Видатні постаті української історії: Віталій Кличко (1971) - Володимир Кличко (1976)

Видатні постаті української історії: Віталій Кличко (1971) - Володимир Кличко (1976)

Брати Клички, які принесли світову славу українському боксу, народилися далеко від України — Віталій у Біловодську (Киргизстан), а Володимир — у місті Сонячному (Казахстан). У 1985 році сім’я Кличків повернулася на батьківщину.

Старший, Віталій, з дитинства захоплювався різними видами единоборств, і перші його успіхи були відзначені в кікбоксингу, однак згодом атлет зосередився винятково на боксі й почав виступати на професійному ринзі. Однак до цього він став шестиразовим чемпіоном світу в суперважкій ваговій категорії з кікбоксингу, тричі був чемпіоном України та срібним призером чемпіонату світу з боксу серед аматорів.

На професійному ринзі Віталій Кличко провів 37 боїв, здобув 35 перемог і двічі був визнаний переможеним за драматичних обставин — через отримані травми. В 1998 році Віталій став інтерконтинентальним чемпіоном і одночасно його ім’я потрапляє до Книги рекордів Гіннеса — як ім’я першого боксера, котрий виграв 26 боїв за найкоротший час.

21 квітня 2002 року на славнозвісній спортивній арені «Стейплз Сентер» у Лос-Анджелесі відбувся бій Віталія з уславленим Ленноксом Льюїсом за звання чемпіона світу в суперважкій вазі, але бій було зупинено в шостому раунді через розсічення в українського боксера. Судді одностайно визнали, що перевага протягом усього бою залишалася на боці Кличка. На жаль, матч-реванш не відбувся — Льюїс завершив спортивну кар’єру.

У листопаді 2005 року Віталій заявив про те, що має намір залишити ринг, однак у 2007 році змінив своє рішення й готується до нових поєдинків.

Спортивна кар’єра Володимира, молодшого брата Віталія, також відзначена видатними успіхами. В аматорському боксі Володимир був чемпіоном Європи серед юніорів, п’ятикратним чемпіоном України, срібним призером чемпіонату Європи і чемпіоном Олімпійських ігор в Атланті у 1996 році. На професійному ринзі провів 54 бої, у 46 з них переміг нокаутом. У березні 2007 року в Мангеймі (Німеччина) захистив титул чемпіона світу в надважкій ваговій категорії за версією Міжнародної федерації боксу в бою проти американського боксера Рея Остіна, а в липні того ж року здобув перемогу над Лаймоном Брюстером у Кельні. Подією став матч між Володимиром Кличком і російським боксером-важковаговиком Султаном Ібрагімовим, який відбувся 23 лютого 2007 року на славнозвісній арені «Медісон Сквер Гарден» у Нью-Йорку. А 11 грудня 2008 року Володимир відстояв свої титули в бою з нігерійцем Семюелем Пітером.

Мрія Віталія й Володимира Кличків збулася: уперше серед боксерів суперважкої ваги брати одночасно володіють поясами чемпіонів за версіями всіх трьох боксерських асоціацій.