"ВГАДАЙТЕ, ДРУЗІ, ХТО ВІДПОВІДАЄ ЗА ВАШЕ ЖИТТЯ?" - Александр Гончаров

"ВГАДАЙТЕ, ДРУЗІ, ХТО ВІДПОВІДАЄ ЗА ВАШЕ ЖИТТЯ?" - Александр Гончаров

На мою думку, вже ніхто не дивується, чому макроклімат в економічній та фінансовій системі нашої країни настільки сильно змінився і реальний стан справ якось не стикується з офіційними даними?

Як приклад, Мінекономіки вже допускає можливість зростання ВВП України до 5%! До речі, у мирний період доходна частина держбюджету складала 1,3 трлн. гривень.

Далі, друзі, читайте уважно: за липень цього 2023 року податкова зібрала +51,8 млрд грн, а митниця +38,5 млрд гривень. Воєнних облігацій купили на +40 млрд гривень. Плюс Україна за пів року збільшила експорт агропродукції до Євросоюзу на 8%. Тому внутрішніми ресурсами виходить 130,3 млрд грн залучених коштів. І в цілому внутрішніми та зовнішніми ресурсами виходить за липень поточного 2023 року: 324,3 млрд грн – це один з рекордних місяців.

     Нагадаю, з початку року, станом на кінець липня цього 2023 року, до загального фонду державного бюджету України вже надійшло 25,3 млрд дол США або 923,9 млрд грн від міжнародних партнерів. А до кінця 2023 року у вигляді кредитів та грантів ми отримаємо 42 млрд дол США! Ну і з початку повномасштабної війни до 31 травня 2023 року уряд України також залучив від розміщення ОВДП на аукціонах 498 млрд грн в еквіваленті: 318 620,3 млн грн, 3,57 млрд дол США та 1,48 млрд євро.

     Але як ефективно ці величезні суми грошей використовуються? Ми, платники податків, повинні це знати. Адже саме нам доведеться повертати ці кредити та ще й з відсотками. При цьому податковий тиск на український бізнес тільки наростає, також майже вдвічі зросла ціна на електроенергію і в останній час щотижня піднімаються ціни на бензин на АЗС. Наприклад, ціни на електроенергію для бізнесу зросли тільки за минулий липень одразу на 24%!

      І ось, нарешті, ключьове питання, а чому при таких величезних сумах надходжень середня зарплата в Україні – лише 14 000 гривень? Невже у владі ніхто не розуміє, що це не вигідно майже нікому?