Видатні постаті української історії: Сергій Бубка (1963)

Видатні постаті української історії: Сергій Бубка (1963)

Сергій Бубка — володар почесного звання «Кращий спортсмен світу»; його присудила власникові 35 світових рекордів Всесвітня федерація легкої атлетики.

Багаторазовий чемпіон і рекордсмен світу, Європи та Олімпійських ігор народився в селі Кам’яний Брід під Луганськом. Легкою атлетикою почав займатися з десяти років. Навчався в дитячих спортивних школах Луганська та Донецька. В 1980 році Сергій Бубка виконав норматив майстра спорту і став чемпіоном СРСР серед юнаків; роком пізніше посів друге місце на «дорослому» чемпіонаті СРСР і був включений до збірної команди країни.

Першим великим досягненням молодого спортсмена стала золота медаль на чемпіонаті світу в Гельсінкі у 1983 році, а за цим пішов «шквал» переможних виступів і рекордів. Шість разів спортсмен перемагав на чемпіонатах світу, йому належать фантастичні світові рекорди: 6,14 метри на стадіоні й 6,15 метри в закритому приміщенні. Але навіть не ці рекорди вважаються найвизначнішим досягненням Бубки. Коли 13 липня 1985 року на паризькому стадіоні спортсмен уперше в історії стрибків із жердиною подолав висоту в шість метрів, журналісти із захватом писали: «Легкоатлетичний космос підкорився українцеві!»

Протягом двох десятиліть Сергій Бубка не сходив з арен змагань, демонструючи неабияке спортивне довголіття і видатні результати. Його виступи змушують повірити, що людські можливості практично безмежні. Видатний спортсмен проявив себе і як відмінний організатор, створивши в Донецьку легкоатлетичний клуб і щорічний супертурнір для стрибунів екстракласу, на який з’їжджаються кращі спортсмени з усього світу.