Видатні постаті української історії: Ігор Сикорський (1889—1972)

Видатні постаті української історії: Ігор Сикорський (1889—1972)

Всесвітньо відомий авіаконструктор народився в родині професора медичного факультету Київського університету. По закінченні Морського кадетського корпуса в Петербурзі навчався в Київському політехнічному інституті, який закінчив у 1914 році. Ще в студентські роки Ігор Сикорський захопився конструюванням літальних апаратів. У 1908—1912 роках він побудував у Києві шість моделей літаків і перший вертоліт, який так і не зміг піднятися в повітря через недостатню потужність двигуна. Перша модель літака Сикорського розбилася під час випробувань, зате на другій сам конструктор здав іспит на звання пілота і встановив чотири всеросійських рекорди. Наступний літак — 36А — приніс конструкторові славу і Велику золоту медаль Московської повітроплавної виставки. Сикорському ще не виповнилося 22 років, коли його запросили на посаду головного конструктора авіаційного відділу Русько-Балтійського заводу. Тут він створив цілу серію нових типів літаків, у тому числі й знамениті багатомоторні гіганти «Русский витязь» і «Илья Муромец».

Громадянська війна, голод і неможливість продовжувати роботу змусили молодого конструктора емігрувати. У двадцяті роки він створює в США власну фірму і займається конструюванням пасажирських авіалайнерів на основі «Ильи Муромца», водночас розробляючи нові моделі гелікоптерів. Із 1943 року фірма Сикорського стає провідним виробником вертолітної техніки у світі. Розроблений конструктором літак S-42 починає здійснювати перші в світі регулярні міжконтинентальні рейси через Атлантичний і Тихий океани. Вертольоти Сикорського різних моделей випускають заводи не лише в США, але й у Великобританії та Франції.

Після виходу на пенсію в 1957 році знаменитий конструктор до кінця своїх днів залишався головним консультантом фірми. За його участі створювалося нове покоління гвинтокрилих машин, які сьогодні працюють по усьому світі.