Вас хочуть безпідставно оштрафувати – вимагайте присутності адвоката

Вас хочуть безпідставно оштрафувати – вимагайте присутності адвоката

Суд скасував штраф поліції лише на тій підставі, що інспектор не вжив жодних заходів щодо надання водію можливості реалізувати своє право на отримання правової допомоги

При розгляді на місці зупинки справи про порушення ПДР водій згідно зі статтею 268 КУпАП має право скористатись послугами юриста чи адвоката.

Право на правову допомогу гарантовано статтею 59 Конституції, де зазначено, що кожен має право на правову допомогу. Дане право є непорушним та не може бути обмежене

Для цього водій повинен повідомити інспектора про необхідність такої правової допомоги. Якщо на місці зупинки адвокат відсутній, то водій має право подати клопотання про відкладення розгляду справи на інший день.

Отримавши таке клопотання, інспектор повинен надати водію можливість реалізувати своє право на отримання правової допомоги. Якщо є інспектор відмовить у задоволенні клопотання, це може бути самостійною підставою для скасування штрафу.

У одній з таких ситуацій, водій порушив Правила дорожнього руху та був зупинений працівниками поліції. Інспектори повідомили водія про розгляд адміністративної справи. Водій наполягав на відсутності в його діях жодних порушень ПДР. Однак інспектори не врахували доводів водія та повідомили про неминучість штрафу.

Розуміючи, що інспектори мають намір винести постанову за будь-яких обставин, водій подав письмове клопотання. У цьому клопотанні водій просив надати можливість скористатися послугами адвоката. Інспектори відмовили у задоволенні даного клопотання та вручили водієві постанову про накладення штрафу.

Водій оскаржив штраф у суді. Розглядаючи матеріали справи суд наголосив на непорушному праві водія на захист юриста чи адвоката під час розгляду справи.

Суд зробив висновок, що у такій ситуації інспектори порушили права водія на правову допомогу. На цій підставі суд скасував штраф поліції (Рішення від 23.06.2021 у справі №953/17324/20).

Таким чином, згідно з висновком суду, інспектор на прохання водія повинен забезпечити йому право на присутність при розгляді справи адвоката чи юриста. У інакшому випадку такий штраф буде незаконним та підлягатиме скасуванню.