Видатні постаті української історії: Яна Клочкова (1982)

Видатні постаті української історії: Яна Клочкова (1982)

Коли маловідома вісімнадцятирічна студентка Харківського училища фізкультури та спорту

Яна Клочкова вирушила на Олімпіаду в Сідней, мало хто гадав, що повернеться вона звідти дворазовою олімпійською чемпіонкою і власницею двох світових рекордів.

Яна народилася в Сімферополі. Почала займатися плаванням у 1989 році. В 1997 році її сім’я переїхала до Харкова. Тут юна спортсменка закінчила училище фізкультури та спорту, а потім продовжила навчання в Київському Національному університеті фізичного виховання та спорту України. Однак тренуватися спортсменка вирішила в Харкові — її наставниками стали відомі українські тренери Ніна і Олександр Кожухи.

Першою значною подією в кар’єрі видатної спортсменки стала перемога в 1996 році на чемпіонаті Європи для юніорів у Данії. Потім були перемоги на чемпіонатах Європи у Стамбулі та Лісабоні в 1999 році і на чемпіонаті світу в Афінах у 2000-му. Відтак слово «маловідома» до Яни не дуже підходить, хоча знали її тоді в основному фахівці.

Слава та прізвисько «Золота рибка» прийшли до неї після Олімпіади в Сіднеї. А коли на наступній Олімпіаді в Афінах вона знову стала дворазовою олімпійською чемпіонкою і була визнана кращою плавчихою року у світі, уряд України удостоїв її вищої нагороди — звання «Герой України».

На сьогоднішній день Яна Клочкова 10 разів ставала чемпіонкою світу на різних дистанціях і 19 разів — чемпіонкою Європи. їй належить 71 рекорд України у плаванні на «короткій» і «довгій» воді.