"Війна це не статичний, а динамічний процес" - Павло Вернівский

"Війна це не статичний, а динамічний процес" - Павло Вернівский

Розумію, що не всі пам’ятають події рік тому і хочу лише нагадати. Одним з головних пророків тоді вважався Буданов. Як голова ГУР, він тоді вангував, що зимою буде затишшя, а весною почнеться успішний контрнаступ, який закінчиться нашою перемогою. І я підозрюю, що плюс-мінус саме тоді наверху вперше з’явилась ідея про весняний контрнаступ, яку потім озвучували нашим союзникам, коли просили в них зброю. А завдяки Буданову, її почали розкручувати в публічній площині.

Особисто ж мені цей план дуже не подобався. І не тому що я знав майбутнє, а тому що розумів одну елементарну річ - війна це не статичний, а динамічний процес. Тобто, не можна на весь світ кричати про весняний контрнаступ і розраховувати, що ворог склавши руки буде сидіти, тебе чекати і робити одні й ті самі помилки.

Плюс мені було зрозуміло, що контрнаступ планується виключно з надією на західну допомогу. І мені одночасно було дивно як можна покладатись виключно на західну допомогу, але при цьому не готуватись самому. І саме тому я тоді активно топив за необхідність впровадження воєнноі економіки: інвестиціі в виробничі потужності для нарощування боєприпасів, дронів та іншої зброі. І писав також про запровадження купи інших інструментів. Однак, тоді це нікому нах не було потрібно.

Коли почався Бахмут і я дізнався про дефіцит снарядів, то зрозумів, що наші генії до такого сценарію не готувались. Хоча, одночасно помітив, що в нашому публічному полі ця подія подавалось як російський невдалий наступ і не відмінить наших планів щодо майбутнього контрнаступу.

А коли я побачив об’єми воєнної допомоги для контрнаступу, то мені стало дивно як в таких умовах можна планувати успішний контрнаступ. Про це, доречі, я не раз обережно писав у своїх постах. І при цьому завжди акцентував увагу, що нам треба збільшувати власне виробництво зброї і знову ж всім було пох.

Хочете контрнаступ? Так забезпечте спочатку армію зброєю! Захід не дає - робіть своє. Нема авіації - шукайте альтернативи. Збільшуйте виробництво снарядів. Нарощуйте виробництво ударних дронів. Щоб вони виконували функції тієїж тактичної авіації.

А в нас вже півтора року триває війна. І незважаючи на те, що дрони показали свою ефективність, але до цього часу їх використання не стало елементом нової воєнноі доктрини, а скоріш нагадує аматорський підхід через погане забезпечення.

Однак, винуватий знову я, бо вказую на ці помилки. А не ті хто ху@ово спланував наступальну операцію, перед цим не забезпечивши армію необхідними засобами для атаки і вирішивши, що сотнею Леопардів звільнить всі захоплені території.