Війна на сході України має серйозний вплив на життя п'яти мільйонів людей

Війна на сході України має серйозний вплив на життя п'яти мільйонів людей

Війна на сході України має серйозний вплив на життя п'яти мільйонів людей, які живуть у зоні бойових дій. Про порушення і зловживання правами людини на Донбасі й у Криму йдеться в оприлюдненій 1 червня доповіді ООН.

Про це повідомляє ipress.ua/.

"Навіть при зниженні рівня бойових дій, вбивства та поранення мирних жителів продовжуються. Ми задокументували тривожні повідомлення про позасудові страти збройними групами та досліджуємо схожі заяви щодо збройних сил України", - заявив верховний комісар ООН із прав людини Зейд Раад аль Хуссейн.

У доповіді повідомляється про "артилерійські обстріли, страти, довільні та незаконні затримання, катування, жорстоке поводження, торгівлю людьми, відсутність справедливості і відповідальності, а також брак можливостей для реалізації економічних і соціальних прав, що має серйозний вплив на п’ять мільйонів людей, які проживають на територіях, охоплених конфліктом".

В ООН констатують, що вплив війни на економічні та соціальні права мирних жителів продовжує бути колосальним.

"Мільйони простих жінок, чоловіків і дітей в Україні зазнають величезних труднощів, насильства і живуть у страху вже більше року. Занадто багато з них втратили будинки та засоби до існування, а їхнє життя ламається без жодних ознак правосуддя, відповідальності, компенсації або відшкодування", - заявив Зейд Раад аль Хуссейн.

Автори доповіді також звертають увагу на ізольованість мешканців територій, підконтрольних збройним групам.

"Положення найбільш вразливих, зокрема, літніх людей, осіб з інвалідністю, сімей з дітьми та інституціоналізованих осіб, є особливо важкою; багато з них не мають джерел доходів або позбавлені доступу до базових соціальних послуг. Система дозволів, введена владою України продовжує суттєво обмежувати свободу пересування через лінію зіткнення, ставлячи під загрозу життя людей. Особи, які хочуть отримати перепустку, можуть стикнутися із проявами корупції та тривалими затримками", - зазначаэться в повідомленні офісу управління ООН з прав людини.

Крім того, автори доповіді вважають, що ситуація в Криму "залишається тривожною і такою, що характеризується порушеннями прав людини, скоєними де-факто владою, яка застосовує законодавство Російської Федерації".

Особливу увагу приділено порушенням прав кримських татар.

Порушення прав людини викладені у десятій доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини, яка охоплює період з 16 лютого по 15 травня 2015 року.

Нагадаємо, в доповіді моніторингової місії Управління верховного комісара ООН з прав людини йдеться про те, щовід початку війни на Донбасі кількість загиблих  сягнула 6 тис. 362 особи.

На початок лютого цього року в ООН зафіксували 5 тисяч 358 людей, які загинули від квітня минулого року в ході російського вторгнення в Україную. На той час 12 тисяч 235 людей отримали поранення.