Вагнерівці тренують білоруських солдат. Росія звільняє командирів за критику під час українського контрнаступу – оглядачі

Вагнерівці тренують білоруських солдат. Росія звільняє командирів за критику під час українського контрнаступу – оглядачі

Найманці “Групи Вагнера” як інструктори тренують солдатів у Білорусі, повідомило Міністерство оборони країни.

Згідно з повідомленням, білоруські військові розробили разом із ПВК “Вагнер” “дорожню карту на найближчу перспективу з підготовки та передачі досвіду між підрозділами”.

Як інформує Euronews, бійці приватної військової компанії навчають білоруських військових стріляти та надавати медичну допомогу.

У суботу британський телеканал BBC повідомив, що прикордонна служба України підтвердила, що найманці ПВК "Вагнер" прибули до Білорусі із сусідньої Росії.

За інформацією Пентагону, більшість сил “Групи Вагнера” перебувають на окупованій території України, але не беруть значної участі в у підтримці бойових операцій.

Контрнаступ триває, «кожен успіх заслуговує на вдячність»

Тим часом український контрнаступ просувається повільним темпом у напрямку звільнення окупованих Росією територій.

“Російські сили на наших південних та східних землях вкладаються всім, чим можуть, у те, щоб зупинити наших воїнів”, – наголосив президент України Володимир Зеленський 15 липня.

Закордонні ЗМІ цитують слова Зеленського після засідання Ставки про те, що “кожна тисяча метрів просування вперед, кожен успіх кожної нашої бойової бригади заслуговує на вдячність”.

Euronews з посиланням на військових повідомляє, що українські військові просунулися майже на два кілометри за тиждень у районі Мелітополя. А Інститут вивчення війни свідчить, що просування українських військ є і довкола Бахмута.

Міноборони Росії своєю чергою у п'ятницю заявило, що його сили відбили 16 атак української армії в Луганській та Донецьких областях та ще три атаки на напрямку Красного Лиману.

Інститут вивчення війни процитував генерала Залужного, який сказав, що Україна використовує зброю вітчизняного виробництва для ударів по російських військових цілях на території Росії. А також підкреслив, що Україна зараз залежить від боєприпасів з інших країн.

Генштаб ЗСУ звітує, що лише за минулу добу авіація сил оборони за минулу добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та 1 по зенітно-ракетному комплексу противника. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 9 артилерійських засобів на вогневих позиціях.

“Загалом, українські воїни ліквідували 590 російських окупантів, знищили 5 танків, 11 бойових броньованих машин, 14 артилерійських систем, 2 засоби ППО, 24 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 17 автомобілів та 2 одиниці спеціальної техніки”, - інформує Генштаб ЗСУ.

«Cерйозне невдоволення» вищим військовим керівництвом Росії – британське міноборони

Міноборони Великої Британії звертає увагу на звільнення російських командирів – не через показники роботи, а через критику керівництва. Пряма критика з боку підлеглих, ймовірно, стає все більшою проблемою для міністра оборони Сергія Шойгу та начальника Генштабу генерала Герасимова, припускає відомство.

Так, примітною названо ситуацію із генерал-майором 58-ї загальновійськової армії Іваном Поповим. У публічно поширеному відеозверненні Попов різко критикував керівництво російського Міноборони та звинуватив його в “ударі у спину”, “жорстокому обезголовленні армії в найважчий і напружений момент”.

“Коментарі Попова привертають увагу до серйозного невдоволення багатьох офіцерів до вищого військового керівництва. Скарги багато в чому перегукуються зі скаргами лідера “Групи Вагнера” Євгена Пригожина до його заколоту в червні”, – йдеться у повідомленні британського оборонного відомства у Twitter.

Російське військове командування втратило відразу кількох високопоставлених генералів, які командували військами, що здійснювали агресію в Україні. Одні з них були відсторонені, інші звільнені, принаймні один загинув.

Газета Wall Street Journal повідомляє, що Кремль намагається позбутися офіцерів, підозрюваних у нелояльності. За словами співрозмовників газети, «зачистка» серед найвищого керівництва армії є ширшою, ніж відомо громадськості.