Видатні постаті української історії: Сергій Корольов (1907—1966)

Видатні постаті української історії: Сергій Корольов (1907—1966)

Всесвітньо відомий конструктор ракетно-космічних систем Сергій Корольов народився в Житомирі. В 1924 році закінчив в Одесі професійно-технічну школу, навчався в Київському політехнічному інституті, а з 1927 року почав працювати в авіаційній промисловості. Першими його творіннями були планери та легкі літаки, які Корольов випробовував самостійно. Однак після ознайомлення з працями К. Ціолковського молодий інженер захопився ідеєю створення літальних апаратів з реактивними двигунами. В 1931 році Корольов створив Групу вивчення реактивного руху, а в 1934 році опублікував працю «Ракетний політ у стратосфері». У 1933 році він стає заступником директора Реактивного інституту, створює ряд проектів крилатих ракет з автоматичним керуванням і ракетопланера, який у 1940 році було успішно випробувано.

У 1938 році Сергія Корольова було заарештовано сталінським НКВС за фальшивим звинуваченням і засуджено до 10 років ув’язнення. Свій строк він відбував у закритій науковій установі табірного типу, де проводилися роботи зі створення бомбардувальника Ту-2 і ракети-перехоплювача. Лише в 1946 році конструктора було звільнено і призначено головним конструктором проекту зі створення балістичних ракет далекої дії.

Згодом із розробок ракет-носіїв для ядерних зарядів виросла вся ракетно-космічна галузь СРСР і зокрема України. Під керівництвом Сергія Корольова було створено численні балістичні та геофізичні ракети, мирні ракети-носії і пілотовані космічні кораблі «Восток» і «Восход», здійснені перші в історії космічні польоти людини і вихід у відкритий космос, запуски штучних супутників Землі й Сонця, польоти міжпланетних станцій до Місяця, Венери та Марса, м’яка посадка на поверхню Місяця.

Головний конструктор постійно залучав до роботи над космічними програмами українських учених та інженерів. У 60-х роках 20 століття в Україні було створено потужну базу з виробництва ракет, космічних апаратів і ракетних двигунів великої потужності, що продовжує розвиватися і в наші дні.