Видатні постаті української історії: Богдан Ступка (1941-2012)

Видатні постаті української історії: Богдан Ступка (1941-2012)

Богдан Ступка, найвидатніший із сучасних українських акторів театру та кіно, народився в селі Куликів Львівської області. До сцени прилучився з дитинства — батько його співав у хорі Львівського оперного театру, старший брат матері був там же солістом, а тітонька — головним концертмейстером.

Незважаючи на це, Богдан вирішив вступити на хімічний факультет університету, але іспити здав невдало, якийсь час працював в астрономічній обсерваторії, а потім вступив на заочне відділення філологічного факультету Львівського університету.

У 1961 році Ступка закінчив акторську студію при Львівському театрі ім. М. Заньковецької, а в 1964-му — заочне відділення театрознавчого факультету Київського інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого. Протягом тривалого часу його другом і наставником був режисер Сергій Данченко, котрий і запросив актора до Київського театру ім. І. Франка. У наші дні художнім керівником столичного театру є сам Богдан Ступка.

Видатний актор зіграв понад сто ролей у кіно і понад півсотню — на сцені театру. Кожна з них ставала відкриттям і глибоко вражала глядачів. Серед персонажів Ступки гетьмани Іван Брюховецький та Іван Мазепа, Чингісхан, Богдан Хмельницький, Борис Годунов, король Ричард III, Олександр Керенський, Остап Вишня. А його кіно дебют відбувся в уславленому фільмі Юрія Іллєнка «Білий птах із чорною міткою» — Ступка виконав роль Ореста, воїна УПА. Згодом він взяв участь у зйомках фільму режисера В. Бортко «Тарас Бульба».