Видатні постаті української історії: Тетяна Яблонська (1917—2005)

Видатні постаті української історії: Тетяна Яблонська (1917—2005)

Тетяна Яблонська прожила довге творче життя. Талант її отримав загальне визнання не лише в Україні, але й за кордоном, і з кожним роком її роботи ставали дедалі глибшими, змістовнішими та духовнішими.

Чудова художниця народилася в бурхливу епоху — в 1917 році, в Смоленську. Навчалася в Київському художньому інституті, який закінчила в 1941 році, напередодні війни. З 1938 року брала участь у виставках. Її вчителем був видатний український художник і педагог Федір Кричевський, і згодом вона сама почала викладати в цьому інституті.

Центральною темою творчості Яблонської завжди залишалося повсякденне життя звичайних людей — побутові сцени, портрети членів сім’ї, автопортрети в домашній обстановці. Але все, що оточувало художницю, вона бачила особливим, проникливим і добрим поглядом. У її роботах немає нічого штучного та надуманого, всі вони перейняті красою навколишнього світу. Так міг творити лише майстер, який прожив життя, сповнене випробувань, і заново відкриває його в чудових художніх образах і формах.

Яблонській удалося багато сказати про Україну, про її людей — і не лише співвітчизникам, але й усьому світові. І світ зрозумів і прийняв її послання — в 1997 році ЮНЕСКО назвало Тетяну Яблонську художником року, а в 2000 році Міжнародний біографічний центр у Кембриджі удостоїв її звання «Жінка року». Це престижне звання присвоюється лише яскравим і самобутним особистостям, чиї досягнення визнані в міжнародному масштабі, а лідерство у своїй області не підлягає сумніву.

Життєвий шлях Тетяни Яблонської, академіка Академії мистецтв, Героя України і воістину народного художника, обірвався у 2005 році, але її картини, у тому числі й найвідоміші — «Тиша», «Зима в старому Києві», «Зелене вікно» — зберігаються в найбільших музеях світу: у Третяковській галереї в Москві, Київському музеї російського мистецтва, Одеському художньому музеї, Львівському музеї українського мистецтва та інших зібраннях. У найближчі роки в Києві з’явиться персональний музей художниці, де будуть зібрані її кращі роботи.