Вчора сталася маленька, але вагома подія, яка може становити загрозу для допомоги Україні

Вчора сталася маленька, але вагома подія, яка може становити загрозу для допомоги Україні

19 членів Палати представників уперше проголосували проти надання Україні допомоги. Виходить, що кількість республіканців, які хоча б раз (із шести можливостей) проголосували проти, становить 122 особи.Загалом ситуація дає можливість декому стверджувати, що більшість республіканців проти надання допомоги Україні, а отже, ставити її на голосування буде все важче.

А сьогодні вранці я зустрічався з високопоставленим лобістом-республіканцем, який працював у Конгресі США понад 40 років. Він наголосив, що Київ справді втрачає підтримку – у тому числі, з причини не завжди вдалої політикою самої України.

«Україна має пояснити звичайним американцям, чому вона важлива для неї. Для чого укр. делегації нескінченно приїжджають до Нью-Йорка, до Вашингтона, на заходи Атлантичної ради або Національного фонду за демократію? Це ж марна трата грошей! Українці мають їхати, наприклад, до Огайо, де сенатор Джей Ді Венс виступає проти України. В Огайо проживає величезна кількість етнічних українців та поляків. Там також виробляються танки "Абрамс". То чому ж не подякувати місцевим, розповівши, як підтримка українців створює робочі місця в Огайо?» – зазначив він.

Щоб американці відчували себе партнерами України, а не сторонніми спостерігачами чи благодійниками.                                                    

‼️ Альо, Міністерство закордонних справ! Вам вже прямим текстом кажуть: ваша пихатість та впевненість, що нинішній українській владі винен весь світ, стрімко зводить до нуля всі зусилля ЗСУ та пересічних українців. У вас чомусь Арестович гуляє у складі делегації по Нью-Йорку, а працювати з сенаторами-республіканцями, які все частіше голосують ПРОТИ допомоги Україні, ніхто не хоче. А якщо до влади прийде Трамп? Чи після вас хоть потоп?

Я часто стримую себе у критиці влади. Тому що війна. Тому що на її тлі хочу єднання. Але коли бачу, що зовнішня політика вибудовується не професійними дипломатами, а єрмаками-арестовичами, це бісить. Бо як влада буде дивитись в очі військовим, коли рано чи пізно допомога під благозвучним приводом (ті ж відсутність реформ та корупція) буде зведена до формального "від`єбіться"? Тоді вже не допоможуть ні бутафорські френчі, ні красиві слова про те, що Україна захищає всю планету - швиденько візьміть нас у ЄС та НАТО!

Час грає проти України. І якщо нічого не міняти, його для нас залишилось рік-півтора. Штурхніть там паличкою Верховного...

Джейсон Джей Смарт, американский політтехнолог та журналіст, спеціальний кореспондент Kyiv Post