Верховна Рада проголосувала за ключову роль незалежних експертів при доборі суддів

Верховна Рада проголосувала за ключову роль незалежних експертів при доборі суддів

При доборі кадрів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів вирішальна роль належатиме незалежним експертам, призначеним міжнародними партнерами України.

Такі зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів" передбачає законопроєкт №3711-д, який підтримала у вівторок Верховна Рада.

За перезапуск Вищої кваліфкомісії суддів (з ключовою поправкою про вирішальну роль у цьому процесі незалежних експертів) проголосували 293 народних депутати.

Сполучені Штати привітали ухвалення законопроєкту. "Історичною можливістю оновити судову систему" назвали це рішення у посольстві США в Україні.

"Сполучені Штати вітають ухвалення законопроекту 3711-д за міжпартійної підтримки, щоб відновити ВККС, та очікують остаточного тексту із врахуванням рекомендацій Венеційської комісії. Вітаємо Верховну Раду та керівництво України із важливим кроком на шляху до всеохопної судової реформи", - мовиться у заяві посольства на Фейсбук.

Як сказано далі у тексті заяви, "Ми з нетерпінням чекаємо на першочергове прийняття законопроекту 5068 про реформування Вищої ради правосуддя, щоб доповнити сьогоднішні досягнення. США готові підтримати наших українських партнерів у впровадженні 3711-д та реалізації цієї історичної можливості оновити судову систему України від імені українського народу".

Рішення парламентарів привітало також представництво ЄС в Україні.

"Сьогодні Верховна Рада зробила рішучий крок до комплексного реформування судової системи України. Вітаю ухвалення реформи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, очікую на остаточну редакцію тексту проєкту закону 3711 з урахуванням рекомендацій Венеційської комісії", - написав у Твіттер глава представництва Матті Маасікас.

Як він додав, «ЄС висловлює готовність призначити незалежних експертів з метою підтримки процесу відбору до ВККС».

Напередодні голосування посольство США і представництво ЄС в Україні оприлюднили спільну заяву, в якій наголошували на ролі незалежних експертів при доборі українських суддів.

Як наголошувалося в заяві, незалежні експерти у складі відбіркових комісій, їхнє вирішальне слово при доборі суддів - запорука успіху судової реформи та боротьби з корупцією.

На праві вирішального голосу незалежних експертів наполягав також голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо. Як він наголошував, виступаючи 8 червня на форумі у Києві, ключова роль міжнародних експертів є тимчасовим, але необхідним заходом на нинішньому етапі судової реформи в Україні.