2 літака-розвідника типу Су-24МР на АБ "Мачулищи"

      - 3 багатоцільових винищувача типу Су-30СМ на АБ "Лида"

      - 1 літак комплексної розвідки типу Ил-20 на АБ "Лида"

      - зведена тактична ескадрілія армійської авіації (7 вертольотів типу Ми-24\35 та 3 вертольота типу Ми-8\17) роззосереджена по різним оперативним та постійним АБ

Якщо все це "скласти до купи", й навіть, додати до цього якихось уявних вагІнерів, нехай у фантастичній кількості "від 8-и - до 10-и тисяч" (яких, до речі, ще й ніхто не бачив у Білорусі), то й тоді всього цього явно не вистачить щоб влаштувати черговий "похід на Київ". Тому, шановні читачі, коли ви чуєте, у котрий раз, про "можливість наступу противника на Київ" - залишайте свої сприйняття та розум "холодними"...

Пізніше, буде огляд про події у Південній операційній зоні... мені треба трохи все ж-таки поспати...